Коли вмикається злість

16.11.2012
Коли вмикається злість

Болгарин Івелін Попов (праворуч) змагається за м’яч із «гірником» Тарасом Степаненком. Фото Укрінформ.

Напевно, щось не те відбувається в українському футболі, якщо національна збірна, як каже Олександр Заваров, грає товариські матчі наприкінці сезону лише для того, аби цивілізований світ не вважав нас дикунами. Суто по–людськи Олександра Анатолійовича зрозуміти можна — вочевидь він образився, що обіцяне йому місце головного тренера збірної планують віддати іншому. Тож і не розуміє, навіщо в матчі з болгарами награвати зв’язки та схеми його «виробництва», якщо незабаром до збірної прийде новий генерал із зовсім іншим статутом. Дожилися. Із таким підходом до справи виникає логічне запитання, а чи потрібен нам узагалі чемпіонат світу? Хоча шанси потрапити на «мундіаль» ще далеко не втрачені.

Щоправда, «в депресії» Заваров перебував недовго. Наступного дня його риторика змінилася. «Непотрібних матчів не буває, — сказав в. о. головного. — Гравці повинні пропустити через себе бажання зіграти на «мундіалі», горіти цією думкою, приїжджати у збірну без травм. Гравець може заробити мільйони, але якщо він не зіграє на чемпіонаті світу або Європи, про нього дуже швидко забудуть».

Цікаво, чи говорив це Заваров про когось персонально, натякаючи на «гірника» Ярослава Ракицького, якому знову завадило зіграти за збірну «хронічне запалення ахілла»? Чи просто піднімав бойовий дух команди, якого бракувало на матчах iз Молдовою та Чорногорією? «Із таким моральним настроєм виходити на відбіркові матчі не можна. Хлопцям потрібно було розсердитися на себе, на мене, на Блохіна й зіграти», — пояснював Олександр Анатолійович.

Позавчора виконуючому обов’язки головного тренера таки вдалося хоч трохи «завести» команду, і в Софії «синьо–жовті» здобули першу перемогу в останніх семи матчах. Як не парадоксально, але виграли без тих футболістів, про яких останнім часом говорили: «надія збірної». Виявляється, що й без Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянки і з Анатолієм Тимощуком у запасі українці можуть демонструвати вельми непоганий футбол. Зрозуміло, що грали не на максимумі, але точно не відбували номер. При цьому вперше за тривалий час у «старті» було аж четверо «шахтарів», плюс двоє колишніх «гірників».

Зрештою, на тлі фактично порожніх трибун наші переграли хоч і досить скромного суперника, але такого, що в новому відбірковому циклі ще не зазнав жодної поразки і слідом за італійцями посідає другу позицію у своїй групі. То, може, і нам ховати надії на потрапляння на «мундіаль» зарано?

 

ТАБЛО

Товариський матч

Болгарія — Україна — 0:1 (Кучер, 33)

Болгарія: Колєв, Й. Мінєв, Бодуров, Іванов, Занєв (В. Мі­­нєв, 46), Манолєв, Г. Міланов (Маркіньйос, 46), Сармов (Дяков, 46), Ілієв, Попов (Тонєв, 77), Божинов (Рангелов, 61)

Україна: П’ятов, Бутко, Хачеріді, Кучер (Михалик, 46; Назаренко, 62), Шевчук, Степаненко (Тимощук, 46), Ротань (Селін, 90), Федецький (Мандзюк, 55), Гармаш, Безус, Селезньов (Шиндер, 76)

Попередження: Манолєв, 74; Маркіньйос, 90+3 — Степаненко, 32; Шевчук, 74

Суддя: Мажич (Сербія)

Софія. Стадіон «Васіл Левськи». 4 000 глядачів.

 

ПРЯМА МОВА

Олександр Заваров,
в. о. головного тренера збірної України:

— Шкода, що було мало глядачів на стадіоні. Все ж таки грали учасник Євро–2012 і команда, що займає друге місце у своїй групі. Результатом я задоволений. До того ж отримав задоволення від роботи, дізнався, які емоції у футболістів. А що буде далі — життя покаже.

Любослав Панєв,
головний тренер збірної Болгарії:

— Ми провели посередній перший тайм. Після перерви створили декілька хороших моментів. У цілому, думаю, нічийний результат став би справедливим. Хоча, зрештою, матчем я задоволений. Гра була важливою і корисною для нас.

 

А ІНШІ ЯК?

Шедевр від Ібри

З огляду на те, яку гру останнім часом демонструє збірна Англії, схоже, не варто нам завчасно посипати голову попелом і плакати, проводжаючи корабель під назвою ЧС–2014. Позавчора «леви» не тільки пропустили поперед себе у відборі на «мундіаль» збірну Чорногорії, яка переграла Сан–Марино, а й із тріском програли в «товарняку» шведам. По суті, на коліна Англію поставив один футболіст — Златан Ібрагімович. Нападник «ПСЖ», з яким ще належить зіграти нашому «Динамо», оформив «покер».

Свій четвертий гол у матчі швед забив в акробатичному стрибку ножицями, перебуваючи за 20 метрів від воріт. «Коли я отримував довгу передачу, побачив, що голкіпер вийшов із воріт, і подумав, чи варто мені боротися за м’яч, чи почекати, поки він відіб’є», — так описав народження шедевру Златан. Вибити далеко м’яч Джо Харт не зумів, а передбачливий Ібра, згадавши прийоми карате, спрямував снаряд у ціль по високій траєкторії.

* * *

Чемпіонат світу–2014. Відбірковий етап. Група Н. Чорногорія — Сан–Марино — 3:0 (Делібашич, 14, 31; Зверотич, 68).

Турнірне становище після 4 турів: Чорногорія — 10, Англія — 8, Польща — 5 (3 матчі), Молдова — 4, Україна — 2 (3), Сан–Марино — 0.

Група F. Півн. Ірландія — Азербайджан — 1:1.

* * *

Товариські матчі. Швеція — Англія — 4:2 (Ібрагімович, 20, 77, 84, 90 — Уелбек, 35; Уїлшир, 87), Польща — Уругвай — 1:3 (Обраняк, 64 — Глік, 22 (у свої ворота); Кавані, 34; Суарес, 66), Македонія — Словенія — 3:2, Голландія — Німеччина — 0:0, Італія — Франція — 1:2, Росія — США — 2:2 (Смолов, 9; Широков, 84 (пен.) — Бредлі, 76; Діскеруд, 90+3), Чехія — Словаччина — 3:0, Румунія — Бельгія — 2:1, Угорщина — Норвегія — 0:2, Туреччина — Данія — 1:1, Габон — Португалія — 2:2, Ізраїль — Білорусь — 1:2, Ірландія — Греція — 0:1, Кіпр — Фінляндія — 0:3, Туніс — Швейцарія — 1:2, Панама — Іспанія — 1:5, Грузія — Єгипет — 0:0, ОАЕ — Естонія — 2:1, Чилі — Сербія — 1:3, Бразилія — Колумбія — 1:1, Сауд. Аравія — Аргентина — 0:0, Парагвай — Гватемала — 3:1, Венесуела — Нігерія — 1:3 ( рахунок відкрив нiгерiйський динамiвець Києва Браун Ідейє, який забив перший гол за збірну), Півд. Корея — Австралія — 1:2, Китай — Н. Зеландія — 1:1, Алжир — Боснія і Г. — 0:1, Люксембург — Шотландія — 1:2, Албанія — Камерун — 0:0, Андорра — Ісландія — 0:2, Ліхтенштейн — Мальта — 0:1.