Витязь таки дійшов до Володимира

02.10.2012
Витязь таки дійшов до Володимира

Минулої суботи в майже рідному для братів Кличків Гамбурзі бився, очевидно, один із наступних суперників Володимира — росіянин Олександр Повєткін. 33–річний «супертяж» на прізвисько Руський Витязь утретє захистив титул так званого регулярного чемпіона WTA, перемігши американця Хасіма Рахмана технічним нокаутом уже в другому раунді.

Свого часу Рахман двічі був чемпіоном WBC — зокрема, цей титул перейшов до нього після відходу Віталія Кличка з боксу в 2006 році. Хасім перемагав самого Леннокса Льюїса (щоправда, ще у 2001–му), а після поразки Володимирові Кличкові наприкінці 2008 року півтора роки не виходив на ринг. У цьому десятилітті американець упевнено побив п’ятьох низькорейтингових опонентів і таким чином здобув статус обов’язкового претендента на пояс регулярного чемпіона WTA.

Вони з Олександром Повєткіним мали зустрітися ще в липні, однак Рахман улітку отримав травму руки і відклав двобій. Отримавши додатковий час на підготовку, Хасім скинув чимало зайвої ваги (і «затягнув» на 116,4 кг, що на 12,5 кіло більше, ніж у суперника) та набрав нібито непогану форму. Утім Повєткін не залишив 40–річній «Скелі» жодних шансів.

«У наступному бою Повєткін має зустрітися з переможцем поєдинку між Володимиром Кличком і Маріушем Вахом. Цей бій повинен відбутися до 27 лютого», — сказав промоутер російського боксера Калле Зауерланд в коментарі виданню Sportbox.

У відповідь менеджер Кличків Бернд Бенте заявив, що «до липня 2013–го нічого не буде, бо після бою з Хеєм WBA дала нам аж 24 місяці», і Повєткін — лише один із претендентів.

Із поляком Вахом Кличко–молодший зійдеться в Гамбурзі вже 10 листопада.

Зараз Володимир володіє титулами суперчемпіона WBA, також він чинний чемпіон WBO, IBF, IBO. Наприкінці 2008 року українець уже мав битися з Повєткіним, який тоді був обов’язковим претендентом, однак Олександр травмувався під час пробіжки в лісі, бій було скасовано, і Кличко–молодший натомість зійшовся з уже згаданим Рахманом. Тепер росіянин прагне ще раз спробувати вийти на нашого Доктора Сталевого Молота.

«Я готовий боксувати з тим, з ким мені скажуть. Якщо бій з Кличком підтвердиться, буду цьому дуже радий. Було б дуже приємно провести з ним поєдинок, — сказав журналістам Повєткін. — Ми тільки почали тренуватися з моїм наставником Костею Цзю. Упевнений, під його керівництвом я наберу достатньо моці й буду готовий змагатися з Кличком».

Крім Повєткіна, керівники промоутерської компанії Sauerland Event висувають проти Кличка кандидатури болгарина Кубрата Пулєва (по лінії IBF) або шведа Роберта Хеленіуса (WBO). Умовою для початку «кваліфікації» Пулєва була перемога над представником Білорусі Олександром Устиновим, який виступає під егідою промоутерської компанії братів Кличків К2. Вони боксували в андеркарті поєдинку Повєткін—Рахман, і болгарин захистив титул чемпіона EBU: рефері зупинив бій в 11–му раунді й зарахував Устинову технічний нокаут.

 

ОБСТАВИНИ

На Олімпіаді Кличка не буде

І Повєткін, і Кличко–молодший були олімпійськими чемпіонами серед любителів. Росіянин — 2004 року, українець — 1996–го. Володимир дуже хотів перемогти ще й на Олімпіаді–2016 у Ріо–де–Жанейро — адже організатори нібито зібралися допустити на Ігри боксерів–професіоналів. Однак з’ясувалося, що вдруге увійти в олімпійську річку Володі не вдасться.

Президент Німецької федерації боксу Юрген Кіас розповів виданню «Штерн», що «в наступних Олімпійських іграх зможуть взяти участь боксери, яким ще не виповниться 40 років і які провели на професіональному ринзі не більше 15 боїв». Тоді як Володимир Кличко вже нині має за плечима 61 поєдинок, до того ж 40–річчя він відзначить ще за чотири місяці до початку ОІ–2016.

Натомість, зазначає «Штерн», Володимир може спробувати здійснити іншу свою мрію — стати володарем титулів чемпіона світу за п’ятьма версіями. Це буде можливо, коли завершить кар’єру його брат Віталій.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Колишній чемпіон світу у двох вагових категоріях Ріккі Хаттон, який вирішив поновити кар’єру, в першому бою після повернення на ринг зустрінеться з екс–чемпіоном за версією WBA в напівсередній вазі В’ячеславом Сенченком. Як повідомляє сайт BoxingScene, поєдинок між 33–річним британцем та 35–річним українцем відбудеться 24 листопада в Манчестері.

Нагадаємо, що Хаттон завершив кар’єру після важкої поразки від Менні Пак’яо в 2009 році, а перед тим побив самого Костю Цзю. Сенченко був чемпіоном WBA з 2009 року, а втратив титул у квітні нинішнього, програвши в Донецьку нокаутом американцеві Полу Маліньяджі.