«УДАР» по амбіціях

16.10.2012
«УДАР» по амбіціях

Віталій Кличко — один із лідерів виборчої гонки — завдав вдалого удару на випередження.

У два останні дні, коли ще можна проводити партійні з’їзди і знімати кандидатів, «УДАР» і «Батьківщина» затіяли гру під умовною назвою «Хто покаже себе красивішим в односторонньому узгодженні з іншою опозиційною силою кандидатів–мажоритарників». Часу на це було — фактично півроку, але тільки вчора і позавчора дві найрейтинговіші антивладні сили вдалися до конкретних кроків. Причому, складається враження, зроблено це більше для гри на публіку, ніж для реального відбору сильніших висуванців у «спірних» округах.

 

Пропозиції, від яких важко не відмовитися

У неділю партія «УДАР Віталія Кличка» оприлюднила заяву про зняття частини кандидатів в одномандатних округах «на користь колег по опозиції заради перемоги над кандидатами — висуванцями влади». «Кличківці» закликали потенційних союзників зробити так само на користь сильніших кандидатів «УДАРу» в частині інших округів та оприлюднили два списки. Перший — у якому пропонується зняти 22 кандидатів «Батьківщини» на користь сили Кличка. Другий — із прізвищами 26 «УДАРівців», яких знято на користь «Об’єднаної опозиції» та самовисуванців. При ­цьо­му «кличківці» спираються на дані соціологічних досліджень у різних округах.

«Батьківщина» була помітно спантеличена такою односторонньою конкретною пропозицією, але заявила, що на своєму з’їзді в понеділок юридично оформить зняття частини своїх кандидатів на користь висуванців партії «УДАР». Утім, як виявилося згодом, БЮТівці продовжили запропоновану гру й зняли зовсім не тих людей, яких би хотів усунути з дороги «УДАР».

І це, визнаймо, має певне обґрунтування. Показовий приклад — столиця. «УДАР» запропонував зняти трьох рейтингових і відомих претендентів на мандат від «Об’єднаної опозиції», які мають непогані шанси на перемогу: Дмитра Андрієвського (округ 222, Солом’янка), Леоніда Ємця (округ 221, Печерськ), Ксенію Ляпіну (округ 216, Дніпровський район і Дарниця), Сергія Терьохіна (округ 211, Голосієве), Олександра Бригинця (округ 217, Оболонь). Крім того, «УДАР» оминув 223–й округ, де балотується від влади скандальний Віктор Пилипишин, не анонсувавши там зняття свого кандидата і не пропонуючи знятися «свободівцю» Юрію Левченку. А отже, взаємопоборювання триватиме.

Олександр Бригинець пропозицією «УДАРу» знятися по Оболоні був просто обурений. Він припускає, що ця гра «УДАРу» — на користь провладних кандидатів. «Навіть побіжний перегляд тієї соціології, яку зробив «УДАР», показує саме мою перевагу над кандидатом від цієї партії. Тому, вважаю, такі дії спрямовані на перемогу провладного кандидата — нині діючого депутата Партії регіонів. Я буду реагувати адекватно, не розглядаючи «УДАР» як потенційного союзника на окрузі, — зазначає в коментарі «УМ» пан Бригинець. — Звичайно, мав знятися менш рейтинговий «УДАРівець» Крикунов на мою користь. Подібна ситуація й на Печерську, де від влади йде Алла Шлапак».

Зрештою на закритому з’їзді «Батьківщини» вчора ухвалили рішення зняти на користь «УДАРу» 26 кандидатів–мажоритарників. Станом на 17:00 цей список ще не був відомий остаточно. «Українська правда» подала інформацію, що в столиці БЮТ зняв тільки одного. По 214–му округу в Києві, де від влади балотується екс–заступник Черновецького Олесь Довгий, відкликали Юрія Ганущака — і то через те, що перемогти Довгого не має шансів ні він, ні «УДАРівець».

Зняття в оцінках

Якщо «Батьківщині» не працювати з «УДАРом» по–партнерськи — це суттєво звузить перспективи обох політичних сил, вважає політолог Володимир Фесенко. Він переконаний: перевага невідомих «кличківців» над відомими діячами БЮТ має своє пояснення. «Перше. Соціологічні структури робили дослідження на замовлення обох опозиційних сил. Чому виникла така реакція від окремих мажоритарників? Я так розумію, вони просто не хочуть зніматися, — каже політолог у коментарі «УМ». — Чому виявилося, що є перевага невідомих «УДАРівців» над відомими людьми? Є два чинники: бренд «УДАРу», фотографія кандидата поруч із Кличком одразу додає багато відсотків. Другий — «УДАР» по деяких округах почав проводити роботу ще в серпні, тоді як певні опозиційні кандидати по Києву майже не вели агітації».

Водночас Роман Шрайк, редактор сайту Durdom.in.ua, близького до БЮТ, акцентує увагу на закритості даних тих самих соціологічних досліджень, які робили на замовлення опозиційних сил і можливу маніпуляцію ними «УДАРом». «Поки немає офіційних даних, можна зробити припущення, що Віталій Кличко зробив грамотний піар–хід. Гучно оголошено, що «УДАР» зробив крок назустріч і зняв 26 своїх кандидатів. Причому не факт, що в тих округах, де проводилися опитування», — пише він на блозі «Української правди», натякаючи, що до такого сильного кроку «УДАР» могла підштовхнути влада, яка стоїть за цим проектом.

Редактор «Главкому» Віктор Шлінчак бачить у такому кроці Кличка маневр, аби пояснити можливу неспіврацю з БЮТ у наступному парламенті: мовляв, ми їм запропонували, а вони...

Політолог Віктор Небоженко пробує пояснити: «Партія влади виставила півтори тисячі технічних кандидатів, і їх можна знімати і ставити. А тут же реальні долі поважних людей, які вклали багато ресурсу у вибори, — сказав він «УМ». — Найбільшу ж відповідальність у цій ситуації на себе взяли соціологи...»