Смачна дискримінація

10.10.2012

Шкільна їдальня, у якій годують смачніше, ніж у дорогому ресторані, — про таке більшість українських школярів можуть лише мріяти. Але, як з’ясувалося, і для Швеції така ситуація — виняток із правил. Саме тому влада міста Фалун у центральній частині країни попросила головного кухаря однієї з міських шкіл готувати... гірше. Щоб учням інших навчальних закладів не було так образливо.

Як повідомляє місцеве видання The Local, шкільні обіди у виконанні Анніки Ерікссон можуть легко конкурувати з кухнею елітних закладів харчування: самих лише овочевих гарнірів жінка пропонує на вибір 15 видів, та ще й випікає над­звичайно смачний хліб. Школярі, яким усе це дістається, звісно, щасливі, як і їхні батьки. Але ж тисячі інших маленьких шведів, яким випало навчатися в інших школах, не можуть насолодитися таким вибором. А це, на думку Фалунського муніципалітету, дискримінація. Тому освітній відділ міста видав спеціальне розпорядження, яким порадив шеф–кухарю Ерікссон «дотримуватися рекомендацій загальної програми про здорове харчування у школах». Словом, «не витребенюватися».

У школі це розпорядження викликало неабияке збурення — діти збирають підписи під вимогою не забороняти пані Анніці годувати їх смачно, як і раніше, а батьки готові навіть пікетувати мерію, якщо знадобиться. Але влада поки що невблаганна.