Вінниччина судиться

15.11.2012

Позавчора Вищий адміні­стративний суд України відкрив провадження у справах за позовами кандидатів від об’єднаної опозиції Наталії Солейко (округ №11) та Івана Мельничука (округ №14) проти ЦВК щодо незаконного, на їхню думку, рішення, яким переможцями на цих округах визнано провладних кандидатів Олександра Домбровського та Віктора Жеребнюка. Нагадаємо, що, за даними протоколів iз мокрими печатками, перемогли саме опозиціонери, але після псування окремих коробок iз бюлетенями та перерахунку голосів ситуація змінилася.

У вiвторок увечерi судді ВАСУ заборонили Центрвиборч­кому офіційно оприлюднювати результати виборів у цих округах у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» до вирішення справи в суді. І це при тому, що саме того дня «Голос України» зафiксував встановленi ЦВК результати, в тому числі й у проблемних округах Вінниччини. Отже, рішення суду ухвалено із запізненням. І незрозуміло, чому суд не пішов іншим шляхом та не заборонив ЦВК реєструвати визнаних обраними депутатами Домбровського і Жеребнюка. Керівник юридичного відділу штабу об’єднаної опозиції Павло Петренко вважає, що тепер ЦВК має сама вирішити, як скасувати оприлюднені результати.

Учора ж під час розгляду обох позовів представники ЦВК просили суд відмовити позивачам. Але Феміда поки що лише відмовилася викликати до суду у статусі свідків членів ЦВК, як того вимагала опозиція. Водночас суд уперше за всю виборчу кампанію витребував у Центрвиборчкому всі протоколи засідань i рішення окружних та дільничних комісій по цим округах.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прокуратура почала викликати на допити членів окружної виборчої комісії №132 у Первомайську, повідомляє миколаївський сайт «Novosti–N». У вівторок член ОВК №132 Валерій Капралов, який лікується у відділенні кардіології райлікарні, отримав запрошення в прокуратуру «для пояснень за фактом перешко­джання діям виконання рішення суду співробітникам державної виконавчої служби». Виклик до прокуратури отримала також член ОВК від опозиційного кандидата Аркадія Корнацького Світлана Козак.

Нагадаємо, що саме Капралов був єдиним членом ОВК, який чергував у приміщенні комісії в ніч iз 1 на 2 листопада, під час першого штурму комісії «Беркутом». Також тієї ночі в комісії були тільки двоє спостерігачів. Генпрокурор уже заявив, що слідство зосереджене на пошуку тих осіб, які завдали тілесні ушкодження 11 бійцям спецпідрозділу.