Подарунки «аристократам»

09.11.2012
Подарунки «аристократам»

Верхове єдиноборство «гірника» Генріха Мхітаряна з Джоном Обі Мікелем. (Рейтер.)

Багато хто з футбольних уболівальників і досі не можуть збагнути, як «Челсі» в минулому сезоні виграв Лігу чемпіонів. Доволі туманними виглядали перспективи «аристократів» у матчі з «Шахтарем» і позавчора. Однак, як і наприкінці попередньої єврокубкової кампанії, підопічні Роберто Ді Маттео дотерпіли, дочекалися моменту й завдали вирішального удару, змусивши суперників дивуватися в розпачі: як так, адже ми мали перевагу? Віктор Мозес, який, до речі, вельми схожий (особливо здалеку) на колишнього героя «Челсі» Дідьє Дрогба, завдав переможного удару головою вже в компенсований час, за кілька секунд до фінального свистка, — 3:2.

Очільник «аристократів» не заперечує, що його команді дуже пощастило. Однак, на думку Ді Маттео, «Челсі» достатньо старався, аби заслужити перемогу.

Мірча Луческу категорично не згодний зі своїм візаві — румунський фахівець вважає, що «Шахтар» за якістю командної гри був значно сильнішим за опонентів, і якби не «подарунки» Андрія П’ятова, не бачити б «аристократам» перемоги.

Безперечно, П’ятов — талановитий, однак нестабільний голкіпер. Не випадково ж його в минулому сезоні витіснив з «основи» Олександр Рибка. Проте Рибка нині відбуває дискваліфікацію, а П’ятов час від часу вражає своїми «ляпами». Певно, фанати «гірників» ще не забули його помилку у фіналі Кубка УЄФА, коли після несильного дальнього удару бременця Налдо Андрій випустив м’яч за лінію воріт. І ось тепер нова історія з «дитячими помилками», через які «Шахтар» зазнав першої поразки з листопада (!) минулого року. За словами Луческу, голкіпер його команди винен в усіх трьох пропущених голах. Особливо емоційно Містер сприйняв останній промах воротаря — на думку тренера, П’ятов під час подачі лондонцями кутового мав вийти на перехоплення на точку «шість метрів», а він застиг на лінії воріт. (Інша річ, навіщо захисники «гірників» в останній атаці господарів вибили м’яч за лицьову лінію, коли можна було повестися менш ризиковано). «Ми відпрацьовували такі ситуації на тренуванні. Але він (П’ятов) чи то забув, чи то розгубився. Звичайно, я на нього злий. Напевно, йому не вистачило концентрації, а можливо, досвіду», — не шкодував критичних стріл Мірча Луческу.

Однак, здається, саме в останньому пропущеному м’ячі провина голкіпера збірної України порівняно найменша, тоді як перші два голи — майже цілковито на його совісті. Як перший, так і другий м’яч, що залетів у «рамку» «Шахтаря», будуть демонструвати в телевізійній рубриці «курйози». Уже на шостій хвилині Андрій П’ятов, отримавши пас назад від оборонця, замість вибити снаряд у бік «зарядив» уперед і влучив у Фернандо Торреса, який набігав на ворота. А за рахунку 1:1 голкіпер, вийшовши за межі штрафного майданчика й маючи намір перервати атаку «Челсі», головою вибив м’яч так само не «подалі від гріха», а на ногу молодому бразильцю Оскару, який запустив у ціль знущальницький «парашут».

Дві результативні атаки «Шахтаря» визріли також завдяки слабкій ланці опонентів. Це — молодий Райан Бертран, який програв дуель Даріо Срні на лівому фланзі. Звідти й пішли дві голеві передачі на Вілліана, і бразилець забив м’ячі–«близнюки», показавши «аристократам», що дарма вони не бажали платити за нього заявлену донеччанами трансферну суму під час літнього «вікна».

«Шахтар» у другому таймі диктував свої умови, тиснув на ворота Петра Чеха й мав ще кілька слушних нагод забити. Загалом, нічия могла б стати закономірним підсумком двобою...

ПРЯМА МОВА

Роберто Ді Маттео, головний тренер «Челсі»:

— У грі був присутній елемент удачі. Ми забили на останній хвилині, а таке трапляється тільки при певному везінні. Однак, думаю, що ми заслужили перемогу, адже багато що для цього зробили. У першому таймі ми тримали «Шахтар» під тиском, забили два голи. Так що ми повністю заслужили на три очки.

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Ми домінували в цьому матчі і створили багато моментів, мали кращу організацію гри. Кожен футболіст міг забити гол. Шкода, що пропустили на останніх хвилинах. Так програвати завжди боляче. Але в нас є дві гри попереду. До того ж ми випереджаємо «Челсі» по особистих зустрічах.

 

ФАН–СЕКТОР

При тому що лондонські фани відомі своєю потужністю, під час позавчорашнього матчу на «Стемфорд Брідж» чемпіон України мав гучну підтримку — сотні британських українців, підсилені виїзною групою з Донбасу, скандували «Шахтар», «Шахтар»!», співали «Ще не вмерла...» і «Червону руту», іноді заглушуючи господарів.

