«Такі новини — це просто божевілля»

24.10.2012

Останні тижні перед виборами виявилися напрочуд складними для деяких провідних телеканалів: подавати об’єктивні, неупереджені новини їм виявилося просто не під силу. Моніторинг, проведений Академією української преси в другий тиждень жовтня, зафіксував безліч порушень, і за цим показником лідирує з великою перевагою Перший Національний. Як заявив Валерій Іванов, президент АУП, «ситуація, яка склалася на Першому Національному, — це просто божевілля. Національний канал, який мав би бути зразковим для інших телеканалів, показує напередодні виборів найменш збалансовані новини, 97% інформації транслюється з однієї точки зору, вочевидь домінує Партія регіонів».

«Компаньйоном» Першому Національному став «Новий канал», де ситуація з нейтральністю новин помітно погіршилась. Зацікавлення Партією регіонів на «Новому» сягнуло 60 %. При цьому з новиннєвого ефіру практично зникла «Об’єднана опозиція» — лише 3%.

Загалом, за даними Академії української преси, у жовтні увага до представників правлячої коаліції на провідних каналах загалом була в 2,5 раза більша за увагу до опозиції — 63% проти 25%.

Найоб’єктивнішим за цим моніторингом є «5–й канал».

За останній місяць суттєві зрушення відбулися на телеканалі «Інтер» — одному з тих, хто приєднався до меморандуму «Відкриті новини заради чесних виборів» (також це зробили Перший Національний, СТБ, ICTV, «Новий», «Україна», «5–й»). Наталя Лигачова, голова правління ГО «Телекритика», на вчорашній прес–конференції зазначила: «Дійсно, переглядаючи новини каналу «Інтер» за останній тиждень, ми бачимо зовсім інший кут подачі інформації. Це збалансовані, нейтральні новини, які подаються з двох точок зору, що, на жаль, досить нехарактерно для наших телеканалів».

Катерина БАЧИНСЬКА