«УДАР» по домовленостях

19.10.2012
«УДАР» по домовленостях

Один у полі — не воїн. Фото УНІАН.

Партія «УДАР» Віталія Кличка офіційно відмовилася підписувати коаліційну угоду з іншими демократичними силами до виборів. Про це повідомив сам Віталій Кличко на прес–конференції у Харкові. Отже, підписання угоди про створення коаліції у майбутньому парламенті, заплановане на п’ятницю, 19 жовтня, відбудеться між двома суб’єктами української політики — об’єднаною опозицією «Батьківщина» та ВО «Свобода».

У проекті угоди, запропонованому «Батьківщиною», детально розписаний план дій опозиціонерів у наступному парламенті. Згідно з текстом документа, учасники коаліції зобов’язуються докласти всіх зусиль для звільнення політв’язнів — Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших. Крім того, вони домовляються про спільне голосування за ухвалення закону про процедуру імпічменту Президенту, за, власне, його відставку, за закон про відкликання народного депутата України, за встановлення кримінальної відповідальності для народних депутатів, які голосують замість інших депутатів, за продовження мораторію щодо формування ринку землі, за скасування Закону «Про засади державної мовної політики», за скасування антинародної пенсійної реформи Януковича—Азарова—Тігіпка, за скасування Податкового кодексу тощо. У сфері зовнішньої політики коаліція зобов’язується ратифікувати угоду про Асоціацію з ЄС та денонсувати Харківські угоди.

На думку ініціаторів підписання, завчасна домовленість між демократичними силами ще до закінчення виборів мінімізує ризики створення пропрезидентської більшості у майбутньо­му парламенті. Адже діюча влада обов’язково намагатиметься сформувати свою більшість, використовуючи для цього тиск, підкуп та шантаж, особливо на мажоритарників.

Саме тому так важливо об’єднатися для боротьби з владою вже зараз. Пропозиція від лідерів Об’єднаної опозиції приєднатися до підписання угоди ще одній потужній політичній силі, яка позиціонує себе як опозиційна, — партії «УДАР» Віталія Кличка — прозвучала вже двічі. Але, як виявилося, марно.

Можливо, Віталія Кличка і його команду бентежать деякі пункти угоди — наприклад про імпічмент Президенту. Адже як свідчать експерти, у пана Кличка останнім часом настало запаморочення від успіхів, і він уже спить і бачить себе майбутнім Президентом, якому обмеження повноважень не потрібні.

А можливо, «УДАР» уже визначився з партнерами у наступному парламенті. І це — не опозиція, а Партія регіонів. Тим більше з провладного табору вже прозвучало підтвердження, що вони вбачають в «УДАРі» потенційних партнерів. На думку регіонала Григорія Смітюха, у Партії регіонів та «УДАРу» багато спільного у передвиборчих програмах, отже, це може стати спільною платформою для створення більшості за участі їхніх політичних сил та Компартії.

Вікторія ШУЛЬЖЕНКО