НОВИНИ ПЛЮС

23.10.2012

Смерть перекладача

У Варшаві 89–річним помер один зі стовпів польського перекладу — Єжи Литвинюк. Це майстер, який перекладав з української, російської, білоруської, литовської, фінської та естонської мов і походив з України (він народився 1923 року в місті Кременець на Тернопільщині). Вершиною його діяльності вважають переклад «Калевали». А з української Єжи Литвинюк перекладав твори Богдана–Ігора Антонича та романи Валерія Шевчука. 2008 року за внесок у популяризацію української літератури пана Литвинюка Україна нагородила орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Помер один iз творців «Боллівуду»

У неділю в Мумбаї помер знаменитий індійський режисер Яш Чопра. Як передає агенція «Ассошіейтед пресс», 80–річний Чопра загинув від лихоманки денге — захворювання, яке передається через укус москіта.

Яша Чопру вважають одним із засновників романтичного індійського кіно, а також одним з помітних представників «Боллівуду» — тамтешнього кінематографа. Він відомий за фільмами «Вір та Зара», «Цю пару створив Бог», «Невикрадена наречена».

Музей «дядечка Фрейда»

У Києві, на вулиці Чигоріна, відкрився Музей сновидінь, інформує «5–й канал». Перша експозиція, простір якої оформлювали п’ятеро українських художників, присвячена нічним жахам. Наступні будуть присвячені віщим снам та еротичним. У музеї є й кабінет психотерапевта, де пояснюють загадку виникнення сновидінь та підтверджують роль психоаналізу в розумінні ментальних процесів.

Творчі люди — «хворі на голову», доводить наука

Науковці зі шведського Каролінського інституту провели одне з найґрунтовніших у світі досліджень і довели, що митці страждають від психічних хвороб та інших психічних розладів значно більше, ніж решта людства. Про це з посиланням на інтернет–видання Science Daily повідомляє Радіо «Свобода».

Дослідження охопило майже 1,2 млн. пацієнтів, що зверталися до лікарів упродовж десятиліття. Вчені з’ясували, що, приміром, таке захворювання, як біполярний розлад, превалює серед танцюристів, художників, письменників, фотографів та науковців. З–поміж представників творчих професій найбiльше різноманітних душевних хвороб припадає на письменників — шизофренія, депресія, синдром тривоги. Письменники найчастіше схильні до самогубства.

На думку шведських учених, результати їхнього висліду дають підставу для кардинального перегляду підходів у лікуванні психічних хвороб, інформує Радіо «Свобода».