Без Колліни нема України

10.10.2012
Без Колліни нема України

П’єрлуїджі Колліна на зустрічі. Фото Юрія САПОЖНЫКОВА.

Останнім часом в українському футболі дещо зріс рівень суперництва за призові місця і... звісно, почастішали випадки звинувачень арбітрів в упередженості та навіть продажності. На питання журналістів з цього приводу в Будинку футболу вчора намагався відповісти голова суддівського комітету ФФУ П’єрлуїджі Колліна.

«Якщо у будь–якому матчі всю вину скидати на суддів, то український футбол просто не матиме майбутнього», — ось провідна думка відомого італійського фахівця, який працює в Україні вже третій рік.

Запитували про кон­кретні випадки, зокрема в нашумілому поєдинку «Шахтар» — «Дніпро» (2:1), коли «гірники» отримали право на два 11–метрові та чисельну більшість. Рука Чеберячка. Рука Кучера. Вилучення Чеберячка. Колліна відмітає припущення про вплив донецької команди на перебіг двобою та всього чемпіонату і стверджує, що рішення, прийняте арбітром Сергієм Бойком відносно Олександра Кучера (непризначення пенальті за порушення в штрафному майданчику) є правильним, і не зрозуміло, до чого тут дискусії. А ось запитання про вилучення Євгена Чеберячка (друга жовта картка за влучання м’яча в руку, коли захисник був спиною до нападника) пан Колліна... залишив без відповіді.

Італійський зверхник сказав: «Про що ми зараз говоримо, коли в Україні ще два роки тому за гру рукою, незалежно від її положення, відразу давали червону картку? Зараз ми змінили ці критерії, тому що не можна грати за такими правилами, вони існують лише в Україні. І тому краще зараз говорити про вдосконалення в українському футболі, а не про теми, які тільки показують Україну з гіршого боку».

У цьому контексті говорили і про влучання «шкіряного» в руки динамівців Михалика й Хачеріді у грі з тим самим «Дніпром», коли у ворота киян не призначали пенальті. «Тарас Михалик намагався сховати руку, це очевидно було, адже була дуже маленька відстань. На мою думку, не карати за цю ситуацію — правильне суддівське рішення», — каже Колліна. Щодо Євгена Хачеріді, то ця ситуація набагато складніша, тому що м’яч був між двома гравцями, і рука динамівця була виставлена широко — «по правді кажучи, я впевнений: якби арбітр мав змогу побачити цей епізод по телевізору, то рішення б змінилося», — визнає італієць.

Головною ж задачею суддівського комітету ФФУ Колліна вважає: «Підвищити рівень суддівства та зняти зайву напругу навколо нього. Адже на сьогодні ці дискусії заходять вже занадто далеко і створюють негативний імідж українського футболу. І краще б ми обговорювали не помилки рефері, а симуляції на полі гравців, адже саме це є великою і значною проблемою на сьогодні».

«Поки ви не зрозумієте, що судді — не головні герої на полі, ми не зможемо з вами обговорювати футбольні питання. Чому ви вважаєте, що тренер, гравець має право допускати помилку, а судді — ні? — обурюється синьйор Фантомас. — Простежити за всім теж не просто. Чому ж ви стверджуєте, що коли арбітр помиляється, то це умисно спланована дія? Я не розумію вас! Якщо ж у вас є справжні докази того, що в певному матчі арбітри спеціально комусь підсудили, то — ласкаво просимо, ми вас вислухаємо і, звісно ж, вживемо заходів».

Водночас пан Колліна зазначив, що за грубі помилки суддів карають, і «Швецов був відсторонений на чотири тури, а Вакс — на дванадцять». Проте минув час, і вони мають право повернутись. «Я впевнений, що вони прекрасно проводитимуть матчі, оскільки вони усвідомили свої помилки», — каже куратор українських суддів. А успіхи в підвищенні рівня судідвства він гарантує.

Катерина БАЧИНСЬКА