За мир в усьому світі й Сирії!

28.09.2012
За мир в усьому світі й Сирії!

Віктор Янукувич на трибуні Генасамблеї ООН. Фото з сайту president.gov.ua.

Україна поділяє глибоке занепокоєння міжнародної спільноти ескалацією насильства в Сирії й закликає «всі причетні сторони» «докласти максимальних зусиль задля врегулювання конфлікту». Адже «народ України ніколи не був і не буде байдужим до людських страждань» і «ми не розділяємо горе на «своє» та «чуже». З таким посланням до людства виступив із трибуни 67–ї пленарної сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй Президент України Віктор Янукович. Нинішня сесія Генасамблеї присвячена передусім саме «сирійському» питанню, тож Віктор Федорович своєю промовою «влучив у тренд». Нагадавши, як Україна допомагала евакуювати громадян із Сирії, В.Я. від імені нашої держави пообіцяв і надалі використовувати всі можливості для захисту цивільного населення в гарячих точках.

Також Янукович запевнив, що українське головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі 2013 року «активно сприятиме поглибленню міжнародного співробітництва та діалогу з метою підтримання стабільності, врегулювання кризових ситуацій і постконфліктної відбудови». Особливу увагу буде приділено переговорному процесу з Придністровського конфлікту. Також ми «всіляко сприятимемо процесу Нагірно–Карабаського врегулювання, а також Женевським дискусіям із питань безпеки та стабільності на Кавказі».

Безумовно схвальну реакцію міжнародної спільноти мало викликати й запевнення в тому, що Україна залишається послідовним прихильником курсу глобального ядерного роззброєння і нерозповсюдження. «Ця відданість — у національній свідомості українців, в якій відбилися лихоліття воєн, тоталітаризму й голодоморів, а також наслідки Чорнобильської аварії — найбільшої техногенної катастрофи в історії людства», — наголосив Янукович.

Торкнувся Президент і внутрішніх питань. Зокрема, пообіцяв, що Україна «враховуватиме найкращий досвід європейських країн у процесі реформ із встановлення верховенства права». За словами гаранта Конституції, «у ході конституційного будівництва ми вивчаємо і будемо враховувати кращий досвід інших країн». А також «прислухаємося до Ради Європи та Венеціанської комісії, тісна взаємодія з якою допомагає нам невпинно рухатися шляхом реформ у сфері верховенства права — і таким чином реалізувати наші євроінтеграційні прагнення».

Перед завершенням візиту до Нью–Йорка Віктор Янукович мав дати прес–конференцію для журналістів — принаймні, як повідомляє радіо «Свобода», про цей брифінг було попередньо оголошено, спеціально щоб послухати Президента, з України прилетіло чимало журналістів. Але прес–конференцію несподівано скасували. При цьому в президентській прес–службі запевнили, що ніякого брифінгу й не планувалося — лише стандартний підхід до преси 25 вересня, який відбувся в запланований час.