Повернення до витоків

21.11.2012
Повернення до витоків

Тренер збірної України Леонід Ратнер.

Заживши світової слави за часів Радянського Союзу, в незалежній Україні жіночий гандбол певний час лишався на плаву. Наші дівчата здобули «срібло» чемпіонату Європи 2000 року, «бронзу» Олімпіади–2004 в Афінах. Але далі ручний м’яч пішов по низхідній. Наш найуспішніший ігровий вид спорту переживає кризу. Але й посеред похмурих буднів, буває, трапляється позитив.

«Після п’ятирічної перерви «Кубок Турчина» повертається до Києва», — з радістю повідомив на позавчорашній прес–конференції президент ФГУ Валерій Третьяков. Цей міжнародний турнір, що стартує завтра, знову буде сильним і представницьким.

 

«Бажаючих було хоч відбавляй»

«Після того як упродовж трьох років «Кубок Турчина» взагалі не проводили, було дуже складно відродити інтерес до турніру, — каже Третьяков. — У позаминулому сезоні до нас ледве погодилися приїхати литовські юніорки та збірна Азербайджану, яку важко назвати навіть середняком». Проте цьогоріч на ювілейний, 15–й за ліком, турнір, серед інших, приїдуть лідери континентального гандболу — збірні Росії та Угорщини. Загалом усі учасники київського турніру, за винятком збірної Голландії, готуються до чемпіонату Європи, який стартує в Сербії 3 грудня.

«Почавши запрошувати учасників, ми побачили, що бажаючих набирається більше, ніж на чотири команди. Тому довелося змінити й формат проведення змагань, і їх тривалість», — пояснив Валерій Третьяков. Шість команд розбито на дві підгрупи, переможці яких і визначать володаря трофею.

«Ігор Турчин заслужив, щоб цей турнір жив і збирав сильних учасників», — зауважив голов­ний тренер збірної України Леонід Ратнер.

Відзначимо, що на ювілейний турнір, який збігся в часі з іншою визначною датою — 50–річчям київського «Спартака», приїде чимало офіційних осіб з інших держав. Численне представництво президентів гандбольних федерацій країн колишнього Союзу очолить новообраний голова ЄГФ — 65–річний француз Жан Бріо.

Як повідомив пан Третьяков, планується зустріч очільника європейського гандболу з першими особами держави, де збираються обговорювати можливості подачі Україною заявки на проведення у 2016 році гандбольного чемпіонату Європи серед жінок. «Ми отримали футбольне Євро, не маючи готових стадіонів, «виграли» Євробаскет без наявності відповідних арен. Чому б не піти таким же шляхом і в гандболі?» — поділився планами на майбутнє президент ФГУ, враховуючи, що після Євробаскету–2015 матимемо вже готові нові багатофункціональні арени.

«Головне — пограти»

Проте наразі ситуація така, що в головної критої арени країни, яку нещодавно реконструювали за чималі гроші, повністю відсутній інвентар для гандбольних змагань. «У київському Палаці спорту немає ні гандбольних воріт, ані кріплення, ані сітки для них. Ігрове покриття ми орендували в Запоріжжі», — скаржиться Валерій Третьяков.

Водночас голова ФГУ каже, що проблем із фінансовою підтримкою збірної нині немає. Визнає це і її тренер. «Якщо раніше ми скаржилися на безгрошів’я, то тепер ми плачемося через те, що всі наші збірниці грають за кордоном. За останні півтора року ми провели лише три контрольні поєдинки», — зазначає Леонід Ратнер.

Відтак, за словами керманича, головне завдання на «Кубок Турчина» — награти склад. «Коли обговорювали регламент, була можливість сформувати групи з прицілом на перемогу в турнірі. Однак Леонід Анатолійович не захотів легкої дороги до фіналу, а обрав у суперники збірні Угорщини та Македонії», — розповів президент федерації.

У іншому тріо путівку до фіналу розігруватимуть росіянки, чешки та голландки.

«Краще програти, але зіграти з сильними опонентками. Лише тоді гравці чогось навчаться», — говорить Ратнер. Вторить наставнику й лідерка української команди Анастасія Підпалова: «Ми раді, що приїдуть сильні суперниці. Тільки так можна підвищити свою майстерність». Водночас, на думку капітана збірної, рівень опоненток не настільки високий, щоб завчасно відмовлятися від перемоги. «Приблизно всі команди рівноцінні, тож явного фаворита на цьогорічному «Кубку Турчина» немає. Хоча я хотіла б вважати саме українську збірну головним претендентом на успіх», — зізналася Підпалова.

«Не секрет, що ми будуємо гру від оборони. На жаль, через проблеми зі здоров’ям ми втратили одразу двох ключових захисниць — Зорю й Передерій, і це серйозно поламало нам команду гру», — поскаржився Леонід Ратнер.

Зрештою, відроджений «Кубок Турчина» стане хорошою нагодою награти нові ігрові зв’язки й тактичні схеми. І за будь–якого результату українки, як і інші команди, проведуть на турнірі три матчі.