Композитор на всі сто

07.11.2012
Композитор на всі сто

Еліот Картер. (з сайту persons–info.com.)

Учора інформагенції повідомили про смерть композитора світової слави, американця Еліота Картера. Він помер у Нью–Йорку на 104–му році життя.

Еліот Картер завжди наголошував, що вирішив писати музику, надихнувшись «Весною священною» Ігоря Стравинського. Музична кар’єра Картера тривала понад 75 років, за цей час він написав 158 творів, 14 з яких — уже після своїх ста років.

У перші роки композитор експериментував у різних жанрах, але найбільш успішно у жанрі неокласицизму, однак на зламі кар’єри почав творити більш складну, атональну музику, свідчить Бі–Бі–Сі. Картер двічі був лауреатом Пулітцерівської премії: уперше 1960 року за Другий струнний квартет, а наступну премію отримав через 13 років — за Третій струнний квартет. У 1985 році він отримав «Греммі», а невдовзі ще одну престижну нагороду США — Національну медаль мистецтв. Відтак Еліот Картер ще за життя був зарахований до Американського залу слави класичної музики. Його столітній ювілей відзначався на найвищому рівні — у нью–йоркському Карнегі–холлі.

Висока нота Еліота Картера лунала не тільки для елітної публіки, він відомий і як автор музики до голлівудських та французьких кінофільмів. Як нагадує Бі–Бі–Сі, Еліот Картер входив у двадцятку кращих композиторів світу ХХ століття і був улюбленим композитором принцеси Діани.