Юля хоче на зону

23.10.2012
Юля хоче на зону

Юлія Тимошенко в лікарні. Фото з сайту unian.net.

Екс–Прем’єр Юлія Тимошенко вимагає припинити її лікування і перевести її з лікарні до Качанівської колонії. Про це йдеться в її заяві на ім’я керівництва колонії, а також у відкритому листі до Президента Віктора Януковича, який оприлюднив її захисник Сергій Власенко. Так, Леді Ю відмовляється лікуватися в умовах постійного відеоспостереження і підтверджує автентичність останнього відео, розміщеного в iнтернеті на минулому тижні. На ньому жінка, схожа на лідерку БЮТ, займається спортом, сидить за столом, а також ходить по палаті на підборах.

Захист Тимошенко вже готує скаргу щодо оприлюдненого відео до Європейського суду з прав людини. Генпрокуратура доручила Державній пенітенціарній службі провести службове розслідування за фактом поширення відеозапису з екс–Прем’єром, а також попросила Міністерство юстиції перевірити законність публікації цього відео. Лише отримавши результати розслідування і перевірки, ГПУ вирішить, чи порушувати за цим фактом кримінальну справу, як на цьому наполягають нардепи від БЮТ.

Сама ж Юлія Володимирівна звинувачує в усьому Януковича. Мовляв, приховані камери встановлені за його особистим дорученням й інформацію з них Янукович особисто отримує практично щодня. Нібито камери є у процедурній, де вона знімає одяг, у душовій та навіть над унітазом. «Що ви робите з цими фільмами? Проглядаєте самі або в веселій компанії з друзями? Можливо, ви отримуєте від спостереження за політичним опонентом–жінкою в роздягненому вигляді додаткову впевненість в собі та своїх політичних можливостях?» — запитала Тимошенко у Януковича у відкритому листі і радить йому «негайно анонімно лікуватися, бо це може перейти в хронічну стадію».

Інша причина, через яку Юлія Володимирівна хоче повернутися до колонії, — це вибори. З’ясувалося, що засуджена Тимошенко як виборець закріплена саме за дільницею у Качанівці (бо її паспорт та особиста справа знаходяться у адміністрації колонії), а не за дільницею для хворих лікарні «Укрзалізниці». Відтак обидві ви­борчі комісії навіть змушені були звернутися за роз’ясненнями до Центрвиборчкому. Мовляв, підкажіть, де саме має голосувати виборець Тимошенко Ю.В.

ЦВК підказала: Юлія Тимошенко включена в списки для голосування на виборах на ділянці у Качанівській колонії, тож там і має голосувати. От тільки на цьому окрузі Леді Ю зможе проголосувати лише за партійний список об’єднаної опозиції, а от за кандидата–мажоритарника — ні. Адже на цьому окрузі № 173 у Харкові не буде кандидатів від об’єднаної опозиції та «УДАРу», оскільки відмовилися балотуватися.

От тільки тюремники чомусь не бажають повернення Тимошенко до місця відбування покарання. Як заявила учора речник пенітенціарної служби Харківщини Оксана Бабаєва, «за останніми даними Юлія Володимирівна голосуватиме в лікарні». Поки що незрозуміло чи доставлять їй для цього паспорт із колонії, чи, навпаки, через його відсутність у день виборів таки відмовлять у голосуванні в палаті.