НОВИНИ ПЛЮС

24.10.2012

Виборчі порушення

Комітет виборців України вказує на активізацію використання «чорного піару» напередодні виборів до Верховної Ради. Голова КВУ Олександр Черненко порівняв це з «фолом останньої надії» у футболі — «брудні листівки, компромати, обвинувачення неіснуючі», водночас зазначивши, що на ви­борців такі дії кандидатів практично не справляють впливу.

Крім того, голова КВУ констатував, що напередодні виборів найпоширенішим порушенням є прямий грошовий підкуп виборців кандидатами, що балотуються в мажоритарних округах. При цьому Черненко вказав на відсутність належного реагування на факти підкупу з боку правоохоронних органів. Так, наразі порушено тільки одну кримінальну справу за фактом підкупу виборців у Луганській області, хоча лише КВУ зафіксував десятки таких випадків.

* * *

На стовпах у 142–му виборчому окрузі в Одеській області з’явилися повідомлення про акцію–розіграш автомобілів між трьома виборчими дільницями, що покажуть «найкращий результат». Оголошення підписані організацією «Мир вашому дому», з якою пов’язаний кандидат від Партії регіонів Ігор Плохой. Наступного дня після виборів, 29 жовтня, трьом «найурожайнішим» дільницям обіцяють сім автівок.

Ув’язнення Луценка

Державна пенітенціарна служба надала дозвіл на зустріч з Юрієм Луценком у менській колонії віце–президенту Парламентської Асамблеї ОБСЄ Вальсбурзі Габсбург Дуглас, керівникові програм Міжнародного секретаріату ОБСЄ Анні Черновій, однак не пустила до Луценка посла США в Україні Джона Теффта й посла ЄС Яна Томбінського. ДПтС пояснює це тим, що, відповідно до чинного законодавства, ув’язнений має право на одне короткострокове побачення в місяць, і Луценко використовує його для зустрічі з представниками ПА ОБСЄ.

У той же час, як зазначається в повідомленні «Народної самооборони», Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань передбачають, що «побачення засудженому дозволяється не більш як із трьома дорослими особами». Відповідно до цих норм, Юрієм Луценком і було запрошено трьох високоповажних дипломатів на жовтневу короткострокову зустріч. Натомість у ДПтС зробили все, аби унеможливити побачення Луценка з послами США і Євросоюзу.