Кінець початку чи початок кінця?

18.10.2012
Кінець початку чи початок кінця?

Марна спроба Руслана Ротаня загострити ситуацію біля воріт Младена Божовича з «Відеотона». Фото Олександра ПРИХОДЬКА.

Колись це мало статися. Зведена в ранг «священної корови» національна збірна з гуркотом упала й покотилася з п’єдесталу шкереберть. Глиняні ноги, на яких, за висловом одного функціонера ФФУ «не для преси», трималася наша футбольна система, підкосилися. Минулої п’ятниці українців виставили на посміховисько скромні футболісти Молдови, а вчора — добили чорногорці. Це трапилося на очах практично повного НСК «Олімпійський», який на останніх хвилинах громоподібно скандував: «Ганьба!»

Що й казати, українські збірні різних скликань ніколи не демонстрували футбол екстра–класу (за всі роки «синьо–жовті» лише одного разу здолали сито відбору континентальних і планетарних першостей). Але щоб аж так — упасти на передостаннє місце групи поруч із Сан–Марино — такого ще не було.

Останнім часом практично всю критику футбольної громадськості притягувало київське «Динамо», яке потрапило в тривалу кризу. Тоді як збірну, котра майже три роки готувалася до Євро–2012 в ізольованих, тепличних умовах, оминали гострі пера журналістів та язики вболівальників. Якось без зайвого галасу пройшло розставання зі збірною Мирона Маркевича, хоча з ним національна команда не програла жодного матчу. Байдуже громада поставилася до тривалого перебування «синьо–жовтих» «без голови». Легко проковтнула слабкий виступ збірної України на домашньо­му Євро, задовольнившись самим фактом доброї організації турніру.

Хоча бити у дзвін потрібно було вже після провального виступу нашої «зіркової» «молодіжки» на ЧЄ–2011, де Євген Коноплянка, Андрій Ярмоленко і К°, маючи ледь не фаворитські амбіції, спромоглися лише на одну нічию. Та команда підросла, влилася в головну збірну країни — і знову недопрацьовує, не виправдовує сподівань.

Пригадується, Віктор Леоненко після завершення Євро–2012 сказав, що має великі сумніви щодо атакувальних здібностей наших форвардів, які прийдуть на зміну Андрієві Шевченку. Нагадаємо, на домашньому ЧЄ за українців забивав лише Шева. Як виявилося, Леон мав рацію — у трьох матчах відбору на ЧС–2014 в активі української збірної лише один результативний «постріл», який зробив Коноплянка на «Уемблі». Тоді як у матчах із Молдовою та, особливо, з Чорногорією виявилася повна беззубість нашої атаки.

Позавчора ввечері упродовж 90 хвилин команда, керована Андрієм Балем та Олександром Заваровим, наче сліпе кошеня, робила безрезультатні спроби пробитися через дисциплінований редут чорногорців. Доки не пропустили м’яч «у роздягальню» (це динамівець Тарас Михалик та «гірник» Олександр Кучер «обрізалися», випустивши на побачення з нашим воротарем Деяна Дам’яновича із «Сеула»), «синьо–жовті» ще хоч якось загрожували володінням гостей. Коли ж настав час відігруватися, українці запанікували й виявилися відверто безпорадними. От вона, відмінність збірної з Блохіним на чолі та без нього.

Відверто скажемо, за Блохіна такого не було. Він хоч якось знаходив мову з нашою «зірковою» молоддю. А під орудою тріумвірату Баль—Заваров—Кузнєцов усі болячки українського футболу вилізли назовні.

Проти Чорногорії, за яку грають футболісти з «Фіорентини» (форвард Йоветич, центрбек Савич), «Ювентуса» (Вучинич), «Лілля» (Баша), «Гройтер Фюрта» (Пекович), «Партизана» (Волков), «Црвени звезди» (Йованович), «Янб бойз» (Зверотич), «Краснодара» (Дрінчич) та ін., i жодного з чемпiонату Чорногорiї, — вийшли українці, більшість з яких не завжди потрапляє у своїх клубах в «основу». Ще кілька — присвоїли собі «зірковий» статус, хоча в футболі наразі нічого не досягли. Тож чи можна було з таким підходом говорити про «шість очок, які ми зобов’язані набирати»? Тепер Андрій Баль визнає: після нічиєї в Лондоні у команди з’явилася не впевненість, а САМОвпевненість. «Синьо–жовті», попри підтримку стадіону, програвали боротьбу, грішили індивідуальними діями, багато помилялися... Апофеозом безсилля стала штовханина мiж Кучером та Марко Девичем. Могли програти і з більшим рахунком, якби не Андрій П’ятов, котрий відбив пенальті.

«І Молдова, і Чорногорія показали, що ми не настільки сильні, наскільки самі думаємо. Коли грали «другим номером»з Англією, в нас непогано виходило, ми навіть могли виграти. А в цих двох матчах, коли ми діяли «першим номером», у нас нічого не виходило. Потрібно робити висновки», — влучно констатував «металіст» Девич.

