Шість очок — у кишені?

11.10.2012
Шість очок — у кишені?

Олександр Заваров та Андрій Баль під час відкритого тренування збірної. Фото УНІАН.

Перед початком відбору на чемпіонат світу–2014 Олег Блохін сказав, що нинішній склад збірної, на відміну від його ж команди зразка 2006 року, вже має психологію переможців. Тому підбадьорювати її заявами на кшталт «ми вийдемо на ЧС із першого місця в групі» не потрібно. Власне, своєю грою проти англійців на «Уемблі» українські футболісти підтвердили слова наставника — їм до снаги потрапити на фінальну частину «мундіалю» до Бразилії.

Той факт, що в найближчих матчах на тренерській лаві не буде хворого Блохіна, не повинен завадити «синьо–жовтим» у поєдинках з Молдовою (12 жовтня в Кишиневі) та Чорногорією (16 жовтня в Києві) взяти шість очок. На такий результат розраховує екс–помічник Блохіна, а тепер — виконуючий обов’язки головного тренера збірної Андрій Баль. «Якщо в цих двох поєдинках ми доб’ємося максимального результату, то буде повністю зрозуміла стратегія на наступну частину відбіркового циклу. Тим більше, в 2013 році нашу збірну чекає більш напружений графік», — сказав Баль на позавчорашній прес–конференції в Кончі–Заспі. До речі, українською мовою. Для очільників збірної України це нетипово (ще одним винятком був Мирон Маркевич).

 

Головне — мотивація

Напевно, це добре, що до поєдинків із молдованами та чорногорцями збірну України підводять як фаворита. За словами помічника Баля Олександра Заварова, боятися чогось немає сенсу, особливо знаючи суперників і нашу команду. «Головне — мотивувати хлопців. Після Англії занадто великий контраст між суперниками», — таким бачить завдання нашвидкуруч зібраного тренерського штабу Олександр Анатолійович.

Нині в збірній не надто переймаються кадровими проблемами. Принаймні, як раніше, не скаржаться на брак виконавців. Хоча ланка форвардів виглядає аж надто скромно. Адже в оптимальних кондиціях до табору збірної прибув лише Роман Зозуля із «Дніпра». Другий нападник — «гірник» Марко Девич — хоч і тренується в загальній групі, однак має недолікований гайморит. Та навіть за таких умов Андрій Баль не поспішає довикликати нападаючих. Але не виключає, що на гру з Чорногорією може запросити «дніпрянина» Євгена Селезньова.

Натомість воротарів у нас знову аж три. Замість травмованого спартаківця Андрія Диканя до табору збірної вдруге викликали Олександра Бандуру з донецького «Металурга», який склав компанію Андрію П’ятову та Максиму Ковалю.

При цьому в перші дні зборів голкіпери залишилися без свого безпосереднього наставника у збірній. Слідом за Блохіним на лікарняне ліжко з гіпертонічним кризом потрапив і Юрій Роменський, який, щоправда, вже виписався зі шпиталю.

Натомість додому зі збірної відбув захисник «Шахтаря» Ярослав Ракицький, який було приїхав у розташування «синьо–жовтих» із запаленим ахілловим сухожилком. Вболівальники, що недолюблюють «Шахтар» та самого Ракицького, тут же пригадали Ярику його по­стійні травмування (симуляції?) напередодні матчів збірної та звинуватили в небажанні захищати честь національної команди. Однак на підтвердження своєї проблеми, яка завадила йому зіграти відповідальний матч проти «Металіста», Ракицький привіз висновки лікарів та діагностичне відео.

Крім того, через складну застуду поїхав у Дніпропетровськ лікуватися ще один захисник — Віталій Мандзюк.

Заваров — поки що асистент

Слід відзначити, що новий тренерський тріумвірат досі не вирішив, хто під час матчу керуватиме діями гравців біля бровки. «У тренерському секторі може бути тільки хтось один. Може, я, а може, Заваров або Кузнєцов. Двох тренерів у цьому секторі бути не може», — неоднозначно відповів на це запитання Андрій Баль, котрий отримав від Федерації статус «в. о. головного».

Зрозуміло, що вітчизняну футбольну спільноту неабияк цікавить ім’я наступника Блохіна. Олександр Заваров, якого в останні дні називають основним кандидатом на посаду головного тренера збірної, в «день відкритих дверей» повідомив журналістам таке: «У двох найближчих матчах я виконую функції асистента тренера. Хотів би сказати своїм недоброзичливцям — нехай заспокояться, тому що якщо дізнаються одну новину, напевно, зійдуть з глузду». При цьому Олександр Анатолійович висловив готовність у майбутньо­му очолити головну команду країни.

Хай там як, але, здається, самих футболістів метушня навколо тренерського крісла хвилює мало. Весь колектив об’єднаний єдиною метою: задля швидшого одужання Блохіна футболісти й тренери хочуть здобути дві «цілющі» перемоги. «Видно, що в ситуації, яка склалася, всі хлопці відчувають відповідальність, і, впевнений, вони вийдуть на поле з величезним бажанням», — констатував Андрій Баль.

Григорій ХАТА

 

ЯК ЗДОРОВ’Я?

Олег Блохін вочевидь не зможе літати з «Динамо» на виїзні матчі команди аж до завершення осінньої частини першості України та групового турніру Ліги чемпіонів. Про це заявив президент клініки «Борис» Михайло Радуцький, де лежить тренер після судинно–невропатологічної операції.

«Блохін дуже хоче там бути на матчі з «Порту», але це навіть не обговорюється. На київський матч, швидше за все, він виведе команду, а туди — летіти не можна. До Нового року йому заборонені перельоти, ми принципово ставимо це питання, — цитує медика клубний сайт. — На даний момент така наша позиція. Подивимося по ситуації, може, щось зміниться. Ми не проти».

Телевізор Блохіну наразі дозволили, телефон — ще ні.