Тріумф ціною ганьби

22.11.2012

Для осмислення того, що сталося позавчора, варто згадати: попередня єврокампанія завершилася для «Шахтаря» повним провалом. Декларуючи майже чемпіонські амбіції, торік «гірники» у своїй групі Суперліги фінішували на останньо­му місці. Отямившись після болючого удару, президент клубу Рінат Ахметов попросив у вболівальників вибачення і пообіцяв виправити ситуацію. Результат не змусив себе довго чекати. Ще за тур до завершення групового раунду Ліги чемпіонів–2012/13 донеччани забезпечили собі путівку до «плей–оф» із дуже непростої групи. В останньому турі «Челсі» і «Ювентус» визначатимуть третього зайвого, а «Шахтар» може спочивати на лаврах.

Щоправда, ці лаври мають присмак гіркого полину. Адже турнірний успіх донеччан затьмарила витівка Луїса Адріано. У матчі в Копенгагені за рахунку 1:0 на користь чемпіонів Данії бразилець порушив неписані правила «фейр–плей» і зіпсував міжнародну репутацію свого клубу. У будь–якому іншому випадку автора «хет–трику» носили б на руках. Однак три м’ячі, забиті ним у ворота «Нордшелланда», навряд чи зможуть змити негативний осад від вчинку бразильця на 25–й хвилині.

...На половині поля «гірників» після травми данця суддя призначив розіграш спірного. Як і завжди буває в таких випадках, команда, що перебувала з м’ячем на момент зупинки гри, очікувала джентльменського жесту від суперника, у даному випадку — Вілліана. І той відкинув «плямистого» далеко вперед, на Єнсена Хансена, воротаря команди з Фарума. Але тут, як пояснив тренер «Шахтаря» Мірча Луческу, спрацював інстинкт нападаючого: «Побачивши м’яч у себе в ногах, він вирішив забити гол». І зробив це: пройшов, озираючись, повз стоячого Хансена, та послав снаряд у ціль.

Нехай би це сталося в матчі чемпіонату України — тут такій вседозволеності «донецьких» уже навряд чи хтось здивувався б. Однак відверто й безсоромно порушити хоч і не писані, але давно існуючі футбольні закони на очах багатомільйонної міжнародної телеаудиторії, — такого від клубу з європейською програмою розвитку ніхто не очікував.

Для європейців поведінка темношкірого «гірника», який грає за Донецьк із 2007 року, стала справжнім шоком. Данські журналісти назвали вчинок 25–річного Луїса Адріано де Соузи да Сильви «крадіжкою». «Це скандал! Я такого ніколи не бачив», — заявив наставник «Нордшелланда» Каспер Юльманн. — Суддя мав показати йому червону картку». Хоча Феміда в цій ситуації була безсила — бразилець зрівняв рахунок, не порушуючи формальних футбольних правил.

Власне, не це стало катастрофою для іміджу чемпіонів України. «Гірники» могли дуже швидко виправити ситуацію, навмисно пропустивши гол у відповідь у наступній атаці, й навіть отримали добро від Луческу на «гру в піддавки». Мовляв, один гравець помилився — але команда визнала й загладила провину. Та в «Шахтарі» виявився ще один «недалекий» футболіст, який — наперекір рішенню тренера — завадив безперешкодному проходу капітана господарів, хавбека Ніколая Стокгольма. «Я начебто повинен був пропустити його, але мені про це вчасно не сказали. Можливо, я був неправий, як і Адріано. Мені потрібно було діяти по–іншому, але ми якось не зрозуміли один одного», — виправдовувався Тарас Степаненко.

І хоча данці дуже швидко пробили Андрія П’ятова вдруге (причому не було видно, щоб гості розступалися, — боротьба в штрафному майданчику точилася справжня), футбол уже втратив свою привабливість. Як відзначив очільник «Нордшелланда», розпач від того, що трапилося, вплинув на гру його підопічних. До перерви вражені футбольним хамством господарі дозволили «кротам» знову зрівняти рахунок, а після відпочинку просто «посипалися». Данці вже не могли поновити належний заряд на боротьбу, хоча починали матч дуже сильно.

Каспер Юльманн вважає, що вчинок «гірників» не має пройти безслідно: «УЄФА постійно повторює, що потрібно дотримуватися «фейр–плей». Ми також за чесну гру. Цей матч дивилися в багатьох країнах світу, і санкції стали б хорошим уроком для всіх охочих чинити так у майбутньому».

Мірча Луческу — єдиний із «Шахтаря» — перепросив за дії своїх гравців на 25–26–й хвилинах. А от капітан команди Даріо Срна просто зазначив, що після тих епізодів донеччани «на полі неприємно почувалися», але надалі «показали свій футбол», незважаючи на обурливий свист трибун.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 5–й тур (матчі вівторка)

Група Е. «Ювентус» (Італія) — «Челсі» (Англія) — 3:0 (Квальярелла, 38; Відаль, 61; Джовінко, 90+1)

«Нордшелланд» (Данія) — «Шахтар» (Україна) — 2:5

Голи: Нордстранд, 24; Лорентцен, 30 — Л. Адріано, 25, 53, 81; Вілліан, 44, 51

«Нордшелланд»: Хансен, Паркхерст, Окоре, Руньє, Мтіліга, Аду, Стокгольм, Лорентцен, Крістенсен (Крістіансен, 59), Джон (Айнаоглу, 82), Нордстранд (Тічинович, 75)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Фернандіньйо, Степаненко, Тейшейра (Коста, 78), Мхітарян, Вілліан (Ілсіньйо, 86), Л. Адріано (Едуардо, 82)

Попередження: Аду, 64; Крістіансен, 90; Паркхерст, 90+2 — Л. Адріано, 67; Кучер, 90

Суддя: Готьє (Франція)

Копенгаген. Стадіон «Паркен», 23 000 глядачів

Турнірне становище: «Шахтар» — 10, «Ювентус» — 9, «Челсі» — 7, «Нордшелланд» — 1.

Група F. БАТЕ (Білорусь) — «Лілль» (Франція) — 0:2 (Сідібе, 14; Бруно, 31; вилучення: Сідібе, 74 («Л»)), «Валенсія» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:1 (Фегулі, 77 — Мюллер, 82; вилучення: Барраган, 33 («В»)).

Турнірне становище: «Баварія», «Валенсія» — 10, БАТЕ — 6, «Лілль» — 3.

Група G. «Спартак» (М, Росія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:3 (Алвес, 16; Мессі, 27, 39), «Бенфіка» (Португалія) — «Селтік» (Шотландія) — 2:1 (Джон, 7; Гарай, 71 —Самарас, 32).

Турнірне становище: «Барселона» — 12, «Бенфіка», «Селтік» — 7, «Спартак» — 3.

Група H. «Галатасарай» (Туреччина) — «Манчестер юн.» (Англія) — 1:0 (Їлмаз, 54), «ЧФР Клуж» (Румунія) — «Брага» (Португалія) — 3:1 (Педру, 7, 15, 33 — Алан, 17; вилучення: Дуглао, 45 («Б»)).

Турнірне становище: «МЮ» — 12, «Галатасарай», «ЧФР Клуж — 7, «Брага» — 3.

 

ПРЯМА МОВА

Каспер Юльманн,

головний тренер «Нордшелланда»:

— Гравець робить сам свій вибір. Адріано вирішив так вчинити. Вважаю, що він заслуговував на червону картку. Це змінило б хід гри. Адже він забив три м’ячі, та ще й насміхався, коли йшов із поля.

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

— Після другого голу в наші ворота ми прокинулися, як після шоку, коли боксер пропускає удар. Ми мали повну перевагу, створили багато моментів. Думаю, результат повністю відповідає тому, що було на футбольному полі. Напевно, перемогла команда, яка була сильніша. Ще раз хочу вибачитися за вчинок Адріано.

 

А ІНШІ ЯК?

Місяць тому лондонський «Челсі» , вирушаючи на гру третього туру Ліги чемпіонів проти «Шахтаря», впевнено тримався в лідерах англійської прем’єр–ліги і міг похвалитися відсутністю поразок на всіх фронтах. Проте після невдачі в Донецьку результати підопічних Роберто Ді Маттео різко погіршилися. Відтоді вони не виграли ще жодного матчу в Англії (дві нічиї й дві поразки), а поступившись позавчора «Ювентусу» (0:3) в Суперлізі, неабияк ускладнили собі завдання вийти з групи. Власник «аристократів» Роман Абрамович відправив італійця у відставку й запросив на звільнене місце іспанця Рафаеля Бенітеса.

Росіянина не зупинили минулі заслуги Ді Маттео, який привів «Челсі» до виграшу ЛЧ. Схоже, для Абрамовича вже стало традицією прощатися з «неугодними» тренерами посеред сезону. Свого часу напівдорозі сходили Луїш Феліпе Сколарі та Андре Віллаш–Боаш. Тепер от Ді Маттео.

Цікаво, що прихід нових очільників, яким доводилося працювати в статусі «в. о.», позитивно позначався на успішності «синіх». Так було з ізраїльтянином Аврамом Грантом, який довів «Челсі» до фіналу ЛЧ, так сталося і з італійським керманичем «пенсіонерів», з яким вони вперше в своїй історії підкорили європейську клубну вершину. Щоправда, тепер зіграти у «плей–оф» ЛЧ лондонцям буде дуже складно, адже «Ювентусу» достатньо виїзної нічиєї в Донецьку, щоб залишити чинного володаря Кубка чемпіонів за бортом 1/8 фіналу.

Також, окрім «Нордшелланда», уже точно не зіграє в «плей–оф» ані московський «Спартак», ані борисовський БАТЕ, котрий після двох стартових перемог більше не набрав жодного очка. Натомість суперники білорусів — «Баварія» та «Валенсія», розписавши мирову, синхронно пройшли в наступне коло.