«Влада чубиться — останній завод закривається»

25.10.2012
«Влада чубиться — останній завод закривається»

— Що бракує регіону для того, щоб він нормально розвивався? У першу чергу, це консолідація влад цього регіону, — переконаний Михайло Сендак. Дрогобицький регіон унікальний тим, що на його території розташовані три міста обласного підпорядкування (Дрогобич, Трускавець і Борислав), здравниця селище Східниця, що готується до присвоєння статусу державного курорту, і місто Стебник, яке входить у Дрогобицький міськвиконком. Але співпраці влад тут ніколи не було.

Коли мене призначили головою райдержадміністрації, я сподівався, що коли будуть вибори до місцевих рад, то відбудеться зміна мерів, а оскiльки я був «новою» людиною, то ми знайдемо консенсус взаємоспівпраці. Тому що не можна розриватися, щоб окремо був Дрогобич, чи Трускавець, чи Борислав. Адже в радіусі 15 кілометрів є такий потужний потенціал, як міста обласного значення. Але, на жаль, на сьогодні, якщо не існує сумнівів щодо співпраці з бориславською мерією (там прийшла молода команда), з трускавецькою, то дрогобицька міська влада на чолі з Радзієвським категорично проти співпраці. Вони замкнулися у своєму колі, тому і закрився в Дрогобичі останній завод.

У нас за 22 роки не побудовано жодного пiдприємства, яке давало б робочі місця. Свого часу були інвестори, що хотіли збудувати в регіоні сміттєпереробний завод. Проте, «дякуючи» Радзієвському і Цимбалюку (колишній «губернатор». — Авт.) заводу немає, адже вони категорично заборонили займатися цим проектом. Чому вони це зробили? Бо думали, що самі то зроблять, але для того треба мати навички та знання. Вони відкинули інвесторів і заявили, що цим питанням повиннi займатися, з ініціативи Радзієвського, лише обласне управління і обласна адмінiстрація. Інвестори вкотре зрозуміли, що тут їм нема що робити.

Коли ж до керiвництва Львiвською обладмiнiстрацiєю прийшов Михайло Костюк, то я сподiвався, що він дійсно — господарник, але він також виявився далеким вiд цих проблем. Йому — працювати на залізниці. А область треба ж вивчити, врахувати думку громади. І тоді напрацьовувати методи роботи.

Усi, хто причетний до вирiшення тутешнiх питань, мають враховувати, що Дрогобич — промислове місто, Борислав — промислово–хімічне місто, а у Трускавці та Східниці треба розвивати зелений курорт. Дрогобицький район завжди був постачальником робочої сили для інших міст. Тут ніколи нічого не робилося для розвитку робочих місць. Крім сільського господарства, яке також було розвалено і розкрадено.

Тому конче потрібна регіональна програма розвитку. Для її створення спочатку треба створити координаційний центр, куди входили б представники всіх міст, i напрацьовувати програму. Аби чітко зрозуміти, що промисловість повинна залишитися в Дрогобичі, хімічна промисловість — у Бориславі. І паралельно розвивати зелений туризм у Трускавці та Східниці, де є просто унікальні місця та можливість відкрити нові джерела. Але для цього потрібно, щоб у нас була одна згуртована команда, якої, на жаль, зараз нема. І команда ця повинна дiяти під егідою обласної держадміністрації. Але через часті зміни керівництва (у нас «губернатори» працюють по 10 місяців) далі нічого не розвивається.

— А яка доля чекає Стебник?

— Його зараз треба повністю перекваліфіковувати. Бо місто жило лише завдяки одному калійному комбінату. У Стебнику ситуація надзвичайно складна, адже там є пустоти, що утворилися від видобутку солі, які вже починають провалюватися. Місто недалеко вiд екологічної катастрофи. Без державної підтримки такого міста ми не «піднімемо». Єдиний варіант — залучати інвесторів. Зараз ведуться перемовини, і сподіваємось, що скоро там буде інвестор.

Екологічна ситуація не краща і в Бориславі. Після 10 днів дощів там у підвалах будинків стоїть вода з нафтою, в підвалах чути запах газу. Це також треба вирішувати на державному рівні.

Розмовляла
Христина ІНЖУВАТОВА.