Почекаємо до весни, перевіримось у Сочі

21.11.2012
Почекаємо до весни, перевіримось у Сочі

Сестри Семеренко і компанія знову виходять на старт. Фото з архіву «УМ».

Поступове зниження рівня ртутного стовпчика термометра, немов таймер, відраховує останні дні до старту нового біатлонного сезону. В Україні, щоправда, погода для біатлоністів «нельотна», тож готуються вони там, де сніг лежить ще з жовтня. Днями в норвезькому Шушені національна збірна провела завершальний етап підготовки. Провівши модифіковану індивідуальну гонку, тренерський штаб на чолі з Василем Карленком визначився з основним складом, який представлятиме Україну на Кубку світу, та найближчим резервом, який змагатиметься в Кубку IBU.

Як і планувалося, задля оптимізації підготовки (й, певно, фінансів) дещо зменшили кількісний склад першої команди. Раніше до збірної входило по сім чоловіків і жінок. Тепер у чоловічій команді шість, а в жіночій — п’ять спортсменів. «До заявки на етап Кубка світу включається шість осіб: на старт можуть вийти п’ятеро, шостий — запасний», — пояснює в коментарі «УМ» державний тренер Євген Колупаєв.

Відтак до квінтету прекрасної статі ввійшли, можна сказати, всі перевірені бійці: Олена Підгрушна (вона, до слова, виграла контрольну гонку), Наталя Бурдига, Юлія Джима та, звісно ж, минулорічні лідери — сестри Семеренко, котрі в останньому тесті показали найгірший стрілецький результат — дев’ять промахів на двох. Водночас у чоловічій команді серед старожилів з’явилося й нове обличчя. Поруч з Андрієм Дериземлею, Сергієм Седнєвим, Олександром Біланенком, Сергієм Семеновим, Артемом Примою фігурує прізвище 21–річного тернополянина Дмитра Підручного.

Нагадаємо, минулий сезон українські стріляючі лижники завершили не надто успішно. Загалом наші співвітчизники здобули одну нагороду світової першості та тричі сходили на подіуми етапів Кубка світу. Розраховували на більше. Але визнали, що було допущено промахи в передсезонній підготовці. «Цього разу ми не експериментували. Працювали за старими, перевіреними схемами», — розповів пан Колупаєв.

Власне, сезон 2012/13 — передостання можливість перевірити свої сили перед Олімпіадою в Сочі. Очікувати від наших біатлоністів гучного старту навряд чи випадає, адже пік готовності українців зазвичай припадає на кінцівку змагальної сесії, коли в календарі стоїть чемпіонат світу. Водночас на початок березня 2013 року заплановано так званий передолімпійський тиждень, яким стане етап КС у Сочі. Тоді, напевно, й можна буде зробити висновки щодо правильності стратегії підготовки на сезон і прикинути наші можливості на майбутню Олімпіаду.

 

КАЛЕНДАР

Етапи Кубка світу з біатлону 2012/13 років та ЧС–2013

етап дата місце проведення

1 24.11–2.12 Остерсунд (Швеція)

2 5.12–9.12 Хохфільцен (Австрія)

3 12.12–16.12 Поклюка (Словенія)

4 1.01–6.01 Оберхоф (Німеччина)

5 8.01–13.01 Рупольдинг (Німеччина)

6 16.01–20.01 Антхольц–Антерсельва (Італія)

ЧС 6.02–17.02 Нове Мєсто (Чехія)

7 27.02–3.03 Холменколлен (Норвегія)

8 4.03–10.03 Сочі (Росія)

9 11.03–17.03 Ханти–Мансійськ (Росія)