За «політичного» замовте слово

10.10.2012
За «політичного» замовте слово

Юрій Луценко і Юлія Тимошенко. Фото Рейтер.

Тиждень тому Парламентська асамблея Ради Європи встановила визначення терміну «політичний в’язень» за п’ятьма критеріями — затримання у порушення фундаментальних гарантій прав людини або з винятково політичних причин; тривалість затримання більш ніж пропорційна злочину, в якому обвинувачують особу; утримання в дискримінаційних умовах порівняно з іншими з політичних мотивів та затримання в результаті процесу, який був нечесним.

Відтоді окремі опозиційні сили та правозахисні кола в Україні запевняють, що під визначення політв’язня підпадають екс–Прем’єр Юлія Тимошенко та екс–глава МВС Юрій Луценко. Мовляв, уже на наступній сесії ПАРЄ їх такими і визнають, бо вони підпадають щонайменше під три вищеперераховані критерії. У цьому переконаний i голова правління Української Гельсiнської спілки Євген Захаров: «Політичні мотиви влади у їхніх справах очевидні», тоді як ні Луценко, ні Тимошенко не робили діянь, які є кримінально карними».

Утім, на переконання співдоповідачки ПАРЄ по Україні Майліс Репс, розгляд питання про визнання політв’язнями Тимошенко і Луценка може розглядатися від шести місяців до двох–трьох років. «Ми сьогодні не називаємо політичними в’язнями ні Тимошенко, ні Луценка, ми говоримо про політично мотивовані обвинувачення. Ми не хочемо приймати суто політичне рішення, нам потрібний також юридичний аналіз», — наголосила пані Репс в інтерв’ю «Коммєрсанту–Україна».

У тому, що в Україні є політв’язні, переконаний і новий глава представництва ЄС в Україні Ян Тамбінський. Мовляв, «це твердження можна почути навіть від осіб, які близько пов’язані з нинішнім табором влади». Щоправда, Тамбінський не поспішає прямо називати відомих екс–урядовців політв’язнями, доки їх такими не визнала ПАРЄ. Принаймні згадуючи «в’язня Тимошенко», дипломат уникає прикметника «політичний».

«У мене складається враження — нині влада України вже дедалі більше усвідомлює, що затягування цієї ситуації робить з України в’язня цієї справи. І так само, як Юлія Тимошенко є в’язнем, так і Україна стає в’язнем Юлії Тимошенко», — сказав в інтерв’ю Польському радіо пан Тамбінський. Тим самим він не «наступив на граблі» свого попередника Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, який наприкінці каденції посла ЄС відверто називав справи Тимошенко і Луценка «політичними».