Домашня заготовка

07.11.2012
Домашня заготовка

Рідні стіни допомогли Енді Маррею переможно стартувати на підсумковому турнірі АТР в Лондоні. (Рейтер.)

Цей рік став особливим для британського тенісу. 25–річний Енді Маррей хоч і не виграв Уїмблдон, але переміг на Уїмблдонських кортах в олімпійському тенісному турнірі. Згодом окрилений шотландець, якого віднедавна тренує легендарний у минулому тенісист Іван Лендл, уперше в житті виграв чемпіонат із серії «Великого шолому» — «Ю–Ес оупен».

Із початком цього тижня до столиці Великої Британії знову злетілися провідні тенісисти світу, аби в рамках підсумкового турніру ATP визначити кращого з кращих. Зрозуміло, що останні здобутки не могли залишити поза вісімкою найсильніших головну тенісну зірку Туманного Альбіону, від якого співвітчизники знову чекають перемоги. Щоправда, цього разу баталії проходитимуть не на траві Уїмблдона, під відкритим небом, а на хардовому корті лондонської «О2 Арени».

Саме Маррею, який уже двічі був півфіналістом підсумкових річних турнірів АТР (2008, 2010), випало позавчора ввечері відкривати змагання з призовим фондом 5,5 млн. євро.

Улюбленець місцевої публіки, що має третій номер посіву, довго не міг перебороти стартове хвилювання, тому практично без бою віддав чеху Томашеві Бердиху (7) перший сет. «Не можу сказати, що погано почав гру, але своїми шансами скористатися не зміг», — сказав згодом шотландець. Надалі Маррею, якого підтримували 17 тисяч уболівальників на трибунах, вдалося переломити хід поєдинку. За словами чеського тенісиста, вирішальним став третій гейм другого сету, коли за нічийного рахунку він не використав три брейк–пойнти.

Із першої вісімки рейтингу Асоціації тенісистів–професіоналів до Лондона не прибув лише іспанець Рафаель Надаль (четверта ракетка світу). Через травму коліна він уже майже півроку залишається поза грою. Квоту колишньої першої ракетки світу зайняв дев’ятий у рейтингу — серб Янко Тіпсаревич.

Ще один представник Сербії — Новак Джокович (1), який напередодні змінив швейцарця Роджера Федерера на вершині чоловічого табелю про ранги, — стартував із перемоги над французом Жо–Вільфредом Тсонгою (8) — 7:6, 6:3. «Я втратив усі свої можливості в першому сеті, що й вирішило перебіг подальших подій. Джокович діяв точніше, а мені у вирішальні секунди чогось не вистачило», — визнав Тсонга. Тепер і Джоковичу, і Маррею, які посіяні в одній групі, для виходу в півфінал достатньо здобути по одній перемозі.

У квартеті В грають шестиразовий переможець підсумкового турніру Федерер (2, він вигравав чемпіонат АТР і минулого року), іспанець Давид Феррер (5), який перед Лондоном уперше в кар’єрі виграв найбільш престижний турнір із серії «Мастерз–1000» у Парижі, аргентинець Хуан Мартін Дель Потро (7) та вже згаданий володар своєрідної «уайлд кард» Тіпсаревич (9).

До речі, вже зараз відомо, що, попри результати підсумкового турніру АТР, звання першої ракетки світу до початку наступного року утримуватиме Новак Джокович — друге новоріччя поспіль.

ТАБЛО

Підсумковий турнір АТР. Група А. 1–й тур. Джокович (Сербія) — Тсонга (Франція) — 7:6, 6:3, Маррей (В. Британія) — Бердих (Чехія) — 3:6, 6:3, 6:4