Молодість, змочена досвідом

27.11.2012
Молодість, змочена досвідом

Дарина Зевіна. Фото з архіву «УМ».

Чемпіонат Європи на «короткій воді» навряд чи можна занести до переліку рейтингових змагань. По–перше, не олімпійський стандарт, по–друге — без заокеанських зірок турнір має зовсім уже не представницький вигляд. Хай там як, а для українських плавців, яким на Батьківщині плавати особливо–то й ніде, кожен такий старт — на вагу «золота». Та й додаткові державні стипендії й інші преференції за призові місця на континентальному форумі ніхто не скасовував.

Тож уже не перший рік підопічні Сергія Бондаря тішать своїх наставників та вболівальників «медальними» виступами у європейських 25–мет­рових басейнах. Власне, для молодої генерації вітчизняних плавців на чолі з Дариною Зевіною цьогорічний ЧЄ на «короткій воді» став уже третім поспіль турніром, де вони відзначилися нагородами. Щоправда, якщо в 2010 році в Ейнд­ховені, та в 2011–му — в Щецині на п’єдестал сходили лише вчорашні юніори, то цього разу не обійшлося без підтримки старої гвардії, що, зреш­тою, дозволило виграти аж сім медалей.

Після тривалого затишшя нагадав про себе ветеран Ігор Борисик. На дистанції 200 м брасом він не тільки здобув «срібло», а й на своїх плечах привіз до «бронзи» колегу по команді Андрія Кравченка. У жінок у цій же дисципліні клас української школи брасу підтвердила Ганна Дзеркаль, яка фінішувала третьою.

Натомість у Європі на «короткій воді» немає рівних Дарині Зевіній у плаванні на спині. Другий рік поспіль киянка тріумфує на дистанціях 100 та 200 м. І вдруге оновлює континентальний рекорд на двохсотметрівці.

Уже традиційно з євромедалями повертаються додому Сергій Фролов, який здобув «срібло» на 1,5 км, та майстер баттерфляю Андрій Говоров, що фінішував третім на 50 м.

Григорій ХАТА