«Авторитетні» депутати

19.10.2012
«Авторитетні» депутати

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Парламентські вибори–2012, які відбудуться трохи більше як за тиждень, по своїй суті є унікальними за останні десять років. Як відомо, в Україні знову реанімували «мажоритарку». І тепер серед кандидатів у всіх регіонах України можна побачити різношерсту публіку.

Обмежень щодо балотування по «мажоритарці», як з’ясувалося, мінімум. Заборонено балотуватися одночасно за партійним списком і за мажоритарним округом та громадянам із непогашеною судимістю. Останній аспект найсуперечливіший. Особливо з огляду на українські реалії та обґрунтовану недовіру громадян до судової системи, терези якої хиляться переважно під тиском грошей, а не аргументів і справедливості. Недарма в народі вже сформувався абсурдний за своїм змістом вираз про нинішнього Президента — «двічі несудимий». Тоді що вже говорити про кандидатів–мажоритарників, які встигли до виборів пройти «чистилище» і тепер мають у біографіях на сайті Центрвиборчкому неодмінну тезу «судимість відсутня»? Причому, як свідчать дані, на окремих округах пробують своє щастя на отримання мандата культові особистості з кримінального світу.

 

«Правоохоронцям він добре відомий як Юра Качок»

«Поруч зі світлою усмішкою на обличчі стоїть Юрій Цікаленко. Людина, для якої діти — це найдорожчий скарб, подарований самим Господом. Отець Василій у співслужінні зi священиками Валерієм (Дьо­міним) та Сергієм (Отрохом) звершують усі необхідні маніпуляції. Свята водичка стікає по маленьких личках, ручках та ніжках», — читаємо на сайті Юрія Цікаленка, нинішнього депутата Київоблради та майстра спорту міжнародного класу. Зараз пан Цікаленко — самовисуванець (але при тому член Партії регіонів), кандидат у народні депутати, балотується по 95–му виборчому округу, це Ірпінь. Конкурують з ним колега–регіонал Петро Мельник, відомий ще з 2004 року «каруселями», бютівець В’ячеслав Кутовий та Олександр Юраков з «УДАРу».

Два роки тому, коли Юрій Володимирович ще тільки був кандидатом у депутати обласної ради за списком Партії регіонів, народний депутат Геннадій Москаль заявляв, що Цікаленко — давно відомий правоохоронним органам як кримінальний авторитет «Юра Качок». Дослівно це тоді прозвучало так: «Взяти хоча б вибори до Київської обласної ради. У списку претендентів на отримання мандата по мажоритарному округу від Партії регіонів чоловік на ім’я Юрій Цікаленко. Його офіційну біографію безглуздо шукати. Зате правоохоронцям він добре відомий як Юра Качок».

Якщо пан Москаль не помилився і мав на увазі того ж Юру Качка, відомості про якого ми знайшли на сайтах, що спеціалізуються на кримінальній тематиці, то «неофіційна біографія» кандидата приблизно така. «Кримінальний авторитет Юрій Цікаленко, він же Ліліпут, він же Наполеон. Відомий правоохоронцям Києва та України за прізвиськами Юра Качок, Наполеон (за зовнішню схожість). Ветерани бандитського руху Києва пам’ятають Цікаленка за кличкою Ханок. У бандитських 1990–х Юра–качок, 12.04.1976 року народження, уродженець села Хотів Києво–Святошинського району Київської області, був помітним персонажем. Захоплювався культуризмом, Цікаленко був одним iз найжорстокіших «бригадних» кримінального авторитета на прізвисько Кисіль (Кисіль Володимир Карпович)» (дані сайту dosye.com.ua). Втім офіційні ж біографічні дані Юрія Цікаленка — зовсім інші. «Юрій Володимирович Цікаленко народився 12 квітня 1976 року в місті Києві. У 1993 році закінчив Хотівську середню школу та вступив до Національного університету фізичного виховання і спорту України. Здобув повну вищу освіту за спеціальністю «олімпійський та професійний спорт» та кваліфікацію тренера з боротьби, викладача фізичного виховання. Працював тренером з греко–римської боротьби, у 2006 році удостоєний звання «Заслужений тренер України». У 2007 році відкрив власну будівельну компанію «Київспецбуд», що займається будівництвом у Київській області котеджних містечок, спортивно–оздоровчих комплексів, торговельно–розважальних центрів», — читаємо на його особистому сайті.

«Входив до складу ОЗУ Прища»

У 213–му окрузі на Троєщині в Києві балотується Олександр Ліщенко. У 2008 році, коли працівниками міліції ГУМВС України в столиці було здійснено перевірку кандидатів у депутати Київської міської ради та на посаду мера щодо можливої причетності до протиправної діяльності, його внесли до списку тих, хто мав проблеми із законом. На сайті Міністерства внутрішніх справ і досі можна знайти дані на Олександра Васильовича: «30.04.1969 р.н., значиться 10–м у списках кандидатів у депутати Київської міської ради від зазначеного політичного блоку. Раніше неодноразово судимий, за статтями 215 (угон), 222 (зберігання зброї) КК України у 1990, 1993 pp. За інформацією, є лідером злочинного угруповання, що діє на території м. Києва та контролює діяльність ринку «Троєщина». Проходить по спецобліках в УБОЗ м.Києва. Раніше Ліщенко О. В. входив до складу ОЗУ Прища, займав місце правої руки лідера угруповання Прищика Валерія Івановича (вбитий 2003 р.)».

Тоді Центрвиборчком не взяв до уваги попереджень міліції, а Олександр Ліщенко став депутатом Київради. Нині він — член комісії з питань земельних відносин, містобудування та архітектури. На сайті Центрвиборчкому у біографічних відомостях кандидата в депутати значиться: «судимість відсутня». А отже, Олександр Васильович її, вірніше їх, завчасно погасив. Втiм на окрузі, де балотуються всюдисущий «регіонал» Валерій Борисов, «ударівка» Валентина Сокур та бютівець Володимир Яворівський, у Ліщенка практично не лишається шансів на перемогу.

«Брав участь у збройних розбоях»

Сергій Федоров, журналіст сайту «Аргумент» у серії матеріалів «Сьогодні — бандити, завтра — депутати» згадує про Віталія Чудновського, нинішнього депутата Верховної Ради, обраного від БЮТ: «Чудновський Віталій Олегович. У кримінальних колах України відомий як «бригадир» ОЗУ Рибки (убитий навесні 2005 року); ветерани УБОЗу стверджують, що ще в 2001 році В. Чудновський брав участь у збройних розбоях. Народився 8 листопада 1969 року. Освіта вища. Проживає в Києві і є членом партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». 25.05.2006 — 14.06.2007 рр. — народний депутат України V скликання, обраний по багатомандатному загальнодержавному округу від Блоку Юлії Тимошенко. З 23.11.2007 — депутат ВР VI скликання, обраний за списком БЮТ», — пише Федоров.

Віталій Олегович балотується як самовисуванець по 90–му одномандатному виборчому округу, це Біла Церква, бореться за мандат проти «свободівця» Олександра Марченка, Романа Григоришина від «УДАРу» та «регіонала» Вадима Коверди.

«Відомий як Коля Вбивця

Два роки тому вже згаданий Геннадій Москаль просив перевірити інформацію про те, що у міністра транспорту радником працює Микола Котляревський, досить відомий у кримінальних колах. «Котляревський М.М. — депутат  Верховної Ради Автономної Республіки Крим (більш відомий у кримінальних колах під «погоняйлом» Коля Вбивця та Коля Котлета), під час кримінальних розборок 90–х років отримав вогнепальне поранення в голову та фактично є інвалідом. Він навіть медико–соціальною комісією не допущений до керування транспортними засобами», — повідомив Москаль.

«Виникає питання: що така людина може порадити міністру транспорту та зв’язку України (по «понятіям», по «фені», чи по інших «базарах»)?» — запитував міністр внутрішніх справ опозиційного уряду. Для характеристики особи Миколи Котляревського Москаль навів скаргу до Київського районного суду Сімферополя та скаргу в Колегію суддів судової палати по кримінальних справах Апеляційного суду АР Крим, які подав головний редактор газети «Євпаторійская нєдєля» Лутьєв. Лутьєв у своєму виданні написав не один критичний матеріал про Котляревського, зокрема про побиття ним такого собі Жеронкіна. Після цього Котляревський звинуватив Лутьєва у спробі його вбити, і журналіст був затриманий правоохоронцями.

За даними сайту ЦВК, нині Котляревський балотується як самовисуванець по 4–му одномандатному окрузі, у Євпаторії, уродженцем якої він є. А в мережі з’явилися карикатури на його білборди з підписом «Пацан сказал — пацан сделал».

Тим часом Геннадій Москаль каже, що нарахував щонайменше 25 кандидатів у депутати з кримінальним минулим. «Це лідери злочинних угруповань, організовані члени злочинних формувань, діючі і недіючі, раніше судимi за всіма статтями Кримінального кодексу. Хіба що тільки зради Батьківщини немає, — каже він. — Зараз є різні фракції, і може так статися, що в новому парламенті буде фракція ОЗУ — Організованого злочинного угруповання. Тому виборцям треба бути дуже уважними».

Лесь КОТВИЦЬКИЙ