Мінус одне «золото» 2004 року?

29.11.2012
Мінус одне «золото» 2004 року?

Напередодні Пекінської Олімпіади–2008 представники Міжнародного олімпійського комітету заявили, що з метою посилення боротьби з допінгом термін зберігання біологічних проб олімпійців подовжено до восьми років. Аргумент був простим: наука не стоїть на місці — з’являються нові, точніші методи аналізу, що дозволять «заднім числом» виявити заборонені препарати, які неможливо було ідентифікувати раніше.

Зовсім скоро збігає термін «консервації» допінг–проб, взятих у спортсменів на Олімпіаді в Афінах. Відтак Міжнародне антидопінгове агентство (ВАДА) провело повторне дослідження 110 зразків проб з Олімпіади–2004. І п’ять із них дали позитивний результат на анаболічні стероїди. Що цікаво, всі п’ятеро підозрюваних — призери Олімпіади–2004, які представляли країни колишнього СРСР. Один із них — золотий медаліст Ігор, український штовхальник ядра Юрій Білоног.

Окрім українця, якого тепер можуть позбавити «золота», це стосується росіян Олега Перепеченова (важка атлетика, «бронза») і Світлани Кривельової (штовхання ядра, «бронза»), білорусів Івана Тихона (метання молота, «срібло») й Ірини Ятченко (диск, «бронза»).

Нагадаємо, що в Афінах українські олімпійці здобули 23 відзнаки, дев’ять із яких були найвищої проби.

Національний олімпійський комітет України наразі не отримував жодної офіційної інформації від МОК. «Спочатку ВАДА направляє всі матеріали до Міжнародного олімпійського комітету, який і виносить остаточне рішення щодо дискваліфікацій, штрафів та позбавлення спортсменів завойованих медалей», — пояснили в прес–службі НОК.

Хоча під час цієї ретроспективної перевірки на вживанні допінгу «попалися» не лише спортсмени з пострадянського простору, раніше ВАДА, перевіряючи призерів Ігор в Афінах, виявила порушників і з інших країн. Нещодавно «золото»–2004 відібрали у американського велогонщика Тейлора Хемілтона. А перед тим свої медалі передали іншим спортсменам грецький важкоатлет Леонідас Сампаніс, метальник молота Адріан Аннус та дискобол Роберт Фазекаш, які представляли Угорщину.

Григорій ХАТА