Від «Армагеддону» врятує білило?

31.10.2012

Порятунок Землі від велетенського астероїда, який має в неї врізатися і влаштувати кінець світу, — один із улюблених сюжетів постановників фільмів–катастроф. Однак ризикувати життям, закладаючи в інопланетне тіло вибухівку, як це зробив у стрічці «Армагеддон» герой Брюса Уїлліса, більше не доведеться. Американські вчені запропонували значно легший спосіб упоратися з астероїдною загрозою. Аби відвернути астероїд від курсу на зіткнення із Землею, достатньо буде його… пофарбувати.

Як повідомляє сайт Lenta.ru, науковці Массачусетського технологічного університету радять впливати на траєкторію потенційно небезпечних для нашої планети небесних тіл, покриваючи їх білилом. Відповідну ідею аспірант університету Сон Вук Пек висунув у науковій роботі, опублікованій у рамках конкурсу ООН серед студентів та молодих учених. За його задумом, біла фарба має щонайменше удвічі збільшити частку фотонів, які відображаються від поверхні астероїда. У результаті їх механічний імпульс буде ефективніше передаватися космічному тілу, і його орбіта поступово змінюватиметься.

Запускати в космос корабель із малярами не доведеться — Сон Вук Пек пропонує замість пензлика скористатися пейнтбольними кульками, наповненими білою фарбою. За розрахунками вченого, наведеними на сайті університету, для цього в бік астероїда треба вистрелити двома окремими «порціями» кульок, які пофарбують його з обох сторін. Скажімо, для побілки 27–гігатонного астероїда Апофіс, який має пролетіти небезпечно близько від Землі у 2029 році, знадобиться п’ять тонн білила. Це допоможе за п’ять років збити малу планету з небезпечної орбіти. Гранулювати фарбу науковець пропонує вже в космосі, оскільки готові кульки можуть не витримати прискорення під час запуску ракети на орбіту.