Розтисніть пружину

16.10.2012
Розтисніть пружину

Розтягуючи внутрішні м’язи спини, ми робимо свій хребет витривалішим і попереджуємо хвороби. Фото з сайту www. yak–prosto.com.

Про хребет кажуть, що це точка опори в організмі. Адже коли ми здорові, то готові перевернути весь світ, але якщо докучає біль у спині, то часом навіть не здатні рухатися й управляти своїм тілом. За спостереженнями лікарів, хвороби хребта нині стрімко «молодіють». Скажімо, остеохондроз діагностують майже у кожного пацієнта, якому за 30. Кожен iз нас, напевне, не раз чув нарікання своїх рідних чи знайомих на болі у спині, коли йшлося про так звану грижу хребта. На жаль, iз віком більшість із нас дедалі більше схильні до такого захворювання. Однак йому можна запобігти, якщо вчасно звернути увагу на зміцнення хребта.

— Міжхребцева грижа — це вихід ушкодженого диска за свої межі, як наслідок — затискання нервових закінчень, — пояснює столичний лікар–невропатолог Олег Власенко. — Тому хворий на грижу потерпає від сильного болю. Існують кілька факторів, що спричиняють цю неприємність. Насамперед — порушення обміну речовин у міжхребцевому диску, травми хребта, остеохондроз (комплекс дегенеративних змін кістково–зв’язочних структур хребетного стовпа), генетична схильність, інфекційні процеси в організмі.

Грижа хребта може виникати у різних місцях: шийному, грудному та поперековому відділах, зауважує Олег Васильович. Залежно від того, де пошкоджено хребці, хворий відчуває різні симптоми. Здоров’я хребта великою мірою залежить від внутрішніх м’язів і зв’язок спини. «Густо обплітаючи хребет, вони кріпляться безпосередньо до хребців і беруть активну участь у будь–якому русі тіла, — зазначає лікар. — Іноді ми навіть не уявляємо, наскільки наше здоров’я залежить від стану хребта. Кожен з його відділів має вплив на певний орган у нашому тілі».

Якщо м’язи постійно напружені, то з часом вони атрофуються, втрачається їхня сила, гнучкість, відтак виникає скутість у хребті. Таке відчуття, ніби носите у спині постійно стиснуту пружину. «Навколо напруженого м’яза порушується кровопостачання, адже він уже не здатен виконувати функцію насоса (напружуватися і розслаблятися), прокачуючи через себе кров iз поживними речовинами, — пояснює лікар. — Постійна напруженість м’язів хребта призводить до того, що відстань між хребцями зменшується, відтак міжхребцеві диски поступово руйнуються, подразнюючи корінці спинного мозку».

Щоб вирішити проблему, Олег Власенко радить регулярно розтягувати внутрішні м’язи і зв’язки хребта. Ось кілька вправ, які допоможуть вам це робити. Заняття займуть небагато часу, якихось 10—15 хвилин. Спробуйте їх викроїти для власного здоров’я. Бажано — щодня.

1. З положення стоячи сядьте навпочіпки, продовжуючи тримати спину прямою, і обіпріться руками на коліна. Потягніться однією рукою до підлоги, зіпріться об підлогу, одночасно продовжуючи іншу руку тримати на коліні. Потім зіпріться об підлогу і другою рукою, поклавши груди на передні поверхні стегон. Далі поволі підводьте таз угору, тримаючи ноги трохи зігнутими в колінах. Зробіть 10 погойдувань у поясниці (по секунді на одне гойдання), прагнучи пропустити голову між колін. Щоб повернутися в початкове положення, знову сядьте навпочіпки, зіпріться рукою об коліно, випряміть спину, покладіть на коліно іншу руку, підведіться, продовжуючи тримати спину прямою.

2. Лежачи на спині, підтягніть ліве коліно до живота і, допомагаючи обома руками, направляйте його до правого плеча. Виконайте кілька гойдальних рухів, спину і праву ногу від підлоги не відривайте. Зробіть вправу 5—6 разів iз кожною ногою.

3. Сядьте, схрестивши ноги («по–турецьки»). Руки — зігнуті в ліктях, долоні обернені вниз. На видиху повертаємо верхню частину корпуса максимально вліво, водночас переносимо вліво руки. На вдиху повертаємося в початкове положення. Так робимо 7—15 разів у кожен бік.

4. Сядьте, схрестивши зігнуті в колінах ноги, права зверху, долонями обхопіть коліна. На видиху перекочуємося на спину, голову нахиляємо, притискуючи підборіддя до грудей. При цьо­му зігнуті в ліктях руки тримаємо перед грудьми трохи праворуч, ніби прикриваючи голову, долоні розкриті. Виконайте 7—15 разів. При перекочуванні назад стежте за тим, щоб ноги не відставали від руху тіла, і, навпаки, при перекочуваннях вперед — тіло не відставало від ніг. Спина повинна бути максимально зігнутою.

Виконуючи вправи, треба поступово збільшувати амплітуду руху. Прагніть якнайбільше розслабити більшість м’язів тіла, наголошує лікар.