Нехай НХЛ зачекає

13.11.2012
Нехай НХЛ зачекає

Небезпечний момент біля польських воріт.

За всі роки незалежності наша хокейна збірна лише одного разу брала участь у зимових Олімпійських іграх — у 2002 році. За свідченням експертів, у Солт–Лейк–Сіті ми мали найсильнішу команду за всю історію вітчизняного хокею, відтак не дивно, що їй удалося кваліфікуватися на Олімпіаду й посісти там 10–те місце поміж 14 учасників. Тоді — вперше за багато років — під синьо–жовтим прапором грали наші найсильніші енхаелівці — Дмитро Христич, Руслан Федотенко, Олексій Понікаровський. І от Федот та Поні знову вільні від клопотів НХЛ, грають за «Донбас», і знову є підстави говорити, що майже всі наразі найсильніші українські майстри ключки зібралися в одній команді. Уперше в історії глядачі в київському Палаці спорту побачили на власні очі на льоду Понікаровського й Федотенка, та ще й у светрах із тризубами. Це був етап перекваліфікаційного турніру Олімпіади–2014. Свято вдалося на славу.

Через низький рейтинг українська збірна змушена торувати шлях до Сочі із низин. Відтак у групі з напівлюбительськими збірними Естонії, Іспанії та сусідами–поляками наші хлопці, поміж яких ледь не половина команди грає в КХЛ та ВХЛ, виглядали справжніми монстрами. Особливо вражала перша трійка нападу — Понікаровський–Варламов–Федотенко (а нинішній «донбасівець» Сергій Варламов свого часу теж грав в НХЛ за «Сент–Луїс»).

Не те що у лідерів прокинулося почуття патріотизму й особливої самопожертви. Федот і Поні через зайнятість в НХЛ не приїздили навіть на чемпіонати світу, де Україна грала у вищій лізі з Канадою, Швецією, Росією… Нині запорукою неабиякого підсилення збірної став локаут у Національній хокейній лізі та переїзд провідних виконавців у Європу.

Олександр Куликов, який iз нового сезону очолює команду, залишився задоволений грою хлопців. Уболівальники на трибунах — також. Особливо відчутною була допомога «сьомого гравця» позавчора, коли українці протистояли збірній Польщі.

Два перші тури виявилися навіть не тренуванням з підвищеною відповідальністю — скоріше це була звичайна розминка. Адже і збірна Іспанії, яка пропустила від підопічних Куликова сім голів, і ослаблена травмами команда Естонії, у воротах якої побував десяток шайб, перебувають у різних вагових категоріях з Україною й Польщею.

Єдине питання, яке найбільш хвилювало хокейних експертів, — коли нарешті відзначиться очками друга п’ятірка збірної України (захисники Наваренко–Полоницький, форварди Шафаренко–Касянчук–Квітченко). На 39–й хвилині другого матчу Юрій Наваренко закинув нашу восьму шайбу у ворота естонців, а нападники з цієї п’ятірки все мовчали.

Водночас найкращу результативність, як у матчах із «хлопчиками для биття» — естонцями та іспанцями, так і з «міцним горішком» — командою Польщі, продемонструвала перша ланка у складі Олександра Побєдоносцева, Віталія Люткевича, Варламова, Понікаровського та Федотенка. У трьох матчах вони закинули 10 шайб.

Три з них, у тому числі й переможну, лідери збірної провели у ворота наших головних суперників по передкваліфікації — поляків. Попри те, що в офіційних матчах українці жодного разу не програвали «Кадрі» (історія зафіксувала лише дві «товариські» поразки з–понад 25 зустрічей), заключне протистояння турніру почалося для підопічних Куликова «валідолом». Через стартову незібраність, грубість та власні помилки дев’ять дебютних хвилин недільного матчу українці грали в меншості. Більше того, Євген Напненко з «Донбасу–2» пропустив курйозний гол після відскоку шайби від борту за воротами. Плюс господарі втратили до кінця матчу Олександра Матурехіна, який надто грубо штовхнув суперника на борт і розбив тому обличчя до крові. «Але у нас дуже хороша атмосфера в команді, хлопці чудово відзахищалися, вистояли. Всі зіграли чітко і відпрацювали за того хлопця, який припустився помилки. Я їм сказав: вистоїмо 3 на 5 — виграємо в матчі», — відзначив Олександр Куликов бійцівські якості своїх підопічних.

