«Важко грати, коли немає впевненості»

26.10.2012
«Важко грати, коли немає впевненості»

Змінюючи посеред сезону Юрія Сьоміна на Олега Блохіна, президент «біло–синіх» Ігор Суркіс, думається, свідомо йшов на капітальний ремонт «Динамо–машини». Щоправда, новий очільник киян одразу зауважив, що він — не чарівник і за одну мить не створить новий, боєздатний колектив. Ледь розпочавши перебудову, Блохін дуже швидко сам вийшов із ладу — потрапив до шпиталю. А динамівці, залишившись без головного тренера, взагалі зупинилися. Після двох поразок у національній першості — «Дніпру» та «Металісту» — позавчора віце–чемпіони України поступилися й у Суперлізі — португальському «Порту». Усі ці матчі кияни провели без Блохіна на чолі...

Попри мінімальну різницю в рахунку (2:3), гра столичного клубу справила депресивне враження. Насамперед це стосується дій «біло–синіх» у захисті. І хоча, на думку в.о. головного тренера Олексія Михайличенка, три голи в ворота Олександра Шовковського залетіли після індивідуальних помилок його підопічних, можна говорити, що того вечора на стадіоні «Драгау» недопрацювала вся команда. «Усі, в цілому, повинні краще грати в обороні й відбирати м’ячі. Ми робимо це не так часто, як належало б. Це стосується не тільки захисників чи опорних півзахисників, а всіх ліній. В обороні нам слід грати набагато краще», — критично поставився до командної гри Андрій Ярмоленко, якому напередодні матчу виповнилося 23 роки.

Упродовж усього матчу «Динамо» доводилося наздоганяти. Двічі — завдяки Олегу Гусєву, який ударом головою замкнув подачу з кутового, та Брауну Ідейє, котрий після ювелірного пасу Ярмоленка розстріляв ворота португальського чемпіона з близької відстані (ще й влучив в обличчя голкіперу Елтону), киянам вдавалося вирівнювати рахунок. Однак втримати прийнятний результат вони не змогли.

Переможний гол, як і перші два, «дракони» забивали при повній бездіяльності захисників українського клубу. Також не врятував Олександр Шовковський, який, до слова, проводив свій сотий матч у єврокубах. Та звинувачувати СаШо в поразці, напевно, не випадає.

Як зауважив Олег Гусєв, команді не вистачило звичайної спортивної злості, щоб відстояти результат. Часом здавалося, що у виконанні «Динамо» дивишся не футбол, а уповільнений запис балету «Лебедине озеро», та й то не найвищої якості. Омоло­джене «Порту» діяло впродовж усього матчу доволі стримано як для господарів, дозволяючи киянам ретельно будувати свої атаки. Однак креативний потенціал «Динамо» виглядав надто слабким. «Біло–сині» загрожували воротам Елтона переважно лише після стандартів — їх доволі одноманітно виконував екс–гравець лісабонського «Спортинга» Мігель Велозу. Власне, не надто переобтяжувалися й підопічні Вітора Перейри, котрі всі свої голи витиснули з напівмоментів.

«Потрібно більше пресингувати й відбирати м’яч, а коли це вдається зробити, то не просто бити його безадресно вперед, абикуди, а намагатися організовувати атаки. Ми це вміємо, але чомусь не робимо», — отак просто пояснив ігрові проблеми Ярмоленко.

До слова, після невдачі в Порту, на відміну від попередніх програшних матчів, більшість динамівців охоче спілкувалися з журналістами і закликали підтримати команду в скрутну хвилину. «Важко грати, коли немає впевненості», — виливав душу Ярмола. Олексій Михайличенко додав: «Перебудова дається важко, але від неї нікуди не дінешся. Хлопці готові до запропонованої нами роботи і принципів ведення гри».

Зрештою, в боротьбі за вихід із групи ще нічого не втрачено. Попереду два матчі в Києві з головними конкурентами та вояж до Загреба в гості до відвертого аутсайдера.

 

ПРЯМА МОВА

Вітор Перейра,
головний тренер «Порту»:

— Я вважаю, що гра проти «Динамо» була просто відмінної якості. Впродовж 90 хвилин гравці добре проявили себе. Після голу у відповідь команда трохи засмутилася, проте потім зібралася і показала свою гру.

