«Молодість–2012». Нарешті — українська домінанта

11.10.2012
«Молодість–2012». Нарешті — українська домінанта

Алена Черні. «Апасіоната».

За доброю традицією, остання попередня прес–конференція кінофестивалю «Молодість» так і не розставила всіх крапок над «і» у ситуації з фестивалем, який стартує за дев’ять днів. Доброю, бо ніякої катастрофи у цьому немає — різноманітні нюанси «Молодості», як правило, узгоджуються протягом усього фестивального тижня. «У цьому контексті я завжди згадую фільм Федеріко Фелліні «Репетиція оркестру», — зізнається директор МКФ «Молодість» Андрій Халпахчі. — Коли під час генеральної репетиції звучить відверта какофонія, а на прем’єрі — блискуче виконання».

 

Тут хоч і не Канн, але...

Серед найголовніших «нерозставлених крапок» — бюджет і список зіркових гостей. З грошима все начебто зрозуміло: є спонсори, є державна підтримка і є підтримка міста. Але далеко не всі обіцяні кошти вже надійшли на рахунки фестивалю. «Бюджет «Молодості» становить 800 тисяч доларів, — говорить Андрій Халпахчі. — Це, звичайно, не порівняти з бюджетом у три мільйони євро Одеського фестивалю, але я й не думаю, що нам тут треба влаштовувати Канн. Коли ми отримаємо півтора мільйона державного фінансування, плюс стільки ж від міста — ми багато що зробимо. Знаю, що голова КМДА Олександр Попов підписав відповідне розпорядження, чекаємо, коли надійдуть кошти».

Ще одне відкрите питання — склад журі. Прізвища чотирьох з п’яти членів експертної комісії на цьогорічній «Молодості» вже відомі. Це аніматор Теодор Ушев (Канада), режисер, сценарист і кінознавець з Москви Борис Хлєбніков, режисер, сценарист, оператор, продюсер, засновник і  директор Єреванського міжнародного кінофестивалю «Золотий Абрикос» Арутюн Хачатрян та українська актриса Наталка Сумська. Хто ще ввійде до журі і хто його очолить — цю інформацію пан Халпахчі обіцяв озвучити згодом.

Програма фестивалю уже майже укомплектована. Як розповів програмний директор МКФ «Молодість» Денис Нікітенко, у конкурсі повного метру змагатимуться 12 дебютних стрічок, що презентуватимуть 16 країн (деякі зняті у копродукції). Україну тут представляє стрічка Дарії Онищенко «Істільгія». (Її також знято у копродукції з Німеччиною та Сербією). Цю стрічку із бюджетом у 700 тисяч євро, що розповідає про стосунки немолодої емігрантки з України та сербського боксера, вважають однією із фавориток номінації. За словами режисерки, яка зараз мешкає в Німеччині, над картиною працювали три роки.

Швейцарський наголос фестивалю

У конкурсах студентських і короткометражних фільмів — по 21–й стрічці. Українська присутність тут — теж по одному фільму в кожній номінації. (Для порівняння — французьких картин у конкурсній програмі втричі більше). Хоча насправді вітчизняний кінематограф на цьогорічній «Молодості» «вистрелить» дуже потужно. Сумарно на фестивалі покажуть 50 українських картин. «Національна панорама», яка цього року заявлена як національний конкурс, представить 28 українських стрічок, знятих у 2011—2012 роках. Як зізнався Андрій Халпахчі, не всі вони рівнозначні, але це якраз той випадок, коли потрібно тішитися, у першу чергу, кількості, а вже потім аналізувати якість.

Традиційно на «Молодості» — німецьке, французьке, російське кіно, проект «Майстерня талантів», ретроспективи... Цього року будуть спеціальні події, присвячені пам’яті Богдана Ступки та Віктора Івченка, ювілею Лариси Кадочникової. Вперше на фестивалі буде представлена швейцарська програма. 20 жовтня кінотеатр «Київ» запрошує на «Довгу ніч швейцарського метра», хронометраж якої — 320 хвилин, обіцяють показати не лише ігрові, а й анімаційні та документальні фільми. Спеціальною подією у цьому фестивальному блоку заявлена стрічка Крістіана Лабхарта «Апасіоната», яка розповідає про всесвітньо відому піаністку українського походження Алену Черні, що мешкає в Швейцарії. Героїня цієї документальної драми мріє подарувати піаніно музичній школі, де колись навчалася. Музичний інструмент — привід згадати дитинство, мрії, власні помилки і досягнення... До речі, сама Алена Черні на «Молодість» також приїде. Вона не лише представить цю документальну картину разом із режисером, а й виступить із концертом у супроводі симфонічного концерту. Також відомо, що до Києва збирається французький режисер, сценарист та актор Леос Каракс. Автор «Священних моторів» уже бував на «Молодості», цього разу він обіцяв також провести майстер–клас для учасників фестивалю. Прізвища інших гостей, пообіцяли організатори, буде названо незабаром, як і фільм, що закриватиме фестиваль.

Нагадуємо, що «Молодість–2012» розпочнеться у суботу, 20 жовтня, картиною Миколи Шпиковського «Шкурник». (Єдину копію цієї стрічки виробництва 1929 року завдяки нотатці у спогадах Осипа Мандельштама знайшли у російському Держфільмофонді і згодом відреставрували).