Замели сліди

27.11.2012

Знову війна на скандальному виборчому окрузі №197 у Каневі, де перемогу в опозиційного кандидата Леоніда Даценка сумнівно «вирвав» нардеп Богдан Губський.

Цього разу атаку здійснено на приміщення міського архіву, куди напередодні на п’ятирічне зберігання було передано всі виборчі бюлетені з тамтешніх дільниць. Невідомі залізли в архів уночі, виламавши двері: порозривали коробки з бюлетенями, порозкидали документи. Таку картину побачили представники міліції, СБУ та прокуратури, яких туди викликала працівниця архіву, коли прийшла зранку на роботу.

Черкаська опозиція називає канівський погром елементарним замітанням слідів тими, хто не хоче, аби бюлетені було перераховано й народ дізнався правду про результати виборів. Нападники поспішали, адже напередодні на позачерговій сесії депутати Канівської міської ради проголосували за звернення до Генпрокуратури, аби та взялася за розслідування фактів фальсифікації на ОВК №197.

Як розповіла працівниця архіву Лариса Петренко, з приміщення зникли дві коробки з бюлетенями, а шістнадцять упаковок — попсовано.

«За фактом незаконного проникнення до приміщення, де зберігалася виборча документація ОВК №197, проводиться перевірка», — повідомила «УМ» прес–секретар прокурора Черкаської області Вікторія Скорикова.

Із вимогою невідкладно розслідувати розгром Канівського архіву, де зберігалися бюлетені з 197 округів, та притягти винних до відповідальності до Генерального прокурора України Віктора Пшонки звернувся і народний депутат від опозиції Анатолій Гриценко. На своїй сторінці в мережі «Фейсбук» він зазначає, що напад на архів може мати небезпечні наслідки для всієї країни. «Нагадаю, згідно з новим виборчим законом, бюлетені віднесено до документів суворої звітності — і вони мають зберігатися у державному архіві протягом 5 років. Це дає змогу не сьогодні так завтра притягти фальсифікаторів до кримінальної відповідальності — аби вони посиділи за ґратами шість років, з урахуванням тяжкості злочину, — наголошує Гриценко. — «Канівський прецедент» показує, що проект «Янукович–forever» може бути реалізовано «Беркутом», продажними судами і злочинцями, під прикриттям силовиків, уже в першому ж турі президентських виборів — навіть якщо за даними «мокрих» протоколів Янукович опиниться на десятому місці».