Награвання з тестуванням

27.11.2012
Награвання з тестуванням

Угорки змусили господарок стати на коліна. Фото Віталія МОХНАЧА.

Хочеться одразу нагадати, що від нашої жіночої збірної на «Кубку Турчина» перемоги ніхто не вимагав і не очікував. І Леоніду Ратнеру, і його підопічним напередодні старту чемпіонату Європи більше хотілося пограти в гандбол, спробувати награти якісь зв’язки. Адже, як відзначав наставник українок, за останні півтора року національна збірна, складена майже всуціль із легіонерок, провела лише три контрольні матчі.

Власне, дива не сталося. Українська команда, яка лише за день до турніру зібралася в повному складі, змогла виграти лише один поєдинок із трьох (у Македонії) та зрештою посіла четверте місце. Однак, як і бажав Леонід Анатолійович, його дівчата отримали спаринги з достойними опонентками, а столичні шанувальники ручного м’яча вперше після тривалої паузи змогли насолодитися цією видовищною грою.

 

Сенсація з Голландії

Київ, який п’ять років не бачив великого гандболу, очевидно, почав про нього забувати. Не дарма ж модератор «Кубка Турчина» на матчах у Палаці спорту, відомий спортивний журналіст Євген Карельський постійно нагадував глядачам нюанси та правила гри. У перший день на трибунах було близько півтисячі вболівальників, в останній, вирішальний, — трохи більше тисячі.

Перемога на турнірі прогнозовано дісталася збірній Угорщини, котра на шляху до фіналу без проблем виграла свою «пульку», перегравши українок та македонок. Щоправда, очікуваним був фінал між мадярками та росіянками. Але карти організаторам сплутала голландська збірна, яка в матчі–відкритті сенсаційно зіграла внічию з Росією. Надалі доля путівки до головного фіналу вирішувалася в заочному протистоянні цих команд, які по черзі випробували на міцність збірну Чехії. Росіянки переграли опоненток з різницею в дев’ять м’ячів, тоді як «помаранчеві» виграли «плюс 15».

Що цікаво — збірна Голландії зовсім... не готувалася до боротьби за головний приз змагань. Інакше б не планувала відліт на батьківщину на час проведення вирішального матчу. Відтак організаторам довелося вносити корективи в розклад і перенести фінал на недільний ранок. Тоді як заключним матчем XV «Кубка Турчина» стало, напевно, найбільш очікуване протистояння, Україна — Росія. Якщо не брати до уваги нічию в першому матчі турніру, то російсько–український двобій став найбільш видовищним та напруженим дійством на «Кубку».

Навчання на робочому місці

Старт «малого» фіналу залишився за підопічними Ратнера, які за підтримки галасливих уболівальників до перерви змогли відірватися на три м’ячі. Проте після відпочинку гра «синьо–жовтих» розклеїлася. Як зауважила лідерка нашої команди Юлія Манагарова, у другому таймі Леонід Ратнер почав експериментувати. Відтак за десять хвилин другої половини зустрічі українки закинули лише один м’яч, дозволивши суперницям вирватися вперед.

«Ми не мали часу, аби нормально потренуватися. Тож і доводиться награвати тактичні схеми, розучувати комбінації по ходу матчу», — пояснив командні проблеми пан Ратнер.

Відчувалося, що найслабше місце збірної — позиційна атака. Без травмованих лінійних Зорі та Передерій пройти потужний захист росіянок було дуже складно. Часом рятували кидки через блок височенної Анастасії Підпалової, однак приціл у капітана збірної був загалом збитий. Відтак порятунком ситуації займалася Манагарова, яка забивала після швидких контратак. Іноді «підспівувала» їй з лівого флангу Вікторія Борщенко, однак удвох переграти суперниць було неможливо. У підсумку — «мінус 5».

Зрештою, невдача навряд чи сильно засмутила українок. Головне, що колективу Леоніда Ратнера та Георгія Воронова вдалося зіграти із флагманами континентального гандболу. А, як каже Анастасія Підпалова, лише в боротьбі з сильними опонентками можна підвищити свій клас.

Відзначимо, що тендітна права крайня нашої команди Юлія Манагарова з 19 голами стала найкращою бомбардиркою української збірної, закинувши левову частку своїх м’ячів у швидкісних відривах. А титул головного снайпера «Кубка» дістався Генрієті Байрамовській із Македонії. Тоді як росіянка Катерина Андрюшина, зусиллями якої наші північні сусідки виграли «бронзу», отримала звання MVP.

Нагадаємо, першість Європи стартує в Сербії вже 4 грудня. У групі А суперницями українок будуть збірні Норвегії, Сербії та Чехії; далі проходять три команди з квартету.

 

ПЕРСПЕКТИВА

Після зустрічі з президентом Європейської федерації гандболу Жаном Бріо голова Державної служби молоді та спорту Равіль Сафіуллін заявив, що обговорить із Прем’єр–міністром та Президентом можливість подачі заяви на проведення в Україні гандбольного чемпіонату Європи серед жінок 2018 року.

 

ТАБЛО

Міжнародний турнір жіночих збірних «Кубок Турчина» (Київ).

Група А. Росія — Голландія — 26:26, Чехія — Росія — 22:31, Чехія — Голландія — 18:33.

Турнірне становище: Голландія — 3, Росія — 3, Чехія — 0.

Група B. Україна — Македонія — 34:29 (20:14; Манагарова (10), Борщенко (5) — Байрамовська (7)), Угорщина — Україна — 33:25 (15:13; Саморанськи, Редей–Сус (по 4) — Борщенко (7), Манагарова (6), Ніколаєнко (5)), Угорщина — Македонія — 33:28.

Турнірне становище: Угорщина — 4, Україна — 2, Македонія — 0.

Фінал. Угорщина — Голландія — 29:22.

Матч за 3–тє місце. Росія — Україна — 23:18 (Кузнєцова (6) — Борщенко (5)).

Матч за 5–те місце. Македонія — Чехія — 22:32.

* * *

Чоловіки. Кубок ЄГФ. Третій раунд (перший матч). «Мотор» (Запоріжжя, Україна) — «Алпла Хард» (Австрія) — 27:26 (перший тайм — 12:14; Бурка (8)).

Кубок виклику. Третій раунд (перші матчі). «Клайпеда Драгунас»(Литва) — «ЗТР» (Запоріжжя, Україна) — 27:22, «Драммен» (Норвегія) — «Портовик» (Южне, Україна) — 38:29.

Суперліга. 9–й тур. «Будівельник» — «ЗТР» — 20:28.