Сезон «апчхи»

06.11.2012
Сезон «апчхи»

Готувати імунітет до «зустрічі» з грипом необхідно заздалегідь.

Вітамінна цитрина захистити повинна

Після золотої пори опалого листя, що приємно шарудить під ногами, осінь прогнозовано «ввімкнула» прохолодну погоду. Пронизливий вітер, затяжний дощ, сіре безпросвітне небо, перші приморозки — і ось на порозі грип і застуда. До того ж сезонні овочі закінчуються, тож організму потрібен час, аби зорієнтуватися в нових обставинах і мобілізувати імунітет. Як йому допомогти? Насамперед, нагадують лікарі, не забувайте про теплий одяг — час діставати з шаф шарфи, шапки й рукавички. Адже наш організм ще не встиг адаптуватися до різкої зміни температур, тому одягатися нині слід навіть тепліше, ніж у стійкий зимовий період. Не так важливо, з якої тканини ваш осінній одяг — натуральної чи синтетичної. Головне, щоб він був легким, теплим і «дихав». За словами столичного терапевта Ольги Шидловської, теплий одяг із натуральної тканини іноді може спричинити додаткове навантаження на хребет. Тому дбайте, щоб вдяганка була легкою — навіщо вам загострення остеохондрозу? До речі, імпровізована маска з шарфа захистить від вірусів у громадському транспорті.

Директор Київського центру клінічної імунології Олег Назар на порозі зустрічі з грипом радить підтримувати імунітет з допомогою білкової їжі (м’ясо, риба, горіхи, бобові), прянощів, а також цитрусових, які багаті на вітамін С. До речі, при застуді апельсиновий і лимонний сік лікарі вважають найкориснішими напоями. Адже склянка апельсинового соку, скажімо, містить добову норму вітаміну С, який має яскраво виражену антиоксидантну дію. У сезон гіповітамінозу для організму це — неабияка підтримка. А лимонний сік — дієвий помічник у боротьбі з вірусами, оскільки, крім вітаміну С, містить такі важливі для імунітету мікроелементи, як кальцій, залізо, мідь, фосфор, кремній і марганець. Дуже помічний у цей період теплий чай із цитриною. А також відвар шипшини. Не лінуйтеся готувати собі ці напої якомога частіше.

Паніки не передбачено

За словами завідуючої відділом респіраторних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. Громашевського, вірусолога Алли Мироненко, нині в Україні лікарі фіксують сезонне зростання захворювань респіраторними інфекціями, яке фактично щороку маємо о цій порі (аденовірусів, риновірусів тощо), але нічого особливого не відбувається. «Про епідемію ми говоримо тоді, коли рівень захворюваності перевищує так званий епідпоріг, тобто традиційний для конкретної території рівень захворювання, — зауважує лікар. — Зазвичай пандемію фіксують, коли йдеться про масове поширення нового вірусу, який раніше не спричиняв захворювання у населення. Як це було торік, коли ми зіткнутися з абсолютно новим видом вірусу грипу, що виник у результаті генетичних змін. І оскільки цей вірус раніше не зустрічався ні серед вірусів свиней, ні птахів, ані людей, безумовно, він спричинив проблеми».

«Я уколів не боюсь, якщо треба — уколюсь»

Лікарі стверджують: досі світ не винайшов кращої профілактики грипу, ніж вакцинація. Власних вакцин проти цього захворювання, як відомо, Україна не виробляє, тому завозити необхідні препарати доводиться з–за кордону. Торік склалася ситуація, коли до нас вчасно не надійшла і не отримала необхідної реєстрації вакцина проти пандемічного вірусу грипу. Медики пояснюють це тим, що епідемія виникла несподівано рано — наприкінці жовтня. Цього року ситуація спокійніша, і в лікувальних закладах готові запропонувати вакцини, що містять необхідні штами вірусу грипу.

Кому насамперед не варто зволікати із щепленням проти цієї недуги? Людям із так званої групи ризику, яким особливо небезпечно хворіти на грип. Сюди медики відносять тих, хто має хронічні захворювання органів дихання, серцево–судинної системи, порушений обмін речовин, імунодефіцит. Торік до цієї групи зарахували також вагітних і людей з ожирінням — серед цієї категорії, на жаль, траплялися летальні випадки. Лікарі рекомендують «уколотися» від грипу і тим, хто належить до «групи соціального» ризику — школярам і дошкільнятам, які тривалий час перебувають у закритому просторі (в класі, дитсадку), а також особам, які часто контактують з людьми (працівникам торгівлі, медикам, військовим). Особливо небезпечно хворіти на грип дітлахам до п’яти років і літнім людям. Імунолог Олег Назар наголошує: робити щеплення краще заздалегідь — за два–три тижні до початку епідемії, і тільки після консультації з лікарем.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Перед тим як зробити щеплення, уважно прочитайте інструкцію до препарату. Протипоказанням до вакцинації проти грипу є алергія на яєчний білок (більшість вакцин виробляють на основі курячого ембріону), а також алергія на антибіотики, які хоч і в невеликій кількості, однак містяться у таких препаратах.

 

ДО РЕЧІ

Грип накриє Україну в грудні

Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен оголосила: світ увійшов у постпандемічну фазу, тобто у стан звичайної захворюваності на грип. Тож, як повідомляє iнтернет–портал likar.info, цього сезону медики не очікують надзвичайного епідемічного підйому. За прогнозами лікарів, йтиметься про звичайну сезонну епідемію, можливо, з дещо підвищеною захворюваністю — за рахунок циркуляції кількох вірусів: пандемічного (як його називали минулоріч, цьогоріч він став сезонним), нового вірусу А(H3N2) і старого вірусу грипу В. Імунітету до нового вірусу в українців, зрозуміло, ще немає. Однак його вплив, як сподіваються медики, не буде визначальним. Хвилі епідемії грипу, за прогнозами, накриють Україну у грудні цього року і в лютому наступного.

 

ЦИФРИ

За даними Центру грипу та ГРВІ Центральної СЕС МОЗ України, у період iз 22 по 28 жовтня 2012 року показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищили епідемічний поріг у жодному регіоні країни та перебувають у межах від 6,7% (Полтавщина) до 65,8% (Кіровоградщина).

Загалом за останній тиждень жовтня на грип та ГРВІ захворіло 172 176 осіб, з–поміж них 68,1% — діти, госпіталізовано 6 422 особи, з них 79,6 % — діти до 17 років.