Битви київських «птахів»

10.10.2012

Непарна комплектація другого чемпіонату під егідою ПХЛ призвела до цифрового безладу в колонці «ігри» турнірної таблиці. За таких умов не одразу зрозумієш істинну розстановку сил у «пелотоні». Завдяки більшій кількості проведених матчів офіційне лідерство утримує «Сокіл», хоча чотири поразки в одинадцяти поєдинках — доволі сумний показник для вчорашнього флагмана. Натомість за втраченими очками беззаперечним фаворитом є «Беркут», який програв лише один матч. Позавчора ввечері бронзовий призер минулорічної першості зустрічався зі срібним — «Соколом» — і здобув свою сьому перемогу в новому турнірі.

Напружене протистояння, яке зібрало в столичному Палаці спорту аж 4 тисячі глядачів, в ігровий час завершилося «сухою» нічиєю. Що, мабуть, не дивно, адже у воротах опонентів стояли найкращі голкіпери першості — Ян Хован та Андрій Хочевар. Зрештою, Хован, допомігши «беркутам» виграти серію післяматчевих булітів, підтвердив свою лідируючу позицію в рейтингу воротарів. Показник відбитих кидків словацьким легіонером — 96,9% (тоді як у стража воріт «соколів» — 93,3%).

Сьогодні в Палаці спорту відбудеться повторний матч двох провідних київських клубів. Крім того, в столиці пройде ще одне протистояння — на ковзанці АТЕК «Білий барс» вдруге поміряється силами з чемпіоном — «Донбасом–2».

«Барси» — відвертий аутсайдер чемпіонату, який наразі не здобув жодного пункту. Крім «очкових» проблем, команда Костянтина Буценка ніяк не може вирішити «квартирне» питання. На початку сезону афішувався переїзд «барсів» із Броварів до Білої Церкви, однак із одного райцентру Київщини хокеїсти вже виїхали, а в другий досі не прибули. Тож і приймають суперників на домашній арені «Компаньйона». Перший матч «Білого барса» на АТЕКу позавчора завершився нищівною поразкою донеччанам — 0:7.

Напевно, для чинного чемпіона, котрий у міжсезоння суттєво оновився й помолодшав, ця перемога стала «віддушиною» після серії невдач, коли «Донбас–2» програв п’ять із шести матчів. Як сказав у коментарі «УМ» колишній гравець «Донбасу» Олександр Побєдоносцев, що нині виступає за «Беркут», у другої команди Донецька є і бажання, й наполегливість. А з одужанням досвідченого Віталія Доніки, який доклався до половини шайб у ворота «Білого барса», справи у підопічних Олега Микульчика підуть краще.

Однак втретє поспіль здобути чемпіонський титул «Донбасу» буде складно. Адже «Беркут» і своєю грою, й кадровою політикою демонструє «золоті» амбіції. Клуб, фінансований Давидом Жванією, цього року йде вперед із новим тренером — чехом Мілошем Холаном. Наразі його команду зміг обіграти лише «Компаньйон» Олександра Сеуканда. Як пояснив Побєдоносцев, програли «беркутівці» тому, що не змогли швидко адаптуватися до маленької домашньої арени «компаньйонів», де «специфічні відскоки шайби від борта та мало можливостей для розкатів».

 

ТАБЛО

ПХЛ. «Білий барс» — «Донбас–2» — 0:7 (Тарасов, 8; Німенко, 16 (більш.); Доніка, 17; Никифоров, 18; Васильєв, 30; Буценко, 36 (більш.); Анікєєв, 45 (більш.)), «Беркут» — «Сокіл» — 1:0 Б (переможний буліт — Кульга).

Турнірне становище: «Сокіл» — 23 (11 матчів), «Беркут» — 19 (8), «Динамо» (Х) — 17 (10), «Компаньйон» — 13 (7), «Донбас–2» — 13 (9), «Леви» — 8 (8), «Білий барс» — 0 (9).

* * *

КХЛ. «Амур» — «Металург» (Мг) — 0:3, «Металург» (Нк) — «Автомобіліст» — 2:3 Б, «Сибір» — «Трактор» — 2:1, «Торпедо» (НН) — «Авангард» — 7:3, «Локомотив» — «Барис» — 4:2, «Атлант» — «Югра» — 4:2, ЦСКА — СКА — 2:4.