Півтора мільйона доларів премії і присвята батькові

14.11.2012
Півтора мільйона доларів премії і присвята батькові

Переможець із кубком та переможений із посмішкою. Фото Рейтер.

Мабуть, закономірно, що у фіналі підсумкового турніру АТР 2012 року зустрілися два перші номери світового рейтингу — Новак Джокович і Роджер Федерер, хоча для цих змагань такий розклад є, радше, випадковістю, ніж закономірністю. Загалом за 42 роки проведення «Фіналів Світового туру» двоє найсильніших тенісистів планети зустрілися у вирішальному поєдинку лише четвертий раз.

«Фінал Світового туру» є п’ятим за престижністю турніром року після чотирьох чемпіонатів серії «Великого шолома». Водночас його переможець, якщо не програє жодного поєдинку на груповому етапі, отримує найбільший гонорар порівняно навіть із «гранд слемом» — 1 млн. 520 тис. доларів. Зрештою серб Джокович пішов «на канікули» саме з таким чеком у кишені.

Ноло, який два тижні тому повернувся на вершину рейтингу АТР, серйозно підготувався до «підсумків року», що підбивалися в Лондоні вже вчетверте поспіль. «У попередні рази я не дуже добре відчував це покриття і до того ж приїжджав сюди втомленим. Але цього року все вийшло інакше — я був не лише максимально мотивований, а й свіжий фізично», — розповів про своє бойове налаштування 25­річний серб. Джокович уже мав в активі одну перемогу на «Фіналах Світового туру» — 2008 року.

Не менший заряд на виграш цього турніру мав і його шестиразовий тріумфатор — 31­річний Федерер, який, зокрема, вигравав «Фінали...» у 2011­му та 2010­му. «Любов до гри, повага, якою я користуюся у вболівальників, боротьба за рекорди і суперництво з гравцями різних поколінь та різних стилів», — такі мотивувальні важелі називав швейцарець. За останні десять років він лише двічі не брав участі в головному матчі таких змагань.

Зрештою, пізно ввечері в понеділок на хардовому покритті «О2 арени» обидва спортсмени на радість переповненим 17­тисячним трибунам продемонстрували теніс найвищого класу, подарувавши глядачам більше двох годин яскравих емоцій. «Битва титанів» була абсолютно рівною. Користуючись незначними помилками опонента та витискаючи з себе максимум, суперники почергово виривалися в рахунку вперед. Однак наприкінці кожної з партій гору брав молодший очільник рейтингу.

У першому сеті Роджер Федерер, перебуваючи за крок до сетболу, не зміг дотиснути Джоковича і, зрештою, капітулював на тай­брейку. Так само вислизнула від швейцарця і друга партія — «Король» мав подвійний сетбол, але у вирішальний момент дав слабину.

«Я вів у рахунку й у першому, й у другому сетах, але на тепер це не має значення. У тенісі треба фінішувати першим, а мені цього не вдалося. Новак був сьогодні кращий, він чудово захищався. Хоча в цілому я отримав задоволення і від рівня гри, і від реакції публіки», — підсумував Федерер.

Тож після дворічного панування на підсумкових турнірах у Лондоні Роджер поступився місцем Новаку Джоковичу. «На цьому турнірі я грав і для мого батька, який має проблеми зі здоров’ям. Мені дуже хотілося його порадувати», — сказав Ноло, який ще більше закріпив за собою лідируючу позицію в рейтингу АТР. А загалом, за підсумками цього турніру не відбулося жодної зміни в першій десятці табеля про ранги тенісистів­професіоналів.

 

ТАБЛО

Підсумковий турнір року АТР (Лондон, призові — 5,5 млн. дол.). Фінал. Джокович (Сербія, 1) — Федерер (Швейцарія, 2) — 7:6 (8:6), 7:5.

Пари. Марк Лопес/Марсель Гранольєрс (Іспанія) — Махеш Бхупаті / Рохан Бопанна (Індія, 5) — 7:5, 3:6, 10­3.