НОВИНИ ПЛЮС

26.10.2012

Уманчани закликали Тото Кутуньйо не агітувати за «регіонала»

Мешканці Умані написали відкритого листа італійському співакові, популярному в 1980–х роках Тото Кутуньйо, в якому закликали його не агітувати під час концерту за Партію регіонів, повідомляє Бі–Бі–Сі. Концерт Тото Кутуньйо запланований в Умані на 26 жовтня. А співочу «зірку» минулого привозить у цей райцентр на Черкащині депутат Антон Яценко, стверджують автори відкритого листа. Яценко був обраний до ВР від БЮТ, але потім перейшов до Партії регіонів і балотується нині в Умані саме від правлячої партії. Активісти нагадують італійському співаку статтю 74 Закону «Про вибори народних депутатів», якою іноземцям заборонено вести передвиборчу агітацію.

Як зазначає «Лєнта.ру», це не перший випадок, коли до політичної агітації в тій чи іншій формі намагаються залучити закордонних гастролерів. Так, нещодавно опозиція скаржилася в ЦВК, що «регіонали» влаштували у Феодосії концерт гурту «Любе», а один iз кандидатів–мажоритарників від ПР привозив на Київщину Жана–Клода Ван Дамма. Перед презентацією в «культурній кінематографічній столиці» — місті Кагарлик — стрічки «Нестримні–2», Ван Дамм піднявся на сцену разом iз кандидатом і заявив, що «вірить у нього, як у свого друга», свідчить згаданий інтернет–портал.

Грандіозна виставка у «Мистецькому арсеналі»

Ще одна грандіозна виставка у «Мистецькому арсеналі» пройде з 1 по 18 листопада: це, як стверджують організатори, наймасштабніший форум сучасного мистецтва — ART KYIV contemporary. Цього року ART KYIV contemporary, який проводитиметься всьоме, змінює ярмарковий формат і пройде як мистецький форум, пише сайт «ПРО КУЛЬТУРА».

Серед спецпроектів будуть представлені «Бірючий 012», «Володимир Наумець. Ретроспектива», відеопроект «Очищення» Поліни Каніс, лауреата найпрестижнішої премії Росії в галузі сучасного мистецтва — Премії Кандинського. Також буде презентовано проект «Виключно живопис. Новітній український фігуратив» (учасники — Олександр Ройтбурд, Василь Цаголов, Арсен Савадов, Ілля Чічкан, Ігор Гусєв, Гамлет, Едуард Колодій та інші).

Джеймс Бонд відзначив 50–річчя новим фільмом

Днями в Лондоні відбулася світова прем’єра чергової стрічки з серії «бондіани» — «Скайфолл», це 23–й фільм iз серії історій про суперагента 007, повідомляє Радіо «Свобода». Прем’єру було приурочено до 50–річчя виходу на широкі екрани першого фільма про Джеймса Бонда — стрічки «Доктор Ноу» режисера Теренса Янга. В останній стрічці Бонда зіграв (це вже втретє) Деніел Крейг, у ролі дівчини Бонда знялася Береніс Марло, у ролі головного лиходія, в даному разі — кібертерориста, виступив іспанець Хав’єр Бардем, а голову британської розвідки зіграла Джуді Денч.

23–тя прем’єра кінобондіани відбулася на найбільшому концертному майданчику Лондона — у концертному залі «Ройял Альберт–холл» за присутності британського принца Чарльза та його дружини.

Міст за проектом да Вінчі

У Стамбулі спорудять міст над затокою Золотий Ріг, що сполучає європейську та азіатську частини міста, за проектом, який розробив у 1502 році Леонардо да Вінчі. Про це повідомляє італійська інформагенція ANSA з посиланням на заяви влади Туреччини.

Усі пропорції мосту, що заклав художник та архітектором епохи Відродження, буде збережено, однак при зведенні споруди буде використано новітні технології. Довжина мосту над затокою — 220 метрів, висота — близько 25 м. Проект да Вінчі, який три роки вдосконалювала команда міжнародних фахівців, буде фінансовано з коштів приватних компаній, без залучення державних інвестицій, стверджує влада Туреччини.

Проект такого мосту великий Леонардо розробляв на замовлення султана Османської імперії Баязида ІІ, однак з невідомих нині причин напрацювання майстра тоді не знадобилися. Варто зазначити, що до архітектурних розробок Леонардо да Вінчі не вперше звертаються наші сучасники. Так, зменшена версія цього ж мосту постала в Осло у 2001 році.

Зараз над Золотим Рогом висять чотири мости, але один iз них не використовується, нагадує ANSA.