Поклик Середзем’я

12.10.2012
Поклик Середзем’я

Остання частина кінотрилогії Пітера Джексона «Володар перснів» за твором Джона Р. Р. Толкієна вийшла ще в 2003 році. Нагадаємо, що ці фільми заново привернули увагу до літературного спадку класика жанру фентезі, а заключна стрічка, «Повернення короля», отримала аж 11 «Оскарів», повторивши рекорди «Титаніка» й «Бен–Гура». Ще тоді новозеландський режисер Джексон анонсував появу нового фільму за Толкієном — «Хобіт», що є своєрідним прологом до «Володаря…» Робота над картиною довгий час гальмувала, фанати скніли в очікуванні, і ось — наприкінці листопада нарешті відбудеться прем’єра. Вихід «Хобіта» у широкий прокат заплановано на 14 грудня; дата для України й Росії — 20.ХІІ.

Ідеться про першу частину нової трилогії — «Хобіт: Неочікувана подорож» (наступні частини вийдуть у 2013 і 2014 роках). Це перший фільм, який знімався частотою 48 кадрів за секунду на камерах RED Epic із вирішенням особливо високої чіткості.

Головного героя — Більбо Беггінза — грає Мартін Фрімен, відомий за роллю доктора Ватсона в новому британському серіалі «Шерлок». Є у «Хобіті» й сам Шерлок Холмс, улюбленець жінок Бенедик Камбербетч: він втілює рухи і голос… дракона Смога! У Голлума звично перевтілився Енді Серкіс, у чарівницю Галадріель — Кейт Бланшетт, Гендальф — той самий Ієн Маккелен. Повідомляється, що бю­джет усього «Хобіта» просто фантастичний — півмільярда доларів.

Як і першу трилогію Джексона, новий фільм знімали в Новій Зеландії, природа якої найкраще відображає казкову чистоту вигаданого світу Середзем’я. Ця країна в Океанії готується знову непогано заробити на «хобітах» (а розкрутка «Володаря…» принесла острівній економіці понад $580 млн). Тепер до прем’єри готується величезний фестиваль. Влада вирішила, що столиця, місто Веллінгтон, упродовж трьох тижнів листопада зватиметься «Середина Середзем’я» — The Middle of Middle–Earth. Принаймні таку назву використовуватимуть поштові служби та місцеві ЗМІ. Це буде зафіксовано й на спеціальних поштових марках. Також, щоб привернути більше туристів, Країна Ківі випускає ювілейні монети на честь фільму «Хобіт» — із портретом Більбо та написом «Середзем’я. Нова Зеландія» англійською та вигаданою мовою Толкієна. Найдешевшу монету — номіналом 1$ NZ — продаватимуть для нумізматів за $29,9, а найдорожчу — з однією унцією золота — за 3,02 тисячі доларів США.