Щоб почитати — відкрий піддувайло

21.11.2012

Оцифровувати старі книжки, тобто переносити інформацію із паперових сторінок у комп’ютер, — марудна й непроста справа. А от компанія Google днями представила пристрій для автоматичного сканування книжок, який включає в себе... побутовий пилосос.

Уперше комп’ютерники «Гугла» розповіли про такий апарат на презентації в травні, а тепер опублікували опис та креслення сканера в інтернеті (linear–book–scanner.googlecode.com). Скориставшись цими матеріалами, створити аналогічний пристрій може кожен охочий — звісно, якщо має клепку, технічні навички та потрібні матеріали.

Основні елементи апарату — тригранна призма, сканер із числа доступних на роз­дрібному ринку (він вміщений всередину призми) і пилосос. Книжку ставлять на рамку, яка переміщується вздовж граней призми. У гранях є щілини. Пилосос створює потік повітря, що перегортає сторінки.

Загальна вартість такого «девайса» становить півтори тисячі доларів — у рази менше, ніж досі відомі спеціалізовані книжкові сканери. Головний його недолік — що за один прийом можуть перегорнутися не одна, а кілька сторінок. Однак розробник пристрою Дені Кумсійє передбачив спеціальний розподільник, який зводить такий ризик до мінімуму.

Кумсійє стверджує, що для автоматичного сканування книжки з тисячею сторінок потрібно всього півтори години.

Книжки та журнали, відскановані в Google, після процедури розпізнавання розміщуються в інтернеті на сайті Google Books. Станом на березень цього року компанія створила цифрові копії 20 млн. книг.