П’ять відсотків «бєспрєдєлу»

08.11.2012
П’ять відсотків «бєспрєдєлу»

За спиною у Прем’єра фальсифiкатори виборiв можуть почуватися в безпецi.

В Україні вже одинадцяту добу не можуть підбити підсумки парламентських виборів: результати голосування підтасовують, міліція виносить з дільниць протоколи, «Беркут» розганяє невдоволених. «Чудово!» — захоплюється ситуацією Прем’єр–міністр Микола Азаров. За його словами, це були... найкраще організовані вибори за часів незалежності. Парадоксальність свого мислення Микола Янович пояснює просто: «бєспрєдєл» був не на всіх дільницях!

Якщо й били, то не ми!

Більше того, підлеглі підготували очільникові нашого уряду статистику: на яких дільницях були скоєні кримінальні злочини, а на яких — нібито ні. «У дев’яносто п’яти відсотках округів вони відбулись так, що, наприклад, іноземні спостерігачі (за власними, безпосередніми, ще не викривленими нічиїм впливом враженнями) називали їх зразковими. І тільки в кількох округах виникли, на превеликий жаль, конфліктні ситуації», — оприлюднив свою статистику Азаров.

Володіючи такими цифрами, Микола Янович ображається, коли хтось натякає, що голосували в нас «по понятіях», а не за законом. По–перше, що таке якихось нещасних 11 днів для підрахунку голосів?! Крихти часу! «Нагадаю, що, згідно з українським законодавством, ЦВК повинна оприлюднити результати виборів не пізніше, ніж через 15 діб після голосування. Цей термін ще не сплив», — пояснив Прем’єр дуже просту істину: ще щонайменше чотири дні його команда може підтасовувати результати, вогнем і мечем формуючи парламентську більшість.

Ну а по–друге: що таке п’ять відсотків (?) безміру на 48 мільйонів населення? Взагалі смішно говорити! «І тут постає друге запитання: а чи дають такі окремі, штучно створені в кількох округах конфлікти, підстави для звинувачень на адресу влади? — сам себе запитав не останній авторитет у Партії регіонів. І сам же собі відповів — Ні!». Адже насамперед масштаби не ті, аби говорити про зловживання. Та й ручки влади — ось вони! І зовсім не у транзитних серверах чи в урнах для голосування. Та й б’є невдоволених результатами дубцями по голові таки спецназ, а не особисто Микола Янович Азаров разом зi своїми заступниками. А це значить що? Що влада тут ні до чого! «Уряд ніяким чином не впливає на роботу виборчих комісій і встановлення ними результатів голосування», — пояснив свою позицію Прем’єр.

А Кримінальний кодекс залишимо для опозиції?

Запитань тут виникає щонайменше два. Перше: а чи не зобов’язана наша влада застосовувати Кримінальний кодекс щодо осіб, які фальсифікують результати народного волевиявлення? Адже відповідні положення наше законодавство містить, а нинішня влада здобула собі величезний авторитет у суспільстві незгасимою ненавистю до різноманітних порушень, зловживань, за які безжально відправляє за ґрати всіх. Усіх, хто не входить до числа симпатиків влади.

І друге запитання: а за які такі провини шеф Миколи Азарова Президент Віктор Янукович звільнив з посади заступника голови Миколаївської обласної держадміністрації Віталія Травянка? Того самого, який балотувався у скандальному 132–му окрузі у Миколаєві і який по кістках таки вже майже пройшов до Ради. Жодних професійних зауважень щодо діяльності Травянка гарант не висловив.

З усього сказаного Микола Азаров робить один–єдиний висновок — його підлеглі тут ні до чого. «То які можуть бути претензії до влади?» — перепитав сам себе на вчорашньому засіданні уряду. І сам собі рішуче відповів, як відрізав: «Ніяких. Я це офіційно і категорично заявляю». Але ж само собою зрозуміло, що все в житті не може бути так просто. Хтось же мусить стояти за цими смішними спробами звинуватити владу, що протоколи рахує не комісія, а міліція. І досвідчений Прем’єр знайшов пояснення доволі оригінальне: опозиція! «Де фальсифікації, про які дехто з опозиції галасує? Ким вони доведені? І тому виникає останнє запитання: на якій підставі з’явилась абсурдна для справжньої демократії ідея «обнулити результати виборів»? — обурився Янович. — Я розумію, що наші опоненти давно «обнулили совість». Я бачу, що вони «обнулили» свою політичну відповідальність».