Моделювання на сусідах

31.10.2012
Моделювання на сусідах

Як і в минулому євровідборі, нашим гандболістам знову випало грати з поляками. Фото прес–служби УГЛ.

У перший день листопада чоловіча збірна України з ручного м’яча почне відбір на чемпіонат Європи, який у 2014 році прийматиме Данія. Після провального завершення попередньої єврокваліфікації, де українці посіли останнє місце в групі, нинішня кампанія обіцяє бути не менш складною. Адже в боротьбі за прохідні два місця на данське Євро доведеться боротися з учасниками ЧЄ–2012 — амбіційними шведами та непоступливими поляками, яким наші хлопці двічі програли в попередньому євровідборі. Четвертий учасник квартету — збірна Голландії — напевно, єдиний суперник, що апріорі нижчий за класом, ніж наша команда.

Однак перш ніж зіграти зі «зручним» опонентом із Нідерландів, українцям доведеться складати нелегкий іспит перед фаворитами. 1 листопада — візит до шведського Лунда, а за три дні — принциповий поєдинок із Польщею в Запоріжжі. «Ці матчі й покажуть, на що ми здатні», — сказав у коментарі «УМ» головний тренер збірної Андрій Портной.

Нагадаємо, що востаннє українці грали у фінальних частинах головних міжнародних турнірів у 2010 році — це був чемпіонат Європи. Після того наші гандболісти, якими опікувався Леонід Захаров, програли три кваліфікації, одну континентальну та дві на ЧС. «У нас молода й перспективна команда, яка потребує уваги. Лише в такому разі можна досягти якихось результатів», — так охарактеризував потенціал збірної–2012 пан Портной.

Рівень своїх нинішніх кондицій українські збірники днями протестували у двох товариських матчах зі збірною Росії, які відбулися на тренувальній базі «триколірних» — в центрі олімпійської підготовки в Новогорську. І хоча «синьо–жовті» двічі програли (29:32, 20:31), Андрій Портной залишився задоволений цим спарингом. «Завдання — перемогти будь–якою ціною — перед командою не стояло. У нас із росіянами була домовленість: перед стартом євровідбору ми моделюємо гру їм, вони — нам», — пояснив мету поїздки до Росії наставник збірної України. — До того ж для нас було важливо зіграти з суперником, що переважає нас за класом». А Росію обрали — «бо це дешевше, швидше й без проблем. Із братами–слов’янами значно простіше знайти спільну мову, та й візових перешкод немає», — сказав український тренер.

Відзначимо, що до старту єврокваліфікації збірна Росії готується під орудою нового наставника. Після відставки багаторічного очільника «триколірних» Володимира Максимова команду очолив 38–річний Олег Кулешов. Як дізнався Портной, його російському візаві допомагають аж восьмеро асистентів, один із них — норвежець, котрий проводить відеоаналіз усіх тренувань. «Ми про таке можемо тільки мріяти», — зітхає очільник української команди.

Хай там як, але, зібравши під синьо–жовтим прапором усіх, «хто хотів приїхати», Портной уже завтра в Швеції почне новий турнір.

 

СПРАВИ ЖІНОЧІ

Жіноча збірна України через місяць візьме участь у фінальній частині ЧЄ — на відміну від чоловіків, дівчата відбір подолали. За тиждень до старту континентального форуму підопічні Леоніда Ратнера, вже традиційно, пройдуть тестування на «Кубку Турчина», який уперше за кілька років пройде в київському Палаці спорту. Повернення цього турніру в «батьківський» дім пов’язане як із 15–річницею «Кубка Турчина», так і з 50–річчям легенди світового гандболу — клубу «Спартак» (Київ). Під таке «свято» запрошені серйозні зірки, змінено формат змагань. Збірні України, Росії, Македонії, Угорщини, Голландії та Чехії будуть розбиті на дві підгрупи, де зіграють за коловою системою. Володар трофею визначиться в матчі між переможцями «пульок».

* * *

Чемпіонат України. Жіноча суперліга. 1–й роз’їзний тур. «Податковий ун–т–ДПС–БВУФК» (Ірпінь) — «Реал–МОШВСМ–НУК» (Миколаїв) — 26:17, 28:24; «Спартак» (Київ) — «Спарта» (Кривий Ріг) — 30:28, 30:28; «Дніпрянка» (Херсон) — «Галичанка» (Львів) — 24:24, 31:20.

Турнірне становище: «Карпати» — 12 (6), «Галичанка», «Дніпрянка» — 11 (8), «Спартак» — 9 (8), «ПУ–ДПС–БВУФК» — 6 (8), «Спарта» — 5 (8), «Реал–МОШВСМ–НУК» — 0 (8).