УТОЧНЕННЯ

26.10.2012

«Це був не перший пам’ятник Івану Виговському в Україні», — так відгукнувся наш читач iз Житомира Гарій Миколайович Макаренко на публікацію в «УМ» минулого тижня, в якій iшлося про відкриття пам’ятника гетьманові на місці його ймовірного поховання, — на території Манявського скиту, що на Івано–Франківщині. Перший пам’ятник гетьманові Виговському було зведено в його родинному селі — Вигів, що в Коростенському районі Житомирщини, ще у 2002 році, підказує пан Макаренко. І цитує працю історика Миколи Аркаса: «Умираючи, Хмельницький покинув тяжко заплутане наслідство, і треба було чоловіка з великим розумом, щоб добрий лад йому дати. Такою людиною і був гетьман Виговський… Іван Остапович Виговський, син шляхтича з села Вигова».

Це село, знаходимо у Вікіпедії, було засновано 1541 року овруцькими боярами Лучичами у місцевості, що так і звалася — Виговщина, — і була надана шляхетській родині польським королем Сигізмундом І. Відтак Лучичі отримали нове родове прізвище — Лучичі–Виговські, що за століття «скоротилося» до просто Виговські. Гетьман Іван Виговський був найвизначнішим iз представників цього роду.

Отож і перший пам’ятник за часів незалежної України було встановлено на батьківщині гетьмана. Кошти виділила громада. Авторами пам’ятника стали скульптор Зарічний та архітектор Коляда.