Як дільниці підготувалися до виборів?

24.10.2012
Як дільниці підготувалися до виборів?

А в Херсоні запрошення на вибори розносили разом з агітацією за Партію регіонів. Фото з сайту «Майдан».

До виборів — лише чотири доби. У понеділок був останній день, коли виборець мав право за заявою до дільничної виборчої комісії включити себе до списку виборців у разі відсутності та внести правки в разі помилки у написанні ПІБ. Тепер це процедурно можна зробити лише через суд, причому в неділю — у день голосування — суди не працюватимуть. Утім роботи в ДВК не поменшало. Саме від діяльності дільничних комісій насамперед залежить організація виборчого процесу, прозорість та чесність виборів. Відтак «Україна молода» поспілкувалася з координаторами кампанії спостереження за виборами–2012 від громадської мережі «Опора» та довідалася про найвиразніші порушення, зафіксовані на рівні ДВК.

 

Київ прийде без запрошень?

Показовим прикладом проблем у роботі ДВК виявився Київ. На деяких дільницях виборці досі не отримали запрошень, хоча термін, визначений для цього законом і графіком від Центрвиборчкому, вже минув. До прикладу, у Дарницькому районі 129–та ДВК запрошення й досі не розіслала. Така ситуація, по–перше, може унеможливити голосування частини виборців — якщо громадяни не проявлять активність, не перевірять наявність себе у списках. По–друге, може відбити бажання голосувати в принципі. Після переділу округів у столиці місце голосування для багатьох мешканців змінилося. І виборець, прийшовши 28 жовтня у най­ближчу школу, де зазвичай голосував раніше, з’ясує, що дільниця «переїхала» зовсім в інше місце. Скажімо, в окрузі 221 на Позняках для декого місце волевиявлення перенесли на півтора–два кілометри. Такі сигнали надходять і з інших районів.

«Практично у всіх округах не було вчасно проведено засідань комісій. Відповідно, не було підписано перші протоколи. Чи це робилося навмисне, для зриву виборів — незрозуміло. Але у 216–му окрузі одна з дільниць практично не працює, — каже в коментарі «УМ» координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами–2012 у Києві від «Опори» Ольга Гаврилюк. — Наразі головна проблема в Києві полягає в тому, що погано розносять запрошення. І комісії, яким на це вказують, лише обіцяють, що виправляться».

Саботують засідання і агітують просто в ДВК

Координатор «Опори» на Тернопільщині Святослав Липовецький повідомляє про свідомий саботаж роботи в комісіях, зокрема в 165–му окрузі (центр — Зборів). За кілька днів до виборів там узялися вносити зміни до складу дільничних виборчих комісій. «Окружна комісія отримує заяви від членів ДВК з проханням припинити їхні повноваження. Причина — члени комісій не давали згоди працювати на дільницях, не є членами тих партій, які їхні кандидатури подали, та не мають наміру працювати на дільниці, — зазначає Липовецький. — Наприклад, у селі Бліх Зборівського району новопризначений голова ДВК тільки взяв звільнення з роботи, почав працювати, а на другий день його замінює партія, яка ж його й подала. Причому замінюють його особою, яка не писала заяви, не давала згоди працювати в ДВК і... категорично відмовляється від роботи на виборах».

По–своєму відзначилася Вінниччина. Агітацію Оксани Калетник, кандидата від влади по округу №16, розмістили просто на дверях приміщення дільничної виборчої комісії у селі Садки Могилів–Подільського району. Такий креатив, як зазначають в «Опорі», напряму протирічить статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів України».

700 бомжів на 20 ліжках та інші ущільнення

Дивні речі відбуваються і в Дніпропетровську. Тут до списків ДВК №121326 (округ №25) включили 700 бездомних. Як повідомив нам координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора» Сергій Федько, «до списку внесли 700 виборців, що проживають на вулиці Свердлова, 56. Список починається з 260–го номера і закінчується 960–м. Час від часу у списках можна прослідкувати родинні стосунки — батько, мати, діти. Виявляється, що за цією адресою розташовується Дніпропетровський міський центр соціальної допомоги, в якому діє притулок на 20 ліжок.  Яким чином директор центру розміщує там аж 700 осіб, можна лише здогадуватись».

Трохи менш «населеною» виявилася одна з київських квартир на вулиці Політехнічній, 46/1 (дільниця №800898 виборчого округу №222, поруч із політехнічним інститутом). Тут активісти громадянського руху «Спільна справа» виявили 37 прописаних людей. Як виявилося після перевірки, реально в цій квартирі мешкає родина з трьох осіб. Але в окрузі балотується голова Комітету Верховної Ради з питань освіти та науки, «регіонал» Максим Луцький.

А в Донецькій області на дільниці №142210 член комісії від ВО «Батьківщина» Світлана Старовойтова відмовилася прийняти у громадянина заяву щодо виправлення помилок у списку виборців. У відповідь на скаргу Ніни Жемчужникової член комісії лише зробила нотатку про помилку у своєму блокноті та сказала, що на цих виборах уже ніхто нічого не змінить — лише на наступних. Хоча, нагадаємо, ДВК могли вносити зміни в список автоматично після написання заяви до 22 жовтня.

30 кандидатур від одного носія

Голова правління мережі «Опора» Ольга Айвазовська до наведених вище фактів додає висновок про системні проблеми в роботі всіх дільничних комісій. «Переважна більшість людей, які долучаються до роботи ДВК, не мають досвіду і правової освіти... Проблема дільничних комісій ще й у тому, що їх склад не забезпечує баланс різних політичних сил. Дуже часто комісії монополізовані однією або кількома політичними силами за рахунок використання схеми залучення «технічних партій» до формування ДВК. На момент жеребкування ми зафіксували випадки, коли до 30 подань до складу ДВК вносила одна людина! Це свідчить про те, що в роботі дільничних виборчих комісій мають місце системні маніпуляції», — сказала пані Айвазовська в коментарі «УМ».