НОВИНИ ПЛЮС

28.11.2012

Очікування резолюції з Європи

Європейський парламент має намір розглянути резолюцію щодо ситуації в Україні 12–13 грудня. Як ви­пливає з проекту порядку денного ЄП, через два тижні в середу Європарламент проведе дебати щодо резолюції, а 13 грудня — голосування.

Як передбачається, резолюція стосуватиметься чистоти виборів до Верховної Ради та їх впливу на відносини між Україною і ЄС. Міністерство закордонних справ сподівається, що після цього будуть розблоковані переговори щодо угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

Закон про референдум

Президент Віктор Янукович підписав закон про всеукраїнський референдум, ухвалений парламентом 6 листопада.

Нагадаємо, законом передбачено, що всеукраїнський референдум може бути: про схвалення нової редакції Конституції України, внесення змін до Конституції, скасування, втрату дії або визнання недійсним закону про внесення змін до Конституції; про ухвалення чи скасування закону України або внесення змін до діючого закону; з будь–якого питання, за винятком тих, щодо яких референдум не допускається згідно з Конституцією. Зокрема, на всеукраїнський референдум за народною ініціативою не може бути винесено питання про зміну території України.

Опозиція остерігається, що референдум використають для змін Основного закону задля обрання Віктора Януковича Президентом у парламенті.

Водночас перший Президент України Леонід Кравчук, який працює в Конституційній асамблеї, каже, що Янукович залишається прихильником всенародного обрання Президента.