Під завісу першого періоду «синьо–жовті» змогли таки вирівняти становище. Це Люткевич, отримавши чудову передачу від свого друга ще по юніорській збірній Понікаровського, вразив незахищений кут воріт Каміля Косовського. А пропустивши від лідерської ланки господарів вдруге, поляки зламалися. Попри те, що наших західних сусідів тренує іменитий російських дует тренерів — Ігор Захаркін (на капітанському містку) та В’ячеслав Биков (тренер–консультант), які вигравали титул чемпіонів світу з російською збірною та перемагали у КХЛ із «Салаватом Юлаєвим», шансів вдруге вийти вперед у «біло–червоних» не було.

«Ми не думали вигравати з різницею в чотири шайби, нам просто потрібна була перемога. Але вже після третього голу, коли ми забили полякам «в роздягальню», стало зрозуміло, що ми доведемо матч до потрібного результату. Дуже дякую глядачам. Я й не пригадую, коли Палац спорту переживав такий хокейний аншлаг», — прокоментував підсумкові 5:1 пан Куликов.

Відтак, вигравши цю групу, українці пробилися до основного етапу відбору на Ігри–2014. Вирішальний раунд, у якому лише переможці кожного з трьох квартетів отримають перепустку до Сочі, «синьо–жовті» проведуть 7–10 лютого 2013 року в данському місті Воєнс, де зустрінуться з білорусами, словенцями та господарями «пульки».

Якщо до цього часу локаут в НХЛ не закінчиться, то вочевидь наші енхаелівці знову одягнуть «синьо–жовті» светри. Принаймні всім нам цього дуже хотілося б.

 

ТАБЛО

Передкваліфікаційний олімпійський турнір (Київ). Група H. 1–й тур. Україна — Іспанія — 7:0 (2:0, 5:0, 0:0; Міхнов, 13; Федотенко, 17; Гніденко, 24; Понікаровський, 28; Бондарєв, 35; Побєдоносцев, 36; Варламов, 40), Польща — Естонія — 8:0.

2–й тур. Україна — Естонія — 10:0 (4:0, 4:0, 2:0; Міхнов, 3; Федотенко, 11 (більш.); Борисенко, 13 (більш.), 39 (більш.); Доніка, 17; Варламов, 24 (більш.); Матерухін, 30 (більш.); Наваренко, 40; Понікаровський, 47; Бондарєв, 50), Іспанія — Польща — 0:5.

3–й тур. Україна — Польща — 5:1 (1:1, 0:2, 0:2; Люткевич, 19 (більш.); Побєдоносцев, 21 (більш.); Квітченко, 40; Варламов, 43; Касянчук, 57 (більш.) — Грушка, 4), Іспанія — Естонія — 5:4,

Підсумкове становище: Україна — 9, Польща — 6, Іспанія — 3, Естонія — 0.

Група G (Будапешт). 3–й тур. Угорщина — Голландія — 6:7 Б.

Підсумкове становище: Голландія — 8, Угорщина — 7, Литва — 3, Хорватія — 0.

Група J (Нікко). 3–й тур. Японія — В. Британія — 1:2.

Підсумкове становище: В. Британія — 7, Півд. Корея — 6, Японія — 5, Румунія — 0.

* * *

Основний етап олімпійського відбору (7–10 лютого 2013 року)

Група D (Німеччина): Німеччина (10–й номер в світовому рейтингу), Австрія (15), Італія (16), Голландія (24).

Група Е (Латвія): Латвія (11), Франція (14), Казахстан (17), В. Британія (21).

Група F (Данія): Данія (12), Білорусь (13), Словенія (18), Україна (20).