Коаліція з невбитим тигром

23.10.2012

Минулої п’ятниці лідери низки опозиційних партій, що раніше ідентифікувалися як учасники Комітету опору диктатурі, підписали угоду про створення коаліції у майбутній Верховній Раді. Свої підписи під документом поставили Арсеній Яценюк («Фронт змін»), Олександр Турчинов («Батьківщина»), Сергій Соболєв («Реформи і порядок»), Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Борис Тарасюк (НРУ), В’ячеслав Кириленко («За Україну!»), Юрій Гримчак («Народна самооборона») та Олег Тягнибок (ВО «Свобода»).

З усього переліку лише Тягнибок не входить до блоку «Об’єднана опозиція «Батьківщина», тож де–факто це було укладення післявиборчого союзу між БЮТ і «Свободою». За задумом організаторів, третьою стороною угоди мав стати лідер партії «УДАР» Віталій Кличко, однак він, як і анонсував, на підписання не прийшов («Бо європейська традиція така: спершу вибори, а вже потім — коаліція»). Навіть знаючи, що Кличка не буде, для нього залишили порожній стілець і табличку з ім’ям та прізвищем.

Наявні підписанти зобо­в’язалися діяти в наступному парламенті спільно, зокрема в питаннях скасування «мовного» закону, пенсійної реформи і Податкового кодексу, ухвалених нинішньою владою. Опозиціонери зобов’язуються не голосувати за зміни Конституції, які передбачають обрання Президента у Верховній Раді, та обіцяють продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель ще на два роки.

Що ж до Кличка, то очевидно, що в останні дні перед виборами загострилася боротьба між «УДАРом» та БЮТ/«Свободою» за голоси приблизно одного й того самого електорального прошарку — людей, що ще не остаточно визначилися, але точно не підтримують владу. «УДАР» та «офіційна» опозиція дедалі дошкульніше відгукуються одне про одного. Так, лідер «Свободи» Олег Тягнибок після підписання угоди про майбутню коаліцію з БЮТ заявив журналістам, що Віталій Кличко на цих виборах може стати «головним розчаруванням для багатьох українців». Адже «ці вибори є чорно–білі. Тут або ти з владою, або ні, немає ко­льорів веселки».

Трохи згодом Тягнибок закликав виборців уважніше придивитися до списку тих, кого «УДАР» веде до ВР, — там «є чимало одіозних фігур, які є відвертими українофобами». «За спиною Кличка до парламенту хоче пробратися депутат Верховної Ради Криму Сергій Куніцин, який відверто виступає за державний статус російської мови. Під номером 17 в «УДАРі» значиться Едуард Гурвіц — екс–мер Одеси, який особисто відкривав пам’ятник одному з найлютіших ворогів України — Катерині ІІ. А під 39–м місцем в «УДАРі» заховався Михайло Фабрін — представник «Русского єдінства». То кого ж підтримуватимуть ці діячі у Верховній Раді? Чи будуть вони, приміром, виступати проти Ківалова і Колесніченка?» — риторично спитав Тягнибок, додавши, що в Київській обласній раді «УДАР» вже віддавна співпрацює з «Регіонами».

У свою чергу, Олександр Турчинов ще раз висловився за те, аби партійні лідери (читай — Кличко і його команда) сформували свої політичні позиції до виборів, а не після.

Партія «УДАР» виступила із заявою у відповідь до колег по опозиції: «Якщо ви пропонуєте руку до співпраці, то чому в іншій тримаєте ножа? Ми давно запропонували відмовитись від взаємної критики і дотримувались цього протягом всієї кампанії. Адже розуміємо, що дії опозиції на взаємне знищення будуть вигідні тільки Партії регіонів. Тому не слід витрачати сили й ресурси на боротьбу з «УДАРом», знищуючи своїх союзників у майбутньому парламенті. З нас не треба брати розписок і клятв. Ми дотримуємося свого слова і принципів... Партія «УДАР» ніколи не співпрацювала з партією влади і не робитиме цього, а в будь–якому разі сформує коаліцію з демократичними силами».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У партії «УДАР» заявляють, що кількість брехливої антиреклами на виборах сягнула критичної межі. «Нам дуже прикро, що до цієї інформаційної війни і провокацій долучаються наші колеги по опозиції. Образливі коментарі й безпідставні звинувачення не додадуть нашій співпраці довіри, а нашим колегам — рейтингу і підтримки людей. Адже бруд не породжує чистоти», — йдеться в офіційній заяві «УДАРу», підписаній Віталієм Кличком.

Як ілюстрація — газета «Славянские новости», яку поширюють в Одесі та інших містах півдня України. У цьому виданні увага акцентується на «помаранчевій» ідеології Кличка, його співпраці з Віктором Ющенком, заявах про те, що російська мова не має бути другою державою, симпатіях «УДАРівців» до УПА «та агресивного націоналізму, з якого починається фашизм і нацизм».

Ще один приклад антиреклами днями зафіксовано і в Броварах під Києвом. У цьому окрузі «Батьківщина» зняла свого кандидата Олега Кищука на користь більш рейтингового «УДАРівця» Павла Різаненка, однак у місті з’явилися білборди з портретами Кищука та заявами, нібито його зняли «проти його волі» і що тепер «Батьківщина» не підтримує тут нікого.

У Броварах головний конкурент Різаненка — особистий масажист Миколи Азарова Сергій Федоренко, що балотується від «Регіонів».