Олексій Михайличенко,
в.о. головного тренера «Динамо»:

— Не роблячи глибокого аналізу наших дій, можна сказати, що саме індивідуальні помилки призвели до того, що ми не маємо позитивного результату. Ми не заслуговували сьогодні на поразку, для мене це абсолютно ясно. «Динамо» не дозволило зіграти «Порту» у властивий йому гострий атакуючий футбол. За всю гру суперник завдав чотири удари по наших воротах — це майже 100–відсоткова реалізація.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3–й тур (матчі середи)

Група А. «Динамо» (Зг, Хорватія) — «ПСЖ» (Франція) — 0:2 (Ібрагімович, 33; Менез, 43)

«Порту» (Португалія) — «Динамо» (К, Україна) — 3:2

Голи: Варела, 15, Джексон, 36, 78 — Гусєв, 21, Ідейє, 72

«Порту»: Елтон, Даніло, Майкон, Мангала, Отаменді, Фернандо, Л. Гонсалес, Моутіньйо, Джеймс (М. Лопеш, 90+2), Джексон, Варела (Атсу, 64)

«Динамо»: Шовковський, Бетао, Михалик, Хачеріді, Тайво, Вукоєвич (Кранчар, 84), Велозу, Гармаш, Ярмоленко, Гусєв, Ідейє

Попередження: Гармаш, 81; Бетао, 90+3; Велозу, 90+4 — Майкон, 90+4

Суддя: Краловец (Чехія)

Порту. Стадіон «Драгау». 29 217 глядачів

Турнірне становище: «Порту» — 9, «ПСЖ» — 6, «Динамо» (К) — 3, «Динамо» (Зг) — 0.

Група B. «Арсенал» (Англія) — «Шальке» (Німеччина) — 0:2 (Хунтелар, 76; Афеллай, 86), «Монпельє» (Франція) — «Олімпіакос» (Греція) — 1:2 (Шарбоньє, 49 — Торосідіс, 73; Мітроглу, 90+1).

Турнірне становище: «Шальке» — 7, «Арсенал» — 6, «Олімпіакос» — 3, «Монпельє» — 1.

Група C. «Зеніт» (Росія) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:0 (Кержаков, 72 (пен.)), «Малага» (Іспанія) — «Мілан» (Італія) — 1:0 (Хоакін, 64).

Турнірне становище: «Малага» — 9, «Мілан» — 4, «Зеніт» — 3, «Андерлехт» — 1.

Група D. «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 2:1 (Р. Левандовський, 36; Шмельцер, 64 — К. Роналдо, 38), «Аякс» (Голландія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 3:1 (де Йонг, 45; Мойсандер, 58; Еріксен, 68 — Насрі, 22).

Турнірне становище: «Боруссія» (Д) — 7, «Реал» — 6, «Аякс» — 3, «Ман. Сіті» — 1.

 

А ІНШІ ЯК?

«Мілан», програвши в Малазі, зазнав уже шостої поразки в 11 останніх матчах. Відтак керівництво клубу, схоже, більше не хоче стежити за невдалими реанімаційними потугами Массімільяно Аллегрі. Італійський канал «7Gold» повідомив, що у власника «россо–нері» Сильвіо Берлусконі вже готовий контракт для нового керманича, яким має стати Франк Райкард.

В іншому матчі групи С «Зеніт» та «Андерлехт» також забили на двох один м’яч. Точна реалізація пенальті Олександром Кержаковим принесла пітерцям перші очки в поточному розіграші Суперліги. А тим часом «Малага», яка вперше грає в Лізі чемпіонів, має в активі 100–відсотковий результат. «Зараз ми перебуваємо на відмінній позиції, проте, поки є математична можливість невиходу з групи, ми не можемо говорити про те, що ми вже вийшли до «плей–оф», — зауважив наставник «анчоусів» Мануаль Пеллегріні.

Попередня команда чилійського спеціаліста — «Реал» — програла на виїзді «Боруссії» з Дортмунда. «Не варто драматизувати ситуацію, попереду ще багато матчів», — заспокоює «коуч» «вершкових» Жозе Моуріньйо. Власне, нічого особливого справді не сталося, адже «королівський клуб» не здобув у Німеччині жодної перемоги за останні 12 років.

А от фіаско «Манчестер Сіті» в Амстердамі виглядає майже сенсацією. «Аякс», більшою мірою складений із молодих вихованців власної школи, зробив примарними шанси англійського чемпіона на вихід до «плей–оф». «Суперник продемонстрував більш змістовний футбол, ніж ми. Напевно, це моя провина — я сам погано підготувався до цієї гри і не підготував до неї своїх підопічних. Усю провину за цю поразку я беру на себе», — заявив тренер «МС» Роберто Манчіні.