Був присутній на стадіоні — ближче до власника «Челсі» Романа Абрамовича — і колишній гравець «аристократів» Андрій Шевченко, який поступово приходить до тями після невдалої виборчої кампанії. Він чесно зізнався журналістам, що вболівав за лондонців, адже у складі «Динамо» завжди був непримиренним суперником «гірників», однак «Шахтар» того вечора виглядав дуже добре.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 4–й тур

(матчі середи)

Група Е. «Ювентус» (Італія) — «Нордшелланд» (Данія) — 4:0 (Маркізіо, 6; Відаль, 23; Джовінко, 37; Квальярелла, 75)

«Челсі» (Англія) — «Шахтар» (Україна) — 3:2

Голи: Ф. Торрес, 6; Оскар, 40; Мозес, 90+4 — Вілліан, 9, 47

«Челсі»: Чех, Іванович, Луїс, Кехілл, Бертранд, Мікел, Рамірес, Азар, Х. Мата, Оскар (Мозес, 80), Ф. Торрес (Старрідж, 89)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Гюбшман, Фернандіньйо, Тейшейра (Ілсіньйо, 78), Мхітарян, Вілліан, Л. Адріано

Попередження: Луїс, 89 — Тейшейра, 57

Суддя: Карбальйо (Іспанія)

Лондон. Стадіон «Стемфорд Брідж», 41 067 глядачів.

Турнірне становище: «Шахтар», «Челсі» — 7, «Ювентус» — 6, «Нордшелланд» — 1.

Група F. «Валенсія» (Іспанія) — БАТЕ (Білорусь) — 4:2 (Жонас, 26; Сольдадо, 29 (пен.); Фегулі, 51, 86 — Брессан, 53; Мозолевський, 83), «Баварія» (Німеччина) — «Лілль» (Франція) — 6:1 (Швайнштайгер, 5; Пісарро, 18, 28, 33; Роббен, 23; Кроос, 66 — С. Калу, 57).

Турнірне становище: «Баварія», «Валенсія» — 9, БАТЕ — 6, «Лілль» — 0.

Група G. «Селтік» (Шотландія) — «Барселона» (Іспанія) — 2:1 (Ваньяма, 21; Уотт, 83 — Мессі, 90+1), «Бенфіка» (Португалія) — «Спартак» (М, Росія) — 2:0 (Кардосо, 55, 69; вилучення: Пареха, 76 («С»); нереалізоване пенальті: Кардосо, 77 («Б»)).

Турнірне становище: «Барселона» — 9, «Селтік» — 7, «Бенфіка» — 4, «Спартак» — 3.

Група H. «Брага» (Португалія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 1:3 (Алан, 51 (пен.) — ван Персі, 80; Руні, 84 (пен.); Ернандес, 90+2), «ЧФР Клуж» (Румунія) —«Галатасарай» (Туреччина) — 1:3 (Сугу, 53 — Їлмаз, 18, 61, 74).

Турнірне становище: «МЮ» — 12, «Галатасарай», «ЧФР Клуж» — 4, «Брага» — 3.

 

А ІНШІ ЯК?

Цього тижня шотландський «Селтік» святкує 125–річчя з дня заснування клубу. Відтак перемога над «Барселоною» стала чудовим подарунком до ювілею. Певно, для «кельтів» найкращий презент — тріумф над сусідами–ворогами з «Рейнджерс», однак через величезні борги «синіх» відправили аж у четверту, любительську, лігу Шотландії.

Для «Барси» поразка в Глазго — перша в цьому сезоні. «Суперник використав максимум вигоди з наших помилок. Ми не змогли довести до голу свої атаки», — так прокоментував двобій півзахисник «синьо–гранатових» Хаві. Молодий батько Ліонель Мессі за рахунку 0:2 спромігся розмочити результат уже в компенсований час.

Відтак у Суперлізі залишилася одна команда, що досі не втратила жодного очка. Завдяки чотирьом перемогам поспіль «Манчестер юнайтед» за два тури до кінця групового турніру гарантував собі перемогу в квартеті. Щоправда, обіграти «Брагу» було не просто — іще за 10 хвилин до завершення матчу португальці вели перед. Перед тим гра припинялася через поламку освітлення на муніципальному стадіоні Браги. Однак британський бойовий дух проявився й тут. «Після того як знову ввімкнули світло, ми заграли краще», — розповів Уейн Руні.

Нагадаємо, в минулорічному груповому раунді Ліги чемпіонів підопічні Алекса Фергюсона фінішували третіми й вибули з боротьби в ЛЧ, а тепер сповна реабілітувалися за той провал.

Фіналіст Суперліги–2012 — «Баварія» — знову доводить статус фаворита. 6:1 у матчі німців із «Ліллем» — найбільший наразі погром у цьому груповому турнірі. Додаткових відтінків у гру «червоно–білих» додали Ар’єн Роббен та Клаудіо Пісарро, які нещодавно повернулися з лазарету. «Від такого футболу отримуєш велике задоволення», — зізнався 34–річний перуанський форвард, який за 12 хвилин оформив хет–трик. Українець Анатолій Тимощук з’явився у складі переможців на 67–й хвилині, коли все вже було вирішено, і встиг напрацювати на «гірчичник».