НОВИНИ ПЛЮС

22.11.2012

50 років «Івана Денисовича»

Цими днями виповнюється 50 років iз дня публікації легендарної повісті Олександра Солженіцина «Один день Івана Денисовича». Відтак коротка повість про в’язня ГУЛАГу стала супербестселером у Радянському Союзі, підірвала свідомість багатьох людей. І, звісно, змінила життя автора — Солженіцина стали цькувати в СРСР, у 1974 році заарештували, а відтак вислали з країни. Багато хто з дослідників вважає, що «Один день Івана Денисовича» змінив свідомість радянських людей. «Ми жили в абсолютній ізоляції, а він почав відкривати нам очі», — цитує Бі–Бі–Сі відомого публіциста тих часів Віталія Коротича.

Повість вийшла друком (хоч потому в СРСР не видавалася) менш ніж за десятиліття по смерті Сталіна і стала одним iз підгрунть боротьби з пережитками сталінізму. За неї Солженіцин отримав Нобелівську премію. А після розпаду СРСР твір потрапив до шкільних підручників у Росії. А втім, зазначає Бі–Бі–Сі, лише троє з 30 школярів кажуть, що читали цю повість. Водночас ці ж юні читачі знають про Сталіна те, що «він був великою, але темною постаттю, і він хотів зробити з Радянського Союзу сильну і впливову країну».

У Росії заборонили YouTube

На вимогу Росспоживнагляду, цей популярний сайт внесено до списку інтернет–ресурсів, що «містять інформацію, поширення якої заборонено на території Російської Федерації». Табу почало діяти відучора, повідомляють на сайті YouTube.

«Володар перснів» з оркестром

Симфонічний оркестр Cantabile Orchestra спільно з хоровою капелою «Дніпро» дадуть у Львові концерт «Володар перснів» — це буде музика Говарда Шора до відомої кінотрилогії, яку супроводжуватиме читання текстів Толкієна. Концерт заплановано на 1 грудня. n