У кільцях дипломатії

07.11.2012

Виявляється, не лише українські органи влади можуть витрачати бюджетні кошти не за призначенням. Днями під зливу жорсткої критики з боку ЗМІ та громадськості потрапило міністерство закордонних справ Великої Британії. А винна у всьому прозорість витрат, завдяки якій країна дізналася, що зовнішньополітичне відомство спрямувало десять тисяч фунтів (близько 16 тисяч доларів США) на реставрацію... опудала анаконди.

Щоправда, анаконда ця незвичайна — шестиметрове опудало зберігається в міністерській бібліотеці вже 150 років і за цей час стало справжнім символом британського МЗС. У нього навіть є ім’я — Альберт. Тож повідомляючи про оновлення Альберта, очільник відомства Вільям Хейг навіть не думав, що його слова можуть спричинити обурення. Навіть пожартував: мовляв, після реставрації причепурена змія «дивиться в майбутнє британської зовнішньої політики з оптимізмом».

Після того як журналісти дізналися, в яку копієчку обійшлася реставрація, речник МЗС заявив, що Альберт є подарунком міністерству, а отже, вважається державним активом. Тож його «ремонт» був «необхідним кроком до подальшого збереження держактивів».

Востаннє анаконду підрихтовували у 1960–1970–х роках. Скільки було витрачено з бю­джету тоді, невідомо.