Курс на Лігу Європи

08.11.2012
Курс на Лігу Європи

Небезпечний момент за участю Олега Гусєва біля воріт Елтона. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Без голів немає перемог. Цю футбольну аксіому після матчу з «Порту» на НСК «Олімпійський» пригадав капітан «Динамо» Олег Гусєв. «Грали непогано. На даний момент, непевно, витиснули з себе максимум», — сказав «мотор» «біло–синіх» у післяматчевому коментарі до нульової нічиєї. І справді, відчувалося, що з поверненням Олега Блохіна гра «Динамо» стала значно бадьорішою. Наступного дня після свого 60–річчя ювіляр стежив за грою із VIP–ложі, тож чув і пісню «Віват, король!», прокручену на честь його іменин, і бачив величезний банер «З днем народження, тренере!» зі своїм потретом, який розтягнули на протилежному секторі фанати. При цьому номінально «в. о. головного» залишався Олексій Михайличенко.

Власне, динамівці стали першою командою в нинішньому турнірі, хто зміг відібрати очки у «Порту». Щоправда, для виходу з групи цього замало, і Михайличенко визнає: в «Динамо» лишаються хіба теоретичні шанси на «плей–оф». Розуміє складність турнірної ситуації й президент «Динамо» Ігор Суркіс, який уже говорить про «хороші перспективи в Лізі Європи».

Динамівці вже ніяк не зможуть випередити в турнірній таблиці «Порту». А от щодо можливості обігнати «Парі Сен–Жермен»… Якщо про домашню перемогу над «ПСЖ» та три очки в Загребі ще можна говорити достатньо серйозно, то повірити, що немотивований «Порту» зможе в останньому турі в Парижі переграти місцевих багатіїв, практично неможливо.

Хай там як, але в «Динамо» руки не опускають. «До кожної гри ми будемо готуватися дуже серйозно. Це дуже важливі матчі для становлення команди», — каже Олексій Михайличенко. А те, що грі «біло–синіх» не вистачає тієї самої командної складової, підтвердив вівторковий матч із португальськими «драконами». І хоча динамівці мало в чому поступалися команді Вітора Перейри, залишилося відчуття, що показали вони далеко не все, чого від них чекали.

Претензій щодо самовіддачі, як сказав Михайличенко, до гравців у нього немає. Однак запитань з приводу побудови атак і, що головне, їх завершення, у тренерському штабі повинно виникнути чимало. Не зрозуміло, чому практично всі комбінації столичних футболістів починав не плеймейкер — португалець Мігел Велозу, а останній захисник Тарас Михалик, віддаючи довгий пас уперед. Дивним виглядало й побоювання нападаючих загострювати гру в момент перебування на ударній позиції. По суті, воротам Елтона загрожував лише Андрій Ярмоленко, проте його ударам бракувало і сили, й точності. В одному з найгостріших епізодів у другому таймі Ярмола із 13 метрів в один дотик котнув м’яча у руки Елтону, хоча міг пройти трохи вперед і розстріляти голкіпера впритул.

Динамівський футбол усе ще нагадує метушню, у якій команда сподівається на індивідуалізм кількох гравців — «сонний» талант Ярмоленка, рідкісну удачу Ідейє (котрий знову почав матч із лави запасних) та «згасаючу» напористість Гусєва. А говорити про те, що киянам позавчора просто не пощастило, — зайве. Адже біля воріт Максима Коваля гості створили значно більше небезпечних моментів.

Що цікаво, на останній доданій хвилині, коли господарі нарешті створили щось схоже на небезпеку у штрафному майданчику «Порту», на місце подій вибіг «підігрітий» уболівальник «Динамо», спричинивши зупинку гри. Стюарти вивели його з поля досить швидко. Але поїзд пішов.

Нинішньому поколінню динамівців вочевидь не вистачає духу переможців. Над цією проблемою Блохін працював у збірній — вирішуватиме тепер її і в «Динамо».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

4–й тур (матчі вівторка)

Група А. «ПСЖ» (Франція) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 4:0 (Алекс, 16; Матуіді, 61; Менез, 65; Оро, 80)

«Динамо» (К, Україна) — «Порту» (Португалія) — 0:0

«Динамо»: Коваль, Бетао, Михалик, Хачеріді, Тайво, Вукоєвич (Кранчар, 87), Велозу, Ярмоленко, Мілевський (Аруна, 58), Гусєв, Рубен (Ідейє, 67)

«Порту»: Елтон, Данило, Отаменді, Абдулайє, Мангала, Лучо, Дефур (Каштру, 80), Моутіньйо, Родрігес (Клебер, 90+1), Мартінес, Варела (Атсу, 76)

Попередження: Вукоєвич, 20; Мілевський, 42 — Абдулайє, 70

Суддя: Мальєнко (Іспанія)

Київ. НСК «Олімпійський». 52 000 глядачів

Турнірне становище: «Порту» — 10, «ПСЖ» — 9, «Динамо» (К) — 4, «Динамо» (Зг) — 0.

Група В. «Шальке» (Німеччина) — «Арсенал» (Англія) — 2:2 (Хунтелар, 45; Фарфан, 67 — Уолкотт, 18; Жиру, 26), «Олімпіакос» (Греція) — «Монпельє» (Франція) — 3:1 (Машаду, 4; Греко, 80; Мітроглу, 82 — Бельханда, 66 (пен.)),

Турнірне становище: «Шальке» — 8, «Арсенал» — 7, «Олімпіакос» — 6, «Монпельє» — 1.

Група С. «Андерлехт» (Бельгія) — «Зеніт» (Росія) — 1:0 (Мбокані, 17), «Мілан» (Італія) — «Малага» (Іспанія) — 1:1 (Пато, 73 — Елісеу, 40).

Турнірне становище: «Малага» — 10, «Мілан» — 5, «Андерлехт» — 4, «Зеніт» — 3.

Група D. «Реал» (Іспанія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 2:2 (Пепе, 34; Озіл, 89 — Ройс, 28; Арбелоа, 45 (у свої ворота)), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Аякс» (Голландія) — 2:2 (Я. Туре, 22; Агуеро, 74 — С. де Йонг, 10, 17).

Турнірне становище: «Боруссія» (Д) — 8, «Реал» — 7, «Аякс» — 4, «Ман. Сіті» — 2.

ПРЯМА МОВА

Олексій Михайличенко,

в. о. головного тренера «Динамо»:

— Ми виходили на гру, думаючи про результат. Не все вийшло, але команда старалася, робила, що могла, аби добитися цього результату. Нам важко пред’явити якісь претензії щодо самовіддачі. Хоча не обійшлося, звичайно, без помилок. Дуже важлива реалізація. Але, на жаль, не змогли забити м’яч.

Вітор Перейра, головний тренер «Порту»:

— Задоволеним нічиєю на 100% бути не можна. У першому таймі ми чекали від «Динамо» пресингу, й господарі це продемонстрували. Не можна не враховувати їхніх заслуг. Можливо, ми не дуже добре адаптувалися до газону, що й завадило нам у підсумку перемогти. Поле «повело» не так, як ми чекали, і у декого виникли з цим проблеми.

 

А ІНШІ ЯК?

Окрім «Порту», достроково забезпечила собі місце у «плей–оф» і «Малага», яка, нагадаємо, вперше грає в груповому раунді Ліги чемпіонів. Натомість пітерський «Зеніт» під керівництвом Лучано Спалетті не виграв ще жодного гостьового матчу ЛЧ й ризикує залишитися «третім зайвим» у боротьбі за дві путівки до «плей–оф» у своїй групі. Матч проти «Андерлехта» міг поправити сумну статистику італійця. Проте чемпіони Росії, які досі переживають внутрішній конфлікт, не змогли зламати вміло вибудовану оборону бельгійських опонентів. При цьому вже на 17–й хвилині матчу конголезький форвард «Андерлехта» забив, як виявилося згодом, переможний м’яч. Подвоїти рахунок наприкінці гри міг український легіонер Олександр Яковенко, але, розстрілюючи з близької відстані ворота В’ячеслава Малафєєва, влучив у поперечину. Наш співвітчизник з’явився на полі у складі чемпіонів Бельгії на 72–й хвилині і встиг отримати жовту картку.