РАДА ПЛЮС

21.11.2012

Завершення VI скликання

Наступне засідання Верховної Ради VI скликання відбудеться 4 грудня. Можливо, воно буде останнім (нова ВР має зібратися в середині грудня). «Якщо не буде державного бюджету, то це буде останнє засідання ВР цього скликання. Якщо буде бюджет — тоді будемо працювати над його розглядом 4—7 грудня», — сказав спікер Володимир Литвин.

Закон про референдум

Опозиція домагатиметься скасування закону про проведення всеукраїнського референдуму на останньому засіданні нинішньої Верховної Ради — 4 грудня. Про це заявив учора на брифінгу опозиційний віце–спікер Микола Томенко (БЮТ). Він нагадав, що цей законопроект був проголосований більшістю «навіть без другого читання», і опозиція підготувала постанову про його скасування.

Томенко зазначив, що метою цього закону є обрання Віктора Януковича Президентом на другий термін у парламенті, а також ухвалення рішення про вступ України до Митного союзу.

«За розрахунками експертів, на парламентських виборах Партія регіонів отримала максимум 20% за список, а домалювала ще 10%. І навіть якщо допустити фальсифікації на 10% [під час ви­борів Президента], то Янукович все одно не перемагає на [загальнонародних] виборах. Звідси і законопроект про референдум, за якого влада буде передаватися спадково через парламент, так само як зараз уже передається депутатська влада», — сказав Томенко.

Мораторій на продаж землі

Учора депутати в другому читанні не змогли ухвалити законопроект про подовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення («за» — 184).

Документом пропонувалося визначити, що заборона на купівлю–продаж земель сільськогосподарського призначення запроваджується до набрання чинності закону про обіг сільгоспземель.

Наразі мораторій на продаж земель сільгосппризначення встановлено до 2013 року. У жовтні депутати одного разу вже відмовилися продовжити мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 2014 року.