У пошуках зміни

10.10.2012

Останні кілька років своєї каденції на чолі ФФУ Григорій Суркіс активно займався вирішенням тренерського питання в національній збірній. За короткий період підготовкою «синьо–жовтих» до домашнього Євро–2012 по черзі займалося аж троє наставників — Маркевич, Калитвинцев, Блохін. Зі зміною влади в Федерації проблема «коуча» збірної не зникла. Новий очільник ФФУ Анатолій Коньков також змушений сконцентруватися на цій кадровій проблемі, адже Олег Блохін зробив вибір на користь роботи в «Динамо», а тепер ще й потрапив до шпиталю. Доки був здоровий Блохін, наступника йому хоч і шукали, але не форсували цей процес. Та й імена претендентів не озвучувалися. Однак тепер питання постало руба.

Нагадаємо, керувати підготовкою національної команди до відбіркових матчів чемпіонату світу–2014 проти Молдови та Чорногорії доручили тимчасово виконуючому обов’язки — Андрієві Балю, котрий досі був помічником Блохіна. А ось поява у штабі Баля Олександра Заварова змусила футбольну спільноту заговорити саме про нього як про імовірного нового керманича «синьо–жовтих». Дехто повідомляє навіть про «99–відсоткову гарантію», що екс–гравець «Динамо», «Ювентуса» і «Нансі», найкращий гравець СРСР 1986 року, екс–тренер «Металіста» й київського «Арсеналу» очолить збірну. Хоча прес–служба ФФУ оперативно відреагувала на такі припущення щодо кандидатури Олександра Анатолійовича: «Керівництвом Федерації жодних рішень з цього приводу не приймалось, і питання стосовно призначення нового головного тренера навіть не розглядалось».

Проте, як кажуть, диму без вогню не буває. Та й тенденція призначати на футбольні посади динамівських людей із донбаським корінням (а Заваров — із Луганська) спонукає розвивати думку саме в цьому напрямку.

Крім цього, знову не виключається варіант із призначенням іноземця. І вкотре говорять про можливий переїзд до України знаного італійця Марчело Ліппі. Щоправда, нині 64–річний фахівець має 10–мільйонний контракт із китайським «Гуанчжоу», і жодної інформації про його розрив не було.