Корона плюс півтора мільйона доларів

24.10.2012
Корона плюс півтора мільйона доларів

Підсумковий турнір WTA особливо нічим не відрізняється від інших престижних тенісних чемпіонатів, окрім вузького кола учасниць — їх усього вісім. Однак неофіційний титул найсильнішої тенісистки року дорогого вартий. Відучора на хардових кортах критої арени «Сінан Ердем» у Стамбулі змагаються вісім найвищих номерів рейтингу Жіночої тенісної асоціації, яких розподілили на дві четвірки — «червону» та «білу». По дві найкращі тенісистки з кожної групи вийдуть до півфіналу та зрештою визначать «королеву–2012».

Звісно, звичні атрибути таких елітних зібрань — гроші та очки — тут теж присутні. Залежно від кількості здобутих перемог у своєму квартеті, переможниця турніру отримає 1,520—1,750 млн. доларів та 1180—1500 рейтингових очок.

Якщо фінансова сторона тріумфу, мабуть, не надто хвилює дівчат–мільйонерок, то в боротьбі за першу позицію світового рейтингу очкова винагорода Стамбула має неабияке значення. Білоруска Вікторія Азаренко доволі упевнено утримує звання першої ракетки світу, але росіянка Марія Шарапова має шанси повернути собі «престол». Щоб зустріти Новий рік на вершині табеля про ранги, Азаренко необхідно виграти два матчі групового етапу, де їй належить спочатку зустрітися з німкенею Ангелікою Кербер (5–та ракетка світу) та китаянкою На Лі (8). Відзначимо, що в цьому сезоні уродженка Мінська, переможниця «Аустреліен оупен–2012», цим суперницям не програвала.

А от четверта учасниця «червоної» четвірки — грізна Серена Уїльямс, хоч і має лише третій номер посіву, проте вважається головною претенденткою на загальний успіх. Власне, варіант із фіналом Азаренко—Уїльямс–молодша виглядає найбільш реалістичним.

Перемоги темношкірої «перлини» на останніх двох турнірах «Великого шолома», липневому Уїмблдоні та вересневому «Ю–Ес оупен», свідчать самі за себе. Щоправда, з часу домашнього тріумфу у Нью–Йорку 30–річна Серена не провела жодного турніру. Натомість Азаренко, готуючись до неофіційного чемпіонату світу, перемогла на турнірі в Лінці та на представницьких змаганнях у Пекіні. «Серена — дуже серйозний опонент, проте в залі ми ніколи не зустрічалися, і для нас це буде новий досвід», — відзначає Азаренко, яка в цьому році жодного разу не вигравала в Уїльямс. — На відкритому чемпіонаті США я була близька до перемоги над Сереною, але не використала свій шанс і тепер спробую зробити це в Стамбулі».

Говорячи про більш потужну «червону» групу, не варто нехтувати учасницями «білого» квартету. Чешка Петра Квітова хоч і виграла в цьому сезоні лише два посередні турніри, однак приїхала у Стамбул у статусі переможниці підсумкового турніру WTA–2011. Чемпіонські амбіції має й друга ракетка планети, переможниця «Ролан Гарроса–2012» Шарапова. І хоча шансів повернутися на трон ще в цьому році у Маші мало, «Російська сирена» налаштована рішуче.

Іще дві представниці «білої» четвірки — італійка Сара Еррані та полька Агнешка Радванська — розглядають підсумковий турнір як подарунок долі, адже, за їхніми словами, на початку року вони навіть не сподівалися так високо стрибнути в рейтингу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Турнір АТР у Валенсії (призовий фонд — 1,425 млн. євро). Перше коло. Долгополов (Україна, 2) — Воландрі (Італія) — 6:3, 7:6.

«Челленджер» у Сеулі (100 тис. дол.). Перше коло. Бубка (Україна) — Ян Цзунхуа (Китай) — 6:4, 3:6, 6:4.

* * *

Перша ракетка України серед чоловіків — Олександр Долгополов — оголосив, що припинив співпрацю з австралійським наставником Джеком Рідером. Із цим тренером киянин працював останні чотири роки й зробив неймовірний стрибок із четвертої сотні рейтингу ATP у другу десятку.

В оновленому табелі про ранги Долгополов залишився на 21–му рядку. Натомість Сергій Стаховський, додавши чотири позиції, став 88–м. Іван Сергєєв — 159–й (–1), Ілля Марченко — 163–й (+1), Сергій Бубка — 187–й (+1). Як і раніше, першу сходинку протоколу АТР утримує Роджер Федерер, другий — Новак Джокович, третій — Енді Мюррей.

Кращою з українських жінок, попри втрату трьох позицій, залишається Леся Цуренко — 106. Катерина Бондаренко — 130 (–1), Еліна Світоліна — 133 (+6), Юлія Бейгельзімер — 175 (+3).