Якщо вірити Анатолію Конькову — а він, до слова, як і президент чорногорської федерації Деян Савічевич, перед матчем стояв в одній шерензі з футболістами і співав національний гімн, то новий глава ФФУ знає слабкі місця нашого футболу й першої збірної зокрема. У цілому, наша ситуація схожа на російську. А там після смуги невдач збірна на чолі з Фабіо Капелло виграла чотири поєдинки відбіркового турніру поспіль і впритул наблизилася до фінальної частини ЧС. Певно, час і нашій збірній нарешті познайомитися з методами роботи знаних європейських тренерів. Інакше не потрапимо не те що на бразильський «мундіаль» 2014–го, а й на ЧЄ–2016 до Франції, і на ЧС–2018 до Росії.

Колись же потрібно починати якісну перебудову всього футбольного господарства. А то, виходить, у збірній України просто нікому грати...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора Анатолій Коньков, зібравши в Будинку футболу майже всіх очільників клубів прем’єр–ліги, запропонував тренерам подумати над кандидатурою нового наставника збірної.

Того ж дня Олег Блохін виписався з лікарні. Після реабілітації він сконцентрується на роботі лише в «Динамо».

 

ПРЯМА МОВА

Андрій Баль,
в.о. головного тренера збірної України:

— Одразу після гри в Кишиневі ми попросили хлопців якнайшвидше забути про ту невдачу і налаштовуватися на матч з Чорногорією. Були в нас і індивідуальні бесіди, і установка, і спеціальна підготовка в тренувальному процесі. Тому сьогодні команда виходила на гру повністю готовою в психологічному плані. Але пропущений гол «у роздягальню» десь трохи її надломив.

Сьогодні боротьбу, верхову та за підбирання, було програно. Напевно, гра з Англією дала хлопцям деяку не впевненість, а вже самовпевненість. Треба опускатися на землю.

Бранко Брнович,
головний тренер збірної Чорногорії:

— Ми зіграли так, як збиралися зіграти. У першому таймі ми блокували найнебезпечніших гравців суперника. У другому — закріпили результат, якого повинні були досягти. Хоч це і нескромно, але ми планували набрати 12 очок у чотирьох стартових матчах.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу–2014. Відбірковий етап. Зона Європи.
4–й тур

Група Н. Сан–Марино — Молдова — 0:2 (Даду, 73 (пен.); Єпуряну, 78)

Україна — Чорногорія — 0:1

Гол: Дам’янович, 45

Нереалізоване пенальті: Йоветич, 78 (Ч)

Україна: П’ятов, Бутко (Ярмоленко, 62), Кучер, Михалик, Селін, Ротань, Тимощук, Гусєв, Коноплянка, Селезньов (Назаренко, 82), Девич (Зозуля, 52)

Чорногорія: Божович, Савич, Джудович, Баша, Йованович, Дрінчич, Волков, Пекович, Зверотич (Новакович, 88), Йоветич (Вучинич, 86), Дам’янович (Вукчевич, 72)

Попередження: Кучер, 45; Гусєв, 74; Селін, 79 — Пекович, 17; Зверотич, 44; Дрінчич, 45; Божович, 45; Савич, 76; Вучинич, 88

Суддя: Кукулакіс (Греція)

Київ. НСК «Олімпійський», 51 тисяча глядачів

Польща — Англія — грали вчора ввечері (матч мав відбутися у вівторок, але був відкладений через велику зливу й затоплення газону; на варшавському стадіоні «Народовий» під час негоди чомусь не закрили дах).

Турнірне становище: Англія, Чорногорія — 7 (3 матчі), Польща — 4 (2), Молдова — 4, Україна — 2 (3), С.–Марино — 0 (3).

* * *

Група А. Бельгія — Шотландія — 2:0 (Бентеке, 69; Компані, 71), Македонія — Сербія — 1:0 (Ібраїмі, 59 (пен.); вилучення: Томович, 59 (С)), Хорватія — Уельс — 2:0 (Манджукич, 27; Едуардо, 57).

Турнірне становище: Бельгія, Хорватія — 10, Сербія, Македонія — 4, Уельс — 3, Шотландія — 2,

Група В. Італія — Данія — 3:1 (Монтоліво, 33; Де Россі, 37; Балотеллі, 54 —. Квіст, 45+1; вилучення: Освальдо, 46 (І)), Чехія — Болгарія — 0:0.

Турнірне становище: Італія — 10, Болгарія — 6, Чехія — 5 (3), Вірменія — 3 (3), Данія — 2 (3), Мальта — 0.

Група С. Німеччина — Швеція — 4:4 (Клозе, 8, 15; Мертезакер, 39; Озіл, 56 — Ібрагімович, 62; Лустіг, 64; Елмандер, 76; Ельм, 90+3), Фарери — Ірландія — 1:4 (Хансен, 68 — Уїлсон, 46; Уолтерс, 53; Юстінуссен, 73 (у свої ворота); О’Ді, 88), Австрія — Казахстан — 4:0 (Янко, 24, 63; Алаба, 71; Гарнік, 90+3).

Турнірне становище: Німеччина — 10, Швеція — 7 (3), Ірландія — 6 (3), Австрія — 4 (3), Казахстан — 1, Фарери — 0 (3).

Група D. Андорра — Естонія — 0:1 (Опер, 57), Угорщина — Туреччина — 3:1 (Коман, 31; Солої, 50; Гера, 58 (пен.) — Ердінч, 22), Румунія — Голландія — 1:4 (Маріка, 40 — Ленс, 9; Мартінс, 29; ван дер Варт, 45 (пен.); ван Персі, 86).

Турнірне становище: Голландія — 12, Угорщина, Румунія — 9, Туреччина — 3, Естонія — 3, Андорра — 0.

Група Е. Ісландія — Швейцарія — 0:2 (Барнетта, 66; Гавранович, 79), Албанія — Словенія — 1:0 (Роші, 36), Кіпр — Норвегія — 1:3 (Алонефтіс, 42 — Хангеланн, 44; Ель–Юнуссі, 81 (пен.); Кінг, 83).

Турнірне становище: Швейцарія — 10, Норвегія — 7, Албанія, Ісландія — 6, Словенія, Кіпр — 3.

Група F. Росія — Азербайджан — 1:0 (Широков, 84 (пен.)), Португалія — Пн. Ірландія — 1:1 (Поштіга, 79 — Макгінн, 30), Ізраїль — Люксембург — 3:0 (Хемед, 14, 48; Бен–Басат, 36).

Турнірне становище: Росія — 12, Ізраїль, Португалія — 7, Пн. Ірландія — 2 (3), Азербайджан — 1 (3), Люксембург — 1.

Група G. Боснія. — Литва — 3:0 (Ібішевич, 28; Джеко, 35; П’янич, 41 ), Словаччина — Греція — 0:1 (Салпінгідіс, 63), Латвія — Ліхтенштейн — 2:0 (Камеш, 29; Гаурачс, 77; вилучення: Кауфман, 60 (Лх)).

Турнірне становище: Боснія, Греція — 10, Словаччина — 7, Литва — 4, Латвія — 3, Ліхтенштейн — 0.

Група І. Іспанія — Франція — 1:1 (С. Рамос, 25 — Жиру, 90+4; нереалізоване пенальті: Фабрегас, 42 (І)), Білорусь — Грузія — 2:0 (Брессан, 6; Драгун, 28).

Турнірне становище: Іспанія, Франція — 7 (по 3), Грузія — 4, Білорусь — 3, Фінляндія — 1 (2).

 

ЛЕГІОН

Румунія: Разван Рац «Шахтар» 90 хв., жк

Албанія: Арменд Даллку «Ворскла» з 84 хв.

Хорватія: Іван Стринич «Дніпро» 90 хв., жк;
Даріо Срна «Шахтар» 90 хв.: Едуардо «Шахтар» до 77 хв., гол; Ніко Кранчар «Динамо» з 77 хв.

Чехія: Томаш Гюбшман «Шахтар» 90 хв.

Португалія: Мігель Велозу «Динамо» 90 хв.

Грузія: Джаба Канкава «Дніпро» 90 хв., жк: Давид Таргамадзе «Іллічівець» до 75 хв., жк: Олександр Кобахідзе «Арсенал» 90 хв.

* * *

Зона Південної Америки. 9–й тур. Болівія — Уругвай — 4:1, Парагвай — Перу — 1:0, Венесуела — Еквадор — 1:1, Чилі — Аргентина — 1:2 (Гутіеррес, 90 — Мессі, 28; Ігуаїн, 31).

Становище: Аргентина — 20, Еквадор — 17, Колумбія — 16 (8), Уругвай, Чилі, Венесуела — 12, Болівія, Перу — 8, Парагвай — 7.

* * *

Молодіжний чемпіонат Європи–2013 (U–12). «Плей–оф» (другі матчі). Росія — Чехія — 2:2 (перший матч — 2:0), Швейцарія — Німеччина — 1:3 (1:1), Швеція — Італія — 2:3 (0:1), Норвегія — Франція — 5:3 (0:1), Данія — Іспанія — 1:3 (0:5).

Окрім господарів–ізраїльтян, путівки на червневий турнір отримали Іспанія, Англія, Німеччина, Італія, Голландія, Норвегія, Росія.

Молоді українці під проводом Павла Яковенка, нагадаємо, не змогли вийти з групи до «плей–оф». Днями на виїзді вони перемогли команду Португалії в товариській зустрічі — 1:0 (Нойок